Dikkat! Bayram öncesi biletler tükeniyor

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Bayram öncesi biletler tükeniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 14:31

Ramazan Bayramı için 20 Temmuz'dan 28 Temmuz'a kadar olan otobüs biletlerine talepler oldukça yoğun. Bayram'dan bir hafta öncesinden itibaren otobüslerde çoğu seferlerinde yer bulunmuyor. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan Ulaştırma Bakanlığı izniyle ek seferlerin gündeme geleceğini belirtirken bilet fiyatlarında ise dalgalanma beklemediğini söyledi.

Haberin Devamı

28 Temmuz'da başlayacak Ramazan Bayramı için vatandaşlar bir hafta öncesindeki otobüs biletleriyle birlikte bayrama kadar olanını şimdiden ayırttı. Ramazan Bayramı'nı akrabaları ve sevdikleriyle memleketinde geçirmek isteyenler bayramın başlamasına daha 18 gün kala 20 Temmuz'dan bayrama kadar tüm biletleri şimdiden satın aldı. Bayramdan bir hafta öncesine bilet isteyen vatandaşlar ise otobüs firmalarından şimdilik olumsuz yanıt alıyor. Aynı zamanda yaz tatiline de denk gelmesiyle birlikte otobüs firmalarının bayram haftası olan kontenjanları şimdiden dolmuş durumda.

"EK SEFER OLACAK FİYATLAR ARTMAYACAK"
Bayram sebebiyle bilet satışlarında patlama yaşandığını belirten Mehmet Erdoğan "20 Temmuz'dan 28 Temmuz'a kadar otobüslerimizde yer yok. 27'sinden sonra Ulaştırma Bakanlığı'nın da izniyle D2 yetki belgesi bulunan Otobüslerin ek sefer düzenlemesi muhtemeldir" dedi.

Haberin Devamı

Bilet fiyatlarıyla da ilgili açıklama yapan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, ramazan ayı boyunca ve bayramda otobüs bilet fiyatlarında bir artış beklemediklerini açıkladı.

Erdoğan, bilet fiyatlarının 4 aylık sürelerle fiyatlandırıldığını söylerken firmaların kendi isteğiyle, döneme göre bu fiyatlarda yüzde 30'lara varan indirimler yapabildiklerini ifade etti.

Erdoğan özel günlerde arz talep nedeniyle fiyatlarda büyük indirimler yapılmadığını, bu nedenle vatandaşlarda bunun zam olarak hissedildiğini söylerken "Firmalar fiyatlarını bakanlıktan aldığı tarifeye göre belirliyor. Ramazan ayında fiyatlarda artış olması beklenmiyor. Ramazan ayında seyahat eden kişi sayısı azalıyor, yarı yarıya yolcu kaybı var. Ramazan'da zam düşünülmez. Otobüs firmaları özel araçlarla, yüksek hızlı trenler ve hava yolu firmalarıyla rekabet halinde. Fiyatları bu rekabet de etkiliyor. Hava yolu firmaları 75 liraya bilet satarken 150 liraya otobüs bileti satılamıyor. Anlayacağınız zorlu bir süreçten geçiyoruz. Yine de Ramazan ayı boyunca ve bayramda, otobüs bilet fiyatlarında çok fazla oynamalar beklemiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"LÜKS FİRMALAR TERCİH EDİLİYOR
Harem Esnafları Derneği Başkanı Kemal Kuluçoğlu Ramazan ayında seferlerin iyice azaldığını belirterek "Normal şartlarda gün içerisinde yolculara 10 tane otobüs tahsis eden firmalar şu anda ikiye düşmüş durumdalar. Bayramda uzun yolculuk yapacak olan insanlar 24-25-26 Temmuz'a yerlerini ayırtıp biletlerini alıyorlar. 26 ve 27 Temmuz'da doluluk oranı diğer günlere göre yüksek. Lüks firmalarda fiyatlar yüksek olmasına rağmen tercih ediliyor. Lüks firmaların gelişmiş iletişim , internet olanakları ve konforlu yolculuk imkanıyla lüks şirketlerin bilet satışları patlıyor. Bunun yanına da uçak yolculuğu eklenince, özel günler haricinde düşük kaliteli firmalar beklentilerini karşılayamıyorlar" diye konuştu. 28'inden itibaren ek sefer açılmasını beklediklerini belirten Kuluçoğlu, seferlerin uzayabilmesi için D1 D2 belgeli otobüs sahiplerinin Valilik ile Ulaştıma Müdürlüklerinden izin almaları gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İDO'DAN BAYRAM TARİFESİ
Öte yandan İDO, 28 Temmuz Pazartesi günü başlayacak Ramazan Bayramı’nı da kapsayacak şekilde, 25 Temmuz Cuma gününden 30 Temmuz Çarşamba’ya kadar uzanan 6 günlük özel bir Ramazan Tarifesi hazırladığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre İDO, 6 günlük sürede yaklaşık 3.500 sefer gerçekleştirerek 3 milyon 120 bin yolcu, 250 bin araç kapasitesi sunmayı hedefliyor.

Ramazan Bayramı tarifesi kapsamında, 424 Hızlı Feribot, 252 Dış Hat Deniz Otobüsü, 330 İç Hat Deniz Otobüsü ve 2.476 Araba Vapuru seferi ile toplam 3.500’e yakın sefer yapacak. Ayrıca, İç hat deniz otobüsü ve Sirkeci-Harem araba vapuru hattında 26 Temmuz 2014 Cumartesi - 30 Temmuz 2014 Çarşamba tarihleri arasında pazar günü tarifesi uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!