On binlerce iş güvenliği uzmanını şoke eden sınav

Güncelleme Tarihi:

On binlerce iş güvenliği uzmanını şoke eden sınav
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 01:01

Geçtiğimiz 24 Mayıs’ta yapılan iş güvenliği uzmanlığı sınavında hatalı soru ve cevap şıklarının olduğunu iddia eden binlerce kişi, Ankara İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı. Sınav katılımcılarına göre, ilk kez ÖSYM’nin yaptığı sınavda hatalı soru ve cevap şıkları bulunuyor.

Haberin Devamı

ÖNCE AÇIKLAMA SONRA İPTAL

A,B ve C sınıfı iş güvenliği belgesine sahip onbinlerce uzmanın katıldığı ‘A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belge Yükseltme Sınavı’nın sonuncusu 24 Mayıs’ta yapıldı. Daha önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın birlikte

On binlerce iş güvenliği uzmanını şoke eden sınav
yaptıkları sınavı ilk kez ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) gerçekleştirdi. Sınav sonuçları 6 Haziran akşamı açıklandı. Ancak sınav sonuçları açıklandıktan üç gün sonra üç sorunun iptal edildiği ÖSYM tarafından açıklandı.

YÜRÜRLÜKTE OLMAYAN TÜZÜKTEN SORULDU
Binlerce uzman, bazı sorularda hata olduğunu, ÖSYM’nin yürürlükte kaldırılan tüzükten soru sorduğunu belirledi. Yürürlükten kaldırılan tüzükten sorulan sorulardan 2’sinin iptal edildiğini öğrenen uzmanlar diğer iki sorunun neden iptal edilmediğinin ise yanıtını alamadı. Uzmanlar, sınavda sorulan sorulardan birinin 18 Ağustos 2013’teki sınavda da sorulduğunu, söz konusu sorunun mahkemece iptal edildiğine işaret etti.

Haberin Devamı

ÖSYM’YE İTİRAZ YAĞMURU

On binlerce uzman, sınav kağıtlarının yeniden ele alınması için ÖSYM’ye başvurdu. ÖSYM’yi soru yağmuruna tutan binlerce uzman yanıt alamayınca dava açma yoluna gitti. Ankara İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması istemi ile çok sayıda kişinin dava açtığı belirlendi.

'ONBİNLERCE DİLEKÇE VERDİK'

İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Başkanı Levent Kavlak, daha önce MEB’in yaptığı sınavların daha güvenli olduğunu, ortaya bir sorun çıkması durumunda Bakanlık ile temasa geçerek sorunun çözüme kavuşturulduğuna işaret etti. Levent Kavlak, ÖSYM’nin soru ve cevap kağıtlarını açıklamamasının ciddi bir sorun olduğuna işaret ederek “ÖSYM’ verilmek üzere on binlerce itiraz dilekçesi hazırlattık. Bu itirazlar sonucunda ÖSYM, C sınıfı iş güvenliği uzmanları için 1 soru, A sınıfı iş güvenliği uzmanları için 3 soru iptale etti. Ancak yapılan iptalleri sınav sonuçları açıkladıktan sonra yaptı. Oysa hatalı olduğunu düşündüğümüz soruların iptalini yaptıktan sonra sınav sonuçlarının açıklanması daha sağlıklı olacaktı. Böyle bir uygulama on binlerce adayın aklında iptal edilen sorular sınav sonucunun yansıtıp yansıtılmadığı şüphesi doğurdu” dedi. Elektrik Müh. İş Güvenliği Uzmanı Nazmi Nalbant, 1 soru ile sınavı kaybetmiş göründüğünü ifade ederek, kendisi gibi on binlerce deneyimli uzmanın mağdur edildiği görüşünde.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 90 bin kadar C sınıfı, 20 bin kadar A sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı var. En tehlikeli işlerde A sınıfı uzmanlar faaliyet gösteriyor.

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!