İstediğin bölümde başla, puanının yettiğine geç

Güncelleme Tarihi:

İstediğin bölümde başla, puanının yettiğine geç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2014 09:00

Üniversitelerde bu yıl önemli bir değişiklik oldu. Gerçi YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya açıklamıştı, ama bu hafta, hem de tam tercih döneminde daha da netlik kazandı.

Haberin Devamı

Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 30’u kadar yıllık kontenjan ayrılacak. Yani bir bölümü kazanan öğrenci, dilerse ve puanı da uygunsa başka bir alana geçiş yapabilecek. Yatay geçiş için son tarih 30 Ağustos. Kayıtlar ise Eylül’de yapılacak. Tek kriter öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM yerleştirme puanları.
Bu uygulama aslında hangi mesleği seçeceğine karar veremeyen ya da birkaç bölüm arasında gidip gelen üniversite adayları için ideal. Çoğunlukta aslında bu durumda. Üniversite kapısında hangi mesleği seçeceği konusunda kafası karışık milyonlarca aday var.
Hangi mesleği seçeceği konusunda kararsız olan bu adayların birçoğu da ya ailesinin ya da rehber öğretmenlerinin veya arkadaşlarının etkisinde kalarak tercih yapıyorlar. Kendi ilgi alanları, neyi yapabilecekleri konusunda kararsız olanlar ya üniversiteye gittikten sonra yeniden sınava giriyor ya da istemeyerek, sevmeyerek o bölümü bitirmeye çalışıyor.
Aslında YÖK iyi bir karar alarak, kararsız adaylara büyük destek veriyor. Uygulama yatay geçişlerde öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programına girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor. Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrenci merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek ise uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecek.
Geçişler hazırlık sınıfında olabildiği gibi ara sınıf veya son sınıfta bile yapılacak. Üniversiteler de bunun için öğrenci kontenjanının yüzde 30’u kadar yıllık kontenjan ayracak.
Başvurular her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce yapılacak. Bahar döneminde başvuru alınmayacak. 30 Ağustos’a kadar bölüm değiştirmek için başvurudu bulunacak, 15 Eylül’e kadar da kimin hangi bölümde okuyacağı netlik kazanacak.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!