Roma Tiyatrosu’na 'mülteci' çadırı

Güncelleme Tarihi:

Roma Tiyatrosu’na mülteci çadırı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 01:22

Ulus’taki Roma dönemine ait Antik Tiyatro kalıntılarının olduğu bölgeye çadır kuran Suriyeli mülteciler, yaşam savaşı veriyor.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet, “Mülteci için sopa vakti” manşetinin ardından Ulus ve Hacıbayram’a çevresindeki Suriyeli mültecilerin yaşadıkları sorunları görüntüledi. İftar çadırı önünde yaşanan insanlık ayıbının yaklaşık 500 metre ilerisinde ise bir başka dram daha fotoğraf karelerine yansıdı. Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus ve Hacıbayram çevresinde başlattığı “Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi” kapsamında çalışmaların devam ettiği Roma dönemine ait Antik Tiyatro kalıntılarının olduğu bölgeye yerleşen Suriyeli mültecilerin, kurdukları derme-çatma çadırlarda yaşam mücadelesi verdiği ortaya çıktı.

Roma Tiyatrosu’na mülteci çadırı

Çevre sakinleri, Suriyelilerin kısa bir süre önce Antik Tiyatro kalıntıları ile Tabakhane Camisi arasında kalan bölgeye geldiği dile getirerek, “Hacıbayram’da kentsel dönüşüm bekleyen yıkık-dökük gecekondularda yer bulamayan Suriyeliler aileleriyle birlikte boş buldukları alanlara gelişigüzel bir şekilde yerleşiyor” dedi. Suriyelilerin çadır kurarak tiyatro yanında yerleşik düzene geçtiğini savunan vatandaşlar, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

KAMPLARA GÖTÜRÜLMELİ

“Gün boyunca dileniyorlar ya da ucuz işlerde çalışıyorlar. Akşam olunca da kurdukları çadırlara geliyorlar. Elektrik yok, tuvalet yok, sefalet içinde yaşıyorlar. Çöpten buldukları eşyaları da çadırlara getirip kullanıyorlar. Antik tiyatro kalıntılarının oldukları bölgeye doğru yerleşiyorlar. Gece olduğunda tiyatro içinde kim olduğu belli olmayan bazı şahıslar da dolaşıyor. Ulus ve çevresindeki mülteci sayısı son dönemlerde artış gösterdi. Mültecilerin daha uygun şartlarda barınabilecekleri bir yere götürülmesi gerekiyor.”

Roma Tiyatrosu’na mülteci çadırı

BİR KAP YEMEK İÇİN

Hacıbayram Camisi’nin yakınındaki iftar çadırına gelen Suriyeliler, bir kap yiyecek alabilmek için saatler öncesinden sıraya giriyor. İftardan yaklaşık 2.5 saat önce çadırın önünde toplanan mülteciler, kalabalığın artmasıyla birlikte ortaya çıkan eli sopalı bir şahıs tarafından sıraya sokulmaya çalışılıyor. İftar saatinin yaklaşmasıyla beraber Türk vatandaşların ardından çadıra alınan mülteciler, aldıkları yemekle dışarı çıkıp iftar saatini beklemeden karınlarını doyuruyor. Yemeklerini hijyen koşullarına ters bir şekilde yere oturarak yemek zorunda kalan Suriyeliler, daha sonra yerleştikleri gecekondulara ya da çadırlara dönüyor.

Haberin Devamı

Roma Tiyatrosu’na mülteci çadırı

YİNE İŞBAŞINDAYDI

İftar çadırı önünde, eli sopalı bir şekilde Suriyelileri sıraya dizen şahıs önceki gün yine iş başındaydı.

GÖKÇEK: ÇOK ALÇAKÇA BİR DAVRANIŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Hürriyet’in dün ‘Burada Okur-Yazar’ köşesinde yer verip, manşete taşıdığı Ulus’taki iftar çadırı önünde elinde sopayle Suriyeli nöbeti tutan kişiye Twitter’dan tepki gösterdi. “Kesinlikle kendi kendine görev edinen bu tür adamları iftar çadırına yaklaştırmayın” talimatını veren Gökçek, şu tweet’leri paylaştı:

KABULLENMEK MÜMKÜN DEĞİL

“Bugün Hürriyet’te böyle bir fotoyla birlikte Suriyelilere reva görülen bir davranış çıktı. Bunu kabullenmek mümkün değil. Çok alçakça bir davranış şekli. Arkadaşlarıma talimat verdim ve derhal o çadırdan uzaklaştırılmasını istedim. Kamuoyunun bilgisine. Şu anda arkadaşlarımdan bilgi geldi. O kişinin belediye ile ilgisi yok. Mahalle sakini olduğu söyleniyor. Bulup emniyete teslim edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!