Tek oğlunu da “ölüm yolunda” kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Tek oğlunu da “ölüm yolunda” kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 12:05

Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedilerinden biri olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında tek oğlu Aziz'i kaybeden Asim Osmiç, oğlunu 1991 yılında, çalışmak üzere Libya'ya gitmeden önce son kez gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Oğlunun tabutu başında ona son kez veda eden acılı baba, oğluna dair anılarını paylaştı.

Tek oğlu Aziz'in yanı sıra dört kızı olan Asim Osmiç, ailesine daha iyi bir hayat sunabilmek için savaştan önce çalışmak üzere Libya'ya gittiğini, oğlunu da Libya'ya gitmeden önce son kez gördüğünü anlattı.

Oğlu Aziz'in annesi ve kız kardeşleriyle birlikte Srebrenitsa'da kaldığını kaydeden Osmiç, savaş başladıktan sonra Bosna Hersek'e döndüğünü, ancak Boşnakların kontrolündeki Tuzla'dan ailesinin yanına, Srebrenitsa'ya gelemediğini söyledi.

Osmiç, “1992 yılında Bosna'ya döndüm, ancak Tuzla'dan Srebrenitsa'ya gelemedim. Oğlum, ölüm yolundan Tuzla'ya ulaşmaya çalıştı. Onu son kez Konyeviç Polye'de görmüşler. Onu çok aradım. Tuzla'da onu bekledim. Ama gelmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tek oğlunu da “ölüm yolunda” kaybetti
Barış için 3 gün boyunca yürüdüler



Ölüdürüldüğünde sadece 20 yaşında olan oğlunun kemiklerini 2009 yılında Zvornik yakınlarındaki Kamenitsa köyünde tespit edilen iki farklı toplu mezarda bulduğunu anlatan Osmiç, kimlik tespitinin geçen yıl tamamlandığını, her ne kadar kemiklerinin hepsi bulunamasa da oğlunu bu yıl defnedeceğine dikkat çekti.

Osmiç, “Libya'da çalışarak onlara çok daha iyi bir hayat sunmak istemiştim. Olmadı. Bakın zalimler bize neler yaptı. Utansınlar. İnsan olan bunu hayvana bile yapmazdı” şeklinde konuştu.

Bu yıl 175 kurban defnedilecek

Potoçari'de bugün düzenlecek törende kimlikleri tespit edilen 175 kurban defnedilecek. Kurbanların en küçüğü öldürüldüğünde 14 yaşında olan Senad Beganoviç, en yaşlısı ise 79 yaşındaki Hurem Begoviç olacak. Senad Beganoviç'in yanı sıra öldürüldüklerinde 18 yaşından küçük 14 kurban daha cuma günü toprağa verilecek.

Cenaze töreninde ayrıca, Dahmo (1968), Hamdiya (1959) ve Sulyo (1975) Deliç kardeşler ve Selman Suleymanoviç (1937) ile iki oğlu, Yakub (1976) ve Muyo (1978) de toprağa verilecek.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı da bugünkü törenin ardından 6 bin 241'e yükselecek.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hala ulaşılamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!