Suçsuz ama sabıkalı paşalar

Güncelleme Tarihi:

Suçsuz ama sabıkalı paşalar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2014 01:49

AYM’nin yeniden yargılanma kararıyla tahliye edilen Balyoz davası sanıkları hâlâ ‘sabıkalı’ gözüküyor. 5 komutan için İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe veren ve sabıka kayıtlarının kaldırılmasını isteyen Avukat Murat Ergün, “Tüm sanıklar Anayasa gereği tekrar suçsuz hale geldiler. Ama iş veya başka bir şey için gerektiğinde ‘Sabıkasız’ kaydı alamıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

2 hafta önce Türkiye gündemine Balyoz davası tahliyeleri damga vurdu. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) davaya ilişkin ‘hak ihlali’ kararının ardından Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi 230 sanık hakkında tahliye ve yargılamanın yenilenmesi kararı verdi. Yıllardır tutuklu kalan sanıklar bugünlerde özgürlüğün tadını çıkarırken başka bir hakkın da peşine düştü: Sicillerindeki sabıkaların kaldırılması. Orgeneralden en düşük rütbeli subaya kadar pek çok ismin özel veya resmi bir iş için sabıka kaydı istendiğinde sabıkalı çıkacağını vurgulayan Avukat Murat Ergün mahkemeye verdiği dilekçede suçsuz ama sabıkalı görünen 5 müvekkilinin adli sicil kaydının da düzeltilmesini istediğini belirtti. Dilekçelerin devamının gelmesi bekleniyor.
DİLEKÇE VERDİ
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na verdiği dilekçede müvekkilleri Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşa ve Albay Turgay Yamaç’ın, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün Adli Sicil Kaydı’nda hükümlü olarak gözüktüklerini vurgulayan Ergün, AYM’nin 19 Haziran 2013 tarihli yargılamanın yenilenmesi kararını hatırlatarak müvekkillerine ait Adli Sicil Kaydında gerekli değişikliğin yapılması ve haklarında sabıka kaydı silinmesi için Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasını talep etti. Ergün, Hürriyet’e şunları söyledi: “Özel yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi mahkumiyet kararı verdiğinde sanıkların uğradığı mağduriyetlerden birisi de pırıl pırıl geçmişlerine rağmen bir anda sabıkalı duruma düşmüş olmalarıydı. Yeniden yargılama talepleri kabul edilince tutukluluklar kalkmış olmasına rağmen sanıkların sabıka kaydı olduğu gibi kaldı. Yargılama yeniden başa döndüğünde hukuken tüm sanıklar Anayasa gereği tekrar suçsuz hale geldiler. Ancak suçsuz olmalarına rağmen sabıkaları var. Herhangi bir Balyoz sanığının özel veya resmi bir iş için adli sicil kaydı alınması gerektiğinde, karşısına bu hukuksuz sabıkanın çıkmaması için mahkemeye bu dilekçeyi verme zorunluluğumuz doğdu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!