Narsisizm nedir

Her ilişkiden çıkarılacak çok ciddi dersler oluyor elbette. Bu genç hanım da, 3 buçuk yıl süren bir ilişki sırasında nasıl kişiliğini kaybettiğini, nasıl büyülenmişçesine bu adamın çekim gücüne kapıldığını anlatıyor. Buna benzer ilişkiler yaşayan ve mağdur olanlara bir örnek sunuyor.

Haberin Devamı

Ve bu arada bilmeyenlere, narsisizm hakkında bilgi de vermek istedim;
Narsisizm bir kişilik bozukluğudur; erişkinliğin erken dönemlerinde başlayan, üstünlük hisleri, beğenilme ihtiyacı ve insanlara uygun yaklaşımlarda bulunamama ile seyreden bir rahatsızlıktır.
Bu kişiler sürekli kendilerinin başkalarından çok daha önemli, çok değerli, çok daha güzel ve üstün olduğu duygusu içindedir.
Düşünceleri, hayalleri büyük bir güç, engin bir deha, kusursuz bir güzellik ve mükemmel sonsuz sevgi üzerinedir. Asla eleştiri kaldıramadıkları için aniden öfke krizlerine tutulabilir, karşılarındakine kırıcı hatta saldırgan davranabilirler.
Bunlardan ötürü bu insanların sosyal ilişkileri bozuk olup başarıları devamlı olamaz.

Narsist birisiyle birlikte oldum hayatım kâbusa döndü
Sevgili Güzin Abla, ben 33 senedir yurtdışında yaşayan, üç erkek evlat sahibi, dul bir hanımım. Hayatta birçok zorluk yaşamama rağmen yılmadan ayakta kalmayı başardım. Maalesef geçmişte yaşadıklarımı çok uzun anlatamayacağım, fakat edindiğim tecrübeyi, başka kadınlara da ibret olsun diye sizinle paylaşmak istiyorum.
Yaklaşık 3 buçuk sene önce, şu an ayrılmış olduğum, erkek arkadaşımla tanıştım. Başlarda her şey o kadar mükemmeldi ki, sanki rüyadaydım. Geçmişteki tecrübelerime dayanarak, başlarda kendisini uzun bir süre gözlemledim ve tanımaya çalıştım. İçimden sürekli bir ses, “bu insan nasıl olur da bu kadar mükemmel olabilir” diyordu. Fakat inanın hiçbir şey sezemedim. Ve bu kişi de gerçek yüzünü bir yılın sonunda göstermeye başladı.
Sonuçta ben narsist bir erkekle tam 3 buçuk sene yaşadım. Daha önce bu rahatsızlığı hiç duymamıştım, bilmiyordum. Ve inanın kâbus dolu yılların sonunda, profesyonel de yardım alarak, neyin ne olduğunu anladım.

PSİKOLOJİMİ YERLE BİR ETTİ
Benim kişiliğimi, benliğimi, psikolojimi yerle bir etti. Çünkü sürekli çevresindekiler tarafından çok beğenilmeyi bekliyor, başkalarının zaaflarından yararlanıp hedeflerine ulaşmayı gözetiyordu.
Onların hissettikleri, düşündükleri ya da ihtiyaçlarını anlamaya hiç meraklı değildi.
Genellikle kendini beğenmiş, ukala ve küstahça tutumlar sergilerdi. Kendini çok önemli, çok üstün ve vazgeçilemez sanıyordu.
Hani “Büyük dağları ben yarattım” derler ya, işte böyle tavırları vardı. Gösterişçi ve kendini metheden konuşma ve davranışlar içindeydi. Sürekli ilgi, övgü, hayranlık bekliyor, göremeyince de hayal kırıklığı ve mutsuzluk yaşıyordu. Bana da yaşatıyordu. Bir kabus yaşadığımı söylersem hiç de abartmış olmam.
Asla sıra beklemez, izin istemez, yol vermezdi. Çünkü ona göre her şeye hakkı vardı. Başkalarını kendi işleri ve keyfi için köle gibi kullanır, yakın çevresindekileri hep kendisini pohpohlayacak kişilerden seçerdi.
Bana karşı aşağılayıcı, eleştirici, ilgisiz ve küçümser bir tavır takınırdı. Sürekli Çok değerli, çok özel ve yüksek bir şahsiyet olduğunu tekrarlardı. Kendisini ancak çok zeki ve üstün nitelikli kişilerin anlayabileceğini söylerdi. Bu nedenle ona yapılan en ufak eleştiri ya da öneri onu ağır yaralar, kendini küçük düşmüş, hissedince de hiddetlenip, kırıcı olurdu.
Ve işin en iç acıtan yanı da, siz bütün bu terörü yaşarken gerçeğin farkına bile varamıyorsunuz. Hep “Neden, acaba anormal olan ben miyim, sorun bende mi” gibi suçluluk duygusu yaşamaya başlıyorsunuz. Bağımlı bir insan haline geliyorsunuz.

ARKANIZA BAKMADAN KAÇIN ORADAN
Buradan tüm kadınlara sesleniyorum. Lütfen, eğer böyle bir kişilik sergileyen, narsist biriyle beraberseniz, siz de bu durumdan mutsuzsanız, arkanıza bakmadan kaçın oradan! Yoksa bu sizin sonunuz olur. Bu insanlar hasta ve maalesef tedavisi de öyle kolay değil. Kendileri hasta olduklarını kabul etseler, zaten bu kişilere narsist denmiyormuş. Kısır bir döngü bu anlayacağınız.
Hayatta yaşadığım en büyük sınav oldu bu ilişki benim için. Evet, onu çok sevdim. Zaten bu kişilerin inanılmaz bir etkileme gücü var. Ben de kendimi kaptırmıştım bayağı. Fakat şu an ayrıldığım için çok ama çok mutluyum.
39 yaşındayım ve hayatta insanı bir ilişkinin dışında da mutlu eden pek çok güzellik var. Ve okurlarınıza bir tavsiyem daha var. Bunaldığınızda, zorlandığınızda bir uzmana danışmaktan kaçınmayın. Bizim toplumumuzda maalesef bir uzmana danışmayı yanlış yorumlayıp kaçınanlar çok fazla.
Rumuz: Animal

Yazarın Tüm Yazıları