Saldırıya uğrayan heykeller kaldırılsın mı anketi

Güncelleme Tarihi:

Saldırıya uğrayan heykeller kaldırılsın mı anketi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2014 12:22

Ordu'nun Altınordu İlçesi'ndeki parklarda bulunan ve içlerinde kadın figürü de olan heykellerin, sürekli tahrip edilmesi belediyeyi harekete geçirdi. Altınordu İlçe Belediye Başkanı AK Partili Engin Tekintaş, "Heykeller tahrip edilince çok şikayet alıyoruz. Heykellerin kaldırılıp- kaldırılmayacağı konusunu yapacağımız anket sonucuna göre değerlendireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Ordu Belediyesi tarafından 2 yıl önce düzenlenen 2'nci Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nda 8 heykeltıraş tarafından 12 heykel yapıldı. 6 heykel Sırrıpaşa Caddesi, İsmetpaşa Caddesi, Menekşe Sokak ve Tahıl Pazarı'nda belirlenen kaidelere konulurken, 6 heykel de Bahçelievler Mahallesi'ndeki Tayfun Gürsoy Parkı'na yerleştirildi. İçlerinde bulunan kadın heykellerin üzerlerine sprey boya ile 'Edep yahu' yazılması üzerine belediyenin isteği üzerine Ordu'ya gelen Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri, heykelleri temizledi.

Saldırıya uğrayan heykeller kaldırılsın mı anketi

Temizlenen heykellerden bir bölümü kentin en fazla ilgi gören, Mobese kameralarının bulunduğu Ada Park, Boztepe, Tahılpazarı Mevkiileri'ndeki alanlara yerleştirilirken bir kısmı da yine Bahçelievler Mahallesi'nde park içinde bırakılarak üzerleri siyah bir örtüyle örtüldü. Ancak örtüleri kesilince buradaki heykeller de kaldırılarak Tayfun Gürsoy Parkı ve belediye binası önündeki parka yerleştirildi.

Haberin Devamı

Ordu'nun 30 Mart yerel seçimleri ardından Büyükşehir Belediyesi olmasıyla birlikte merkez ilçe olan Altınordu'nun AK Partili Belediye Başkanı Engin Tekintaş, çeşitli parklarda bulunan heykellerin sürekli sprey boya ve yazılarla tahrip edildiğinden şikayet aldıklarını, bu sorunu halkla yapacakları anket sonucuna göre çözmeye çalışacaklarını kaydetti. Heykellerin Ordu'nun Belediye eski Başkanı CHP'li Seyit Torun döneminde yapıldığını ve parklara yerleştirildiğini belirten Başkan Tekintaş, şöyle dedi:"Altınordu Belediyemiz, Ordu Büyükşehir Belediyesi kurulduktan sonra kurulan yeni bir belediye. Altınordu Belediyemizin çözüm üretmesi gereken konulardan bir tanesi de bu. Heykellerin üzerine yazılan yazılara, yapılan kazılara bakıyorsunuz, heykellerle ilgili konuda ciddi bir handikapın var olduğunu ifade etmek lazım. Bugüne kadar ekonomik olarak belli masraflar yapılmış. Vatandaşımıza da ne olmalıdır? diye soracağız."

Haberin Devamı

"SORULARA CEVAP VEREMİYORUZ"

Birçok kişi gibi kendisinin de bazı heykellerin ne ifade ettiğini bilemediğini, bazılarının da uygunsuzluğuyla ilgili şikayetler aldıklarını vurgulayan Altınordu Belediye Başkanı Tekintaş, şöyle devam etti:"Ne ifade ettiğini benim de bir kısmını kestiremediğim, belki sanatseverin bir kısmının algıladığı, bunu yapan heykeltraşın belki algıladığı şeylerin olduğu, ama temsil ettiği noktalarda zaman zaman vatandaşlarımızın sorularına bizimde cevap veremediğimiz bir ortamdayız. Bu heykeller yerleşirken bu anketlerin yapılması lazımdı. 'Buraya konulacak doğru mudur?' diye sorulması lazım. Biz şimdi milletimize 'Bunlar ne olmalıdır?' diye soracağız. Biz bu milletin hizmetine talibiz. Asla kavga ortamında olmayacağız. Burada tahrip edilen bir hususun sürekli milletin gündeminde tutularak bir tahrik konusu olmasına müsade etmek istemeyiz. Örneğin belediye önündeki alanda bulunan heykellerle ilgili sorduğumuzda 'Şöyle olsun, bunu beğenmiyoruz' derse vatandaş bunu kaldırırız hiç problem değil."

Haberin Devamı

"ANKET SONUCUNA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ"

Heykellerin içerisinde yer alan bazı heykellerin kent kimliğine hiçbir katkısı olmadığını ifade eden Belediye Başkanı Tekintaş, şunları ekledi:"Vatandaşlarımızdan heykellerle ilgili şikayetler var. Özellikle uygunsuzluğu, tahrip konusuyla ilgili, bulunduğu yerlerin uygun olmadığı, 'Bu figürler neyi ifade ediyor? Altınordu'ya ne sağlıyor? Ordu'nun hangi simgesidir ki bu burada bulunuyor?' diye soranlar var. Vatandaşın bize sorduğu bu soruları bizde vatandaşa anketle soracağız. Sorulara aldığımız cevaplara göre hareket edeceğiz. Sonuçta biz kentin kimliğini oluşturmaya çalışıyoruz. Gelecek planlaması yapıyoruz. Anketten çıkan sonuca göre sergilenmesi istenen bazı heykelleri yeni oluşturacağımız parklara taşıyabiliriz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!