2 milyon 790 bin 408 kişi nasıl oy kullanacak?

Güncelleme Tarihi:

2 milyon 790 bin 408 kişi nasıl oy kullanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2014 10:47

Cumhurbaşkanı seçiminde ilk kez oy kullanacak yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ABD'den Çin'e, Suudi Arabistan'dan İsviçre'ye, Almanya'dan Türkmenistan'a, Arnavutluk'tan Güney Afrika'ya, Umman'dan Yeni Zelanda'ya, Finlandiya'dan Japonya'ya kadar Türklerin nüfusunun 500'den fazla olduğu ülkelere sandık kurulacak. Yurtdışında en fazla seçmen Almanya'da bulunurken, en az seçmen Tunus'ta bulunuyor.

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı karar uyarınca, Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da ilk tur için oylama 31 Temmuz-3 Ağustos'ta, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17-20 Ağustos tarihlerinde 4 günde yapılacak. Kanada, Avustralya ve Rusya'da ilk tur oylama 31 Temmuz-2 Ağustos, Bulgaristan ve Kazakistan'da 1-3 Ağustos arasında olacak. Bu ülkelerde, seçimin ikinci tura kalması halinde oylama, 17-19 Ağustos günlerinde 3 günde gerçekleştirilecek. "Avusturya ve Yunanistan'da birinci tur oylama 2-3 Ağustos, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 19-20 Ağustos'ta.

Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya'da birinci tur oylama tarihi 2-3 Ağustos, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17-18 Ağustos'ta.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde birinci oylama 31 Temmuz'da, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 18 Ağustos'ta, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise birinci oylama 2 Ağustos'ta, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17 Ağustos'ta.

Haberin Devamı

Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da birinci oylama 3 Ağustos'ta, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17 Ağustos'ta."

RANDEVUYLA OY VERİLECEK
Vatandaşlar bulunduğu ülkedeki oy verme günlerine göre YSK'nın internet sitesine girerek randevu alacak. Randevu almayan kişiler için oy verme günü YSK tarafından belirlenecek. Karara göre, ayrıca, yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 26 Temmuz-10 Ağustos 2014 tarihleri arasında sandık kurulacak gümrük kapılarında oy verebilecek.
Cumhurbaşkanı seçimi için, Gürbulak, Türkgözü, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule, Esendere, Dilucu, Dereköy, Habur, Kapıköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapılarında ve Kaş, Kuşadası, Ayvalık, Karaköy, İzmir, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında sandık kurulacak.
Seçim için yurt içinde 53 milyonun üzerinde kişi sandık başına gidecek. Yurt dışında ise 2 milyon 790 bin 408 kişi oy kullanacabilecek.

Haberin Devamı

EN FAZLA SEÇMEN ALMANYA'DA
Yurt dışındaki seçmenin 1 milyon 391 bin 704'ünü Almanya'da yaşayan Türkler oluşturuyor. Sadece Düseldorf'ta oy kullanacakların sayısı, Türkiye'deki Amasya, Artvin, Bilecik, Erzincan, Kırşehir, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Tunceli, Uşak gibi illerden fazla. Düseldorf'ta 257 bin 149 seçmen sandık başına gidecek.
Yurt dışında en fazla seçmen Almanya'da bulunurken, en az seçmen Tunus'ta bulunuyor. Tunus'ta 543 kişi oy kullanacak. İran'da Urumiye Başkonsolosluğu'nda ise sadece 29 seçmen oy verecek.
ABD'de 85 bin 683, Fransa'da 381 bin 840, İngiltere'de 76 bin 736, Çin'de bin 372, Suudi Arabistan'da 28 bin 729, Yunanistan'da 10 bin 147, İtalya'da 12 bin 908, İran'da 989 Türk ilk kez bulundukları ülkede Türkiye'deki bir seçim için oy kullanacak.
Ayrıca, seçim için, Manama (Bahreyn), Guangzhou (Çin), Pretorya (Güney Afrika), Deventer (Hollanda), Novorossiysk (Rusya), Muskat (Umman) gibi noktalarda da sandık kurulacak.

Haberin Devamı

KONSOLOSLUKLARDA GÜVENLİ ODA
Yurt dışındaki Türk konsolosluklarında birer saklama kurulu olacak. Kurul, oradaki konsolos veya ondan sonra gelen temsilci, bir devlet memuru ve son milletvekili seçiminde en çok oyu alan 3 siyasi partinin temsilcilerinden oluşacak.
Türkiye'den gönderilen oy pusulaları ve diğer evraklar bu kişilerce alınarak konsolosluklarda oluşturulan özel güvenlikli odalarda korunacak. Özel güvenlikli odalarda kuruldaki her kişi için ayrı anahtar ve kilit bulunacak.
Saklama kurulu, seçim günü yine siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu sandık kuruluna oy pusulalarını teslim edecek ve sandık kurulu da oy kullandırma işlemini yapacak.

Haberin Devamı

OYLAR TÜRKİYE'DE SAYILACAK
Yurt dışındaki sandık kurulları, kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek.
Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından belirli bölgelerde toplanarak uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak. Yurt dışında kullandırılan oylar, 10 Ağustos'ta Türkiye'ye ulaşmış olacak ve Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt dışından gelen oylar yurt içindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak.

BAKMADAN GEÇME!