Anadolu liseleri tıkış tıkış

Güncelleme Tarihi:

Anadolu liseleri tıkış tıkış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2014 10:16

Bu yıl Anadolu liselerinin kontenjanları lise dönüşümleri nedeniyle arttı, istanbul'da bazı ilçelerdeki liseler bu yıl 1428 öğrenci kabul edecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Esenler Tuna Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi bu yıl birinci sınıfa 1.428 öğrenci kabul edecek. Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin geçen yıl 700 tane 9’uncu sınıf öğrencisi varken, bu yıl bu sayı iki katına çıkacak. Toplam öğrenci sayısı bir yılda 3 katına çıkarak 2 bin 100’ü bulacak. Yeni 9’uncu sınıflar için 40 şube açılacak.

SINIF MEVCUDU 40’A ÇIKIYOR

Esenler Tuna Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ise geçen eğitim öğretim yılında 2 bin 500 öğrencisi vardı. 9’uncu sınıf mevcudu ise 700’dü. Şimdi bu sayıya bin 428 öğrenci daha eklenecek. Böylece toplam öğrenci sayısı 4 bin’e yaklaşacak. Okulda 26 tane olan 9’uncu sınıf şube sayısı 40’a çıkacak. Sınıf mevcutlarının yasa gereği 34 kişilik olması gerekirken, yoğunluktan dolayı bu sayı 40’a kadar çıkacak. İkili eğitim verilecek okullarda öğrenciler sabah 07.00’de derse başlayacak ve akşam 19.00’a kadar devam edecek.

Haberin Devamı

OKUL YÖNETİCİLERİ ŞAŞKIN

Kontenjanların artması karşısında şaşkınlık yaşayan okul yöneticileri de “Anadolu liseleri artık bildiğimiz Anadolu liseleri değil. Ayrıca bu okullarda verilecek eğitimin kalitesi de tartışmalı. Çünkü ‘Anadolu lisesi’ adı altında eğitim verecek bu okullardaki öğretmenlerin yarıdan fazlası sözleşmeli olarak görev yapıyor” diyor. Okul yöneticileri bu sorunun sadece kendi okullarında değil İstanbul’da ve Türkiye genelinde birçok lisede yaşandığını da belirtiyorlar.

İKİLİ EĞİTİME GEÇİLECEK

TEOG yerleştirmeleri ile tüm liselerin Anadolu statüsüne geçmesiyle önümüzdeki yıl birçok sorun yaşanacak. Klasik liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi ile bazı okullar neredeyse okul mevcudunun iki katı, bazıları da yarısı kadar öğrenci alacak. Bu okullarda dersler sabah saat 07.00’de başlayacak. İkili eğitim verilecek okullarda 9’uncu sınıflardan sabahçı olanların dersi öğle 13.30’da sona erecek. Öğlenciler ise 13.30’da derse başlayıp akşam 19.00’a kadar ders yapacak. TEOG kapsamında merkezi sınavlara giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenci bir yandan 31 Temmuz’da başlayacak tercih dönemi için liste hazırlamaya çalışırken, bir yandan da kalabalık okullarda nasıl eğitim alacaklarını düşünüyorlar. Gülseven ÖZKAN

Haberin Devamı

ANADOLU İMAM HATİPLERİN KONTENJANI 5 KAT ARTTI

Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanları ise geçen yıl 40 bin iken bu yıl 5 kat artarak 200 bini aştı. Ayrıca meslek lisesi tercihi yapacak öğrenciler, tercih ekranında bölümleri göremediği için ne yapacağını bilemiyor. Öğrenciler Anadolu meslek lisesini listesine yazdığında hangi bölümde eğitim alacaklarını merak ediyorlar. Tercih listesi kılavuzunda yer alan ve göze çarpan bu yılki değişikliklerden bazıları şöyle:
- Tercih listesinde okullar fen ve sosyal bilimler, Anadolu, çok programlı Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu ile Anadolu imam hatip liseleri olarak ayrıldı.
- Okul dönüşümlerinin etkisiyle Anadolu liselerinin geçen yıl kontenjanı 226 bin 780 iken bu yıl 393 bin oldu. Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanı ise geçen sene 40 bin 228 iken, bu yıl 200 bin 444’e çıktı. 438 olan okul sayısı da 937’ye yükseldi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!