Filistin çocuklarına ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Filistin çocuklarına ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 01:31

Gözü yaşlı bir baba. Battaniyeye sardığı 5 yaşındaki Yasemin’in cansız bedenini taşıyor. Başka bir grup İsrail bombardımanında can veren Abdullah’ın minik cenazesi başında saf tutmuş. Tesadüf o da 5 yaşında. Gazze, Batı Şeria, Filistin savaşta ölen çocukları için ağlıyor.

Haberin Devamı

İsrail’in Hamas füzelerine misilleme olarak salı günü başlattığı ‘Koruyucu Hat’ operasyonunda şimdiye kadar Gazze’de 88 kişi öldü. Bunların 25’i çocuk. İsrail Başbakanı “Ateşkes yok” diyor. Savaş şiddetleniyor. BM lideri ise sadece “Gazze bıçak sırtında” demekle yetindi.

İSRAİL ordusunun Gazze’den gelen roket saldırılarını durdurmak için salı günü Hamas’a yönelik başlattığı saldırıda ölü sayısı 88’e ulaşırken İsrail Başbakanı Netanyahu saldırıların artacağını, ateşkesin gündemlerinde olmadığını söyledi.

MAÇ İZLERKEN HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu sözcüsü Peter Lerner, 2012’den beri Gazze’ye düzenlenen en büyük operasyonda bugüne kadar 750 hedef vurduklarını, sadece önceki gece 302 saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı. İsrail’in hava saldırılarından biri, önceki akşam Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrinde plajdaki bir kafede Arjantin-Hollanda arasında oynanan Dünya Kupası maçını izleyen sivilleri hedef aldı. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu saldırıda 9 Filistinli öldü, en az 10 kişi ise yaralandı. Dün sabah saatlerinde ise Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrinde en az iki evi hedef alan saldırıda ise Al Haj ailesine mensup dördü çocuk dördü kadın hayatını kaybettiğini duyurdu. Evine bitişik arazinin bombalanmasıyla can veren 5 yaşındaki kız çocuğu Yasemin Mutavek de ölenlerden biriydi. Minik Yasemin’i dün yakınları toprağa verirken Gazze’nin Beyt Lahya bölgesinde ise başka bir hava saldırısında bu kez yine 5 yaşındaki Abdullah Abu Ghazal hayatını kaybetti. Filistin’den İsrail’e füze saldırıları da sürdü.

Haberin Devamı

Filistin çocuklarına ağlıyor
GAZZE'DE ÖLÜM, İSRAİL'DE PANİK

Kara operasyonu kapıda mı?

Saldırılar devam ederken, İsrail ordusunun Gazze sınırına yığdığı askeri birliklerin, kara operasyonuna başlamak üzere emir beklediği bildirildi. Önceki yaptığı açıklamada Gazze’ye yönelik hava saldırılarının artırılması emrini verdiğini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas çifte savaş suçu işliyor. Filistinli sivillerin arkasına saklanırken İsrailli sivilleri hedef alıyor. Hamas ile bir ateşkes anlaşması gündemimizde değil” dedi. Öte yandan İsrail’in saldırılarında yüzlerce kişinin yaralanmasının ardından Mısır yönetimi hasta ve yaralıların geçişi için Gazze’nin Mısır’la bağlantısını sağlayan tek geçiş noktası Refah sınır kapısını açtığını açıkladı. İsrail, Gazze Şeridi’ne geçiş kapısı olan Erez Kapısı’nı ise yerle bir etti.

Haberin Devamı

İsrail’in gözü Gazze’nin gazında

Filistinli uzmanlar, İsrail’in 4 gün önce “Koruyucu Hat” adı altında Gazze’ye başlattığı operasyonun, Filistin meselesi konusunda siyasi bir çözüm dayatmak için Hamas’ı zayıflatmayı amaçladığını belirtti. Tel Aviv Üniversitesi eski öğretim üyesi Profesör Vedi Ebu Nassar, “Netanyahu 3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılmasından Hamas’ı sorumlu tutarak Filistin uzlaşısına darbe indirmeye çalıştı. Bazı İsrailli yetkililerin havayı daha da geren açıklamalarının ardından kamuoyundan özellikle sağcılardan, intikam ve askeri operasyon talepleri yükseldi. Bu askeri operasyonla bir taşla iki kuş vurmayı hedefleyen Netanyahu, Hamas’ın Gazze’deki yapılanmasına zarar vermek ve iki devletli çözüme götürecek olumlu havayı bulandırmak istiyor” diyor. Londra merkezli Politika Araştırmaları ve Kalkınma Enstitüsü Direktörü Dr. Nafiz Ahmed ise “İsrail’in Gazze saldırısı, Gazze’nin henüz çıkarılmamış doğalgaz kaynaklarını kontrol etme arzusuyla doğrudan ilişkilidir” dedi. Ahmed, 2000’de Gazze açıklarında bulunan yaklaşık 38 milyar metreküplük ve 4 milyar dolarlık gazdan sonra İsrail-Filistin çatışmasının temel nedenlerinden birinin, Tel Aviv’in artan doğalgaz ihtiyacı ve buna yönelik geliştirdiği gaz planı olduğunu söyledi. AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!