YÖK farklı alanlarda yatay geçişleri başlattı

Güncelleme Tarihi:

YÖK farklı alanlarda yatay geçişleri başlattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2014 17:27

Yerleştiği bölümlerde mutsuz olan öğrenciler için YÖK’ün üzerinde çalıştığı ve farklı puan türlerindeki bölümler arasında geçişi kolaylaştıran çalışma 2014-2015 akademik yılında başlatılıyor. Çalışmayla TM-1 puan türünde öğrenci alan işletme bölümünde okuyan bir öğrenci, inşaat mühendisliğine geçebilecek. Tek şart, merkezi yerleştirme puanları arasında inşaat mühendisliği için gereken MF-4 puan türünün olması ve bölümün taban puanına eşit veya yüksek puan almış olması.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın daha önce açıkladığı ve üniversitelilerin farklı bölümlere geçişini kolaylaştıran proje uygulamaya başlandı. 8 Temmuz tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan karara göre uygulama, 2014-2015 eğitim öğretim yılında başlatılıyor.
Buna göre, öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerektiğine karar verildi. Örneğin, İşletme -puan türü TM1 programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecek.
- 2014-2015 eğitim öğretim döneminden önce yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere öğrencilerin söz konusu maddeden yararlanması, bu durumdaki adayların intibakının ilgili kurullar tarafından yapılması sağlanacak.
- Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 30’u kadar yıllık kontenjan ayrılması gerekiyor.
- Ara sınıflarda okuyan öğrenciler başvuru yapacak olursa, ilgili yükseköğretim programına başvuru yapıldığı yılda ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemiş olan öğrencinin eğitim aldığı programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM Kılavuzunda yer alan kontenjan dikkate alınacak.
- Üniversitelerin ayrıca bir kontenjan ilan etmesinin gerekmeyecek, başvurular her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce yapılacak, bahar döneminde başvuru alınmayacak.
- Her eğitim öğretim döneminde başvurular ağustos ayının 30’una kadar alınacak. Başvuruların değerlendirilmesi Eylül ayının 15’ine kadar bitirilecek, kayıtlar da eylül ayı sonuna kadar tamamlanacak.
- Bir programa başvuran öğrenci sayısı başvurunun yapıldığı yıl için ÖSYM kılavuzunda yayımlanan kontenjanın yüzde 30’unu geçmezse adayların kayıtları yapılacak. Başvuran aday sayısının kontenjandan fazlı olması durumunda ÖSYM puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydını alacak.
- Bir programa başvuran öğrencilerin, ÖSYS kılavuzunda yer alan özel koşulları taşıması gerekecek.
- Öğrencinin başvurduğu program, kayıt yaptırdığı yılda öğrenci almamışsa diploma programının merkezi yerleştirme taban puanları oluşmadığından geçiş yapılamayacak.
- Öğretim dili Türkçe olan programdan veya kısmen yabancı dilde eğitim veren bölümlerden geçişte, öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerekecek. Hazırlık sınıfında veya birinci sınıfta geçiş yapmak isteyenler, yabancı dil şartını sağlayamazsa hazırlık eğitimi alacaklar.
- Yatay geçişler ise sadece bir defa yapılabilecek. Ancak, yatay geçiş yapan öğrenciler ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!