Her yol Bonzai

Güncelleme Tarihi:

Her yol Bonzai
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 01:49

Son günlerde kullanımı artan uyuşturucu madde bonzai’nin Türkiye’ye havayoluyla Çin, karayoluyla Bulgaristan ve denizyoluyla KKTC üzerinden sokulduğu belirlendi. 4 yıllık kimyasal uyuşturucu bitkisel gibi pazarlanıp ölümlere yol açıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) hazırladığı raporda ilk olarak 2010 yılında yakalanan bonzai, Türkiye’ye çoğunlukla Çin, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sokuluyor.

BİTKİLİ KİMYASAL

Raporda, “Sokak dilinde bonzai olarak bilinen ve bitkisel görünüm kazandırmak amacıyla çeşitli bitki kırıntılarına emdirilen JWH-18 grubu sentetik kannabinoidler, esrar gibi yeşil renkli bitki kırıntılarından oluşmaktadır. Yapılan katkı maddesinin ihtivası insan sağlığını tehdit etmekte ve ani ölümlere neden olabilmektedir” denildi. Bonzainin hava yolu kargosunun yanı sıra Bulgaristan üzerinden karayoluyla Türkiye’ye sokulduğu da kaydedildi.

İSTANBUL İLK SIRADA

Emniyet raporuna göre, bonzai satışında ve kullanımında İstanbul ilk sırayı aldı. Sıralama İzmir ve Ankara şeklinde yer aldı. İstanbul’da 43 bin problemli (bağımlı veya sık kullanan) esrar, bonzai kullanırken, İzmir’de bu rakam 33 bin 400, Ankara’da ise 5 bin 800 kişi olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

İran’lı Metamfetamin artıyor

TÜRKİYE’de ilk defa 2009 yılında 103 kilogram yakalanmasıyla gündeme gelen metamfetamin de yıllara göre artış göstererek, 2010 yılında 125, 2011 yılında 350, 2012 yılında 470 ve 2013 yılında ise 970 kilo ele geçirildi. Raporda, İran’ın metamfetamin üretiminde ve dağıtımında ana aktör olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye’deki metamfetamin kaçakçılığı ve satışında son 3 yılda 413 yabancı uyruklu kişinin yakalandığı, bunların 289’unun ise İran uyruklu olduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!