En sıcak rekor

Güncelleme Tarihi:

En sıcak rekor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2014 01:13

Serinlemek için elektriğe bir günde 282 milyon liralık fatura.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla, serinleme amaçlı elektrik kullanımı da zirve yaptı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, önceki gün elektrik tüketiminde 807 milyon 813 bin kilovatsaatle Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını açıkladı. Yeni rekorlar kapıda…

HAVA sıcaklığının ülke genelinde 2 ila 5 derece artarak mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, elektrik tüketiminde de yeni bir rekoru beraberinde getirdi. Önceki gün, 807 milyon 813 bin kilovatsaatle elektrik tüketiminde Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını açıklayan Enerji Bakanı Yıldız, bunda yoğun yaz sıcaklıkları, artan klima kullanımı, tarımsal sulama ve sanayi üretimindeki artışın etkili olduğunu vurguladı.

GÜNDE 3 MİLYON LİRA ARTTI

Türkiye genelinde serinlemek için klimalara yüklenilince, elektrikte yeni bir rekora imza atıldı. Bir günde tüketilen 807 milyon 813 bin kilovatsaat elektriğin parasal karşılığına bakıldığında, yaklaşık 282 milyon liralık bir fatura anlamına geliyor. Yani önceki gün kırılan tüketim rekorunun faturalara yansıması toplamda 282 milyon lira olacak. Elektrik tüketimi, tarihi rekordan bir gün önce, yani 9 Temmuz 2014 tarihinde, 798 milyon 784 bin kilovatsaat olarak gerçekleşti. Yine parasal olarak bakıldığında, rekorun kırıldığı 10 Temmuz ile sadece bir gün önce gerçekleşen tüketim arasında bile 3 milyon lirayı bulan bir fark oluşuyor.

EN YÜKSEk 14.00’TE

Enerji Bakanı Yıldız, elektrik tüketiminde en yüksek artışın gerçekleştiği yerler hakkında da bilgi vererek, “En yüksek tüketim artışı olan yerleri Adapazarı-Bursa bölgesi, Güneydoğu Anadolu, Ege bölgesi ve Trakya olarak sıralayabiliriz” dedi. Saatlik tüketim verileri incelendiğinde ise en yüksek tüketimin saat 14.00 ila 16.00 arasında gerçekleştiği görülüyor. Bu verilere bakarak, klimalara yüklenilmesinin tüketimi rekora taşıdığı yorumu da yapılabilir. Rekorun kırıldığı 10 Temmuz’daki elektrik üretim verilerine bakıldığında, üretimin yüzde 67.7’sinin özel sektör, 32.3’ünün kamu tarafından yapıldığı görülüyor. Üretimdeki kaynak yapısı incelendiğinde ise yüzde 48 ile elektriğin yaklaşık yarısının doğalgazdan üretildiği görülürken, doğalgazı sırasıyla HES, taşkömürü+linyit ve ithal kömür takip ediyor.

Haberin Devamı


En düşük tüketim YEREL seçimlerde

Haberin Devamı

2014 yılı elektrik tüketim rakamlarına bakıldığında, 10 Temmuz 2014’deki 807 milyon 813 bin kilovatsaat günlük tüketim ile hem yılın, hem de Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış oluyor. Bu yılın en düşük tüketimi ise 561 milyon 253 bin kilovatsaat ile yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleşti. Yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart’ta Türkiye’nin pek çok bölgesinde elektrik kesintileri yaşanmış, bu kesintiler tartışma konusu olmuştu. Elektrik dağıtım şirketleri, meydana gelen arızaları, olumsuz hava şartları ve fırtınaya bağlamıştı. Diğer yandan, yılın en yüksek ile en düşük tüketimi arasındaki yaklaşık 246 milyon kilovatsaatlik aralık baz alındığında, ödenilen faturalar arasındaki fark da 85 milyon lirayı buluyor.

YENİ REKORLAR GELEBİLİR

Haberin Devamı

ELEKTRİK tüketiminin önümüzdeki dönemde giderek artacağını dile getiren Yıldız, “Hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde günlük tüketimde yeni rekorlar da gelebilir. Enerji arz güvenliğimizde herhangi bir problem yok ancak yine de özellikle bu yüksek tüketimin olduğu günlerde vatandaşlarımız enerji israfından kaçınmalı ve biraz daha fazla tasarrufa yönelmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!