Camiye saldırıda iki kişi yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Camiye saldırıda iki kişi yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2014 01:55

Esenyurt Muhammeddiye Camii'ne bu sabah gelen şüphelilerin, camiye girip ortalığı dağıttıkları, çıktıktan sonra da tehdit savurdukları iddiası üzerine polis çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonucu, verilen eşkal bilgileri değerlendirildi. Ayrıca çevredeki güvenlik kameraları incelendi. Şikayetçilerin belirttiği saatlerde ve öğle saatlerinde cami çevresinde dolaştığı belirlenen 1 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan Z.K.'nın, biri uyuşturucu kullanmaktan 3 ayrı suç kaydının bulunduğu belirtildi. Şüphelinin, Esenyurt Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

İstanbul Esenyurt'ta Caferi vatandaşların gittiği Muhammediye Camii'ne ikinci kez saldırı yapıldı. Caminin bazı bölümleri tahrip edildi. Saldırıyı bu sabah saatlerinde camiye gelen iki kişinin gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Emniyet ise iddiaları yalanladı.

"BU PROVOKATİF BİR EYLEMDİR, NEFRETLE KINIYORUZ"

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenyurt'taki Muhammediye Camii'nde meydana gelen olayla ilgili açıklama yaptı.
Yeşilköy'deki Polat Renaissance Oteli'nde bazı Alevi Bektaşi derneklerinin verdiği iftar yemeği öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Mutlu, şunları söyledi:
"Tabii bu hepimizi fevkalade üzen bir olaydır. Öncelikle şiddetle kınadığımı ifade etmek isterim. Çünkü camiler ve bütün ibadethaneler Allah'a ibadet edilen kutsal mekanlardır. Bizim bunları korumamız gerekir. Burada camiye, ağırlıkla Caferi kardeşlerimizin gitmiş olduğu camiye saldırı hepimizi çok üzmüştür. Ama dünden beri Emniyetimiz çok yönlü olarak takip etti. Bugün 1 kişiyi gözaltına aldık. Bu tür olaylara fırsat vermeyeceğiz. Yeltenenleri de adalet önüne mutlaka çıkaracağız. Bunlar bizim için çok önemli olaylardır. Hiçbir Müslümanın camiye veya herhangi bir kutsal mekana saldırmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu bir provokatif eylemdir. Nefretle kınıyoruz. Şüphelinin yargılanması sürecinde ortaya çıkacak durum yargının takdiridir." Erhan TEKTEN / İstanbul DHA




EMNİYET’TEN "O CAMİ" İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Muhammediye Camii’ne yönelik ikinci bir saldırının gerçekleştirildiği iddiaları, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamayla yalanlandı. Açıklamada, haberlerin duyuma dayalı olduğu belirtilerek; "09.07.2014 günü bazı basın-yayın kuruluşlarında yayınlanan ’Caferi Camii’ne ikinci saldırı’ haberleri duyuma dayalı haberler olup, gerçeği yansıtmamaktadır. 08.07.2014 günü meydana gelen olay ile ilgili olarak gerekli adli ve idari soruşturmalar başlatılmış olup, gerekli güvenlik tedbirleri de alınmıştır" denildi.
Habip ATAM / İstanbul, (DHA)

Haberin Devamı

ÇATIYA MERDİVEN DAYAYIP GİRMİŞLER

Olayın duyulması üzerine camiye çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Olay yeri inceleme ekipleri cami içerisinde parmak izi çalışması yaptı. Saldırganların kapıları kilitli olan caminin çatısına merdivenle çıktığı, daha sonra ise kubbe bölümündeki camdan içeri girdiği belirlendi.

İMAM : EZANINIZI OKUTMAYACAĞIZ DEDİLER

Caminin imamı Haza Aydın gazetecilere yaptığı açıklamada 'Görgü tanığı ben değilim. Alt katta oturan komşumuz saat 07:00 sıralarında bana geldi. İki kişinin camiye geldiğini gördüm. İçeriye girdiler. 10 dakika sonra dışarıya çıktı. Yüksek sesle ezanınızı okutmayacağız dedi. Duymadınız mı dedi. Ben duymadım. Ben içeriye girmedim. Müezzin arkadaşın ifadesine göre bazı şeyleri dağıtmışlar. Bazı yazıları, kuranları dağıtmışlar. Müezzine has bir oda vardır. O odayı dağıtmışlar. Bir şey götürmemişler. Herhangi bir şey yakılmamıştır. Sadece caminin içerisi dağılmıştır. Aynı önceki olayda olduğu gibi merdiven dışarıdaydı. Caminin kapıları kapalıydı. Pencereden girip içeriden açmışlar.

Haberin Devamı

"NAMAZDAN SONRA DİNLENMEYE GİTTİK"

Biz de polis de sabaha kadar buradaydık. Sabah namazını kıldıktan sonra hava ağardı. Bir şey olmaz düşüncesiyle dinlenmeye gittik. Ekip de biz de bir turlayalım dedi. Saat 07:00 sıralarında camide kimsenin olmadığı anda meydana gelmiş. Şu anda içeride inceleme devam ediyor. Biraz önce cemaatle konuştum. Biz her zaman itidalden, huzurdan yanayız. Yanlış bir cümlenin sarf olması aleyhimize olur. Bu olayı bir Sünni'nin yapması mümkün değildir. Biz yıllardır iç içe yaşadık. Bu olay Sünni, Şii olayı değildir. Farklı bir olaydır. Herhangi bir şeye fırsat vermeyeceğiz' şeklinde konuştu.

Yerel seçimlerde CHP Esenyurt Belediye Başkan Adayı olan Çetin Çapan da saldırının gerçekleştiği camiye gelerek cemaate geçmiş olsun dilekleğinde bulundu. Saldırıyı kınadığını belirten Çapan 'Saldırıyı öncelikle kınıyoruz. Kim ve hangi şekilde yapıyorsa lanetliyoruz. Ülkemizin özellikle bu günlerde barışa, kardeşliğe ihtiyacı var. Bu işi bir mezhebin başka bir mezhebe saldırısı olarak algılamıyoruz. Gerek iktidar, gerekse muhalefet partileri bu konuyu meclise taşımalı. Mecliste bununla alakalı hızla bir komisyon kurulmalı' dedi.

Haberin Devamı

Camiye habercilerin girişine izin vermeyen polis ekiplerinin olayla ilgili soruşturması sürüyor.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU: ALÇAKÇA SALDIRI

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu camiye yapılan saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul Esenyurt’taki bir camimizin kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradığını üzülerek öğrenmiş bulunuyorum. Bu alçakça saldırıyı en şiddetli şekilde telin ediyorum. Bu saldırıyı yapanların bir an evvel tutuklanıp adalete teslim edilmelerini umuyorum. Başka ülkelerde şahit olduğumuz bu çirkin ve karanlık senaryoların ülkemizde de uygulanmak istendiğini görüyorum. Milletimizin birlik ve beraberlik duygusu karşısında bu senaryolar başarısızlığa mahkum olacaktır. Saldırıya uğrayan Yenikent Mahallesi Muhammedi Camii’nin değerli cemaatine geçmiş olsun dileklerimi iletir, böylesine elim hadiselerin bir daha yaşanmamasını temenni ederim.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!