Teravihle düzenli uyku

Güncelleme Tarihi:

Teravihle düzenli uyku
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2014 01:32

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, "Teravih namazı egzersiz yerine de geçer. Ramazanda kazanılan bu alışkanlık yatsı namazı şeklinde devam ederse uyku düzensizliği için iyi bir tedbir alınmış olur" dedi.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre, ramazan boyunca yatsı namazı ve ardından kılınan teravih namazı, nabız ve tansiyonu düzenliyor, uyku düzensizliğini de ortadan kaldırıyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, orucun bu dünya için bedeni ve benliği temizleyen bir ibadet olduğunu, kişiyi bu dünyadayken öbür dünyaya olgunlaştırarak hazırladığını söyledi. Ramazanda kılınan yatsı ve teravih namazlarının bir egzersiz yerine geçtiğini, ayrıca rüku ve secde esnasında üzerinde baskı oluşan dalak ve karaciğerin tuttukları kanı boşalttığını, böylece dolaşımdaki kan hacminin arttığını bildiren Çevik, secde ve rüku esnasındaki doğrulmayla kanın tekrar karaciğer ve dalak tarafından geri alınabildiğini söyledi. Çevik, "Bu eğilip doğrulma hareketleriyle karaciğer, dalak ve cilt altı damarlarda kan tutulup geri bırakılarak, nabız ve tansiyon düzenlemesi yapılıyor olabilir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

UYKU DÜZENE GİRİYOR

Prof. Dr. Çevik, uyku düzensizliğinin tedavisinde, uykudan önceki 2 saat egzersizin yararlı olduğunu belirterek, "Ramazan boyunca kılınan teravih namazı böyle bir egzersiz yerine de geçer. Ramazanda kazanılan bu alışkanlık yatsı namazı şeklinde devam edecek olursa uyku düzensizliği için iyi bir tedbir alınmış olur" önerisinde bulundu. Ramazan boyunca kolesterol değerlerinde düşme de saptandığını belirten Çevik, şu önerileri dile getirdi:

KOLESTEROL AYI OLMALI

"Kolesterolün düşürülmesinde fertlerden ziyade toplumlar hedeflenmelidir. Ramazan böyle bir hedef için ideal bir zamandır. Ramazan ayı Sağlık Bakanlığı’nca kolesterolü düşürme ayı ilan edilebilir. Bu ayda kolesterolü düşüren lifli yiyeceklerin yenmesi, lifli yiyecekleri içeren kolesterol düşürücü sahur ve iftar yemeği terkiplerinin tanıtılıp, teşvik edilmesi yoluyla kolesterol düşürülmesi daha da hızlanır, artırılır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!