Politikadan ticarete

Güncelleme Tarihi:

Politikadan ticarete
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2014 09:54

ALMANYA’da genelde aktif politikayı bırakan veya bırakmak zorunda kalan parlamenterler ile bakanlar eski mesleklerine dönerler.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanları ve başbakanlar ise köşelerine çekilirler...

Daha doğrusu çekilirlerdi...

Bu geleneği Almanya’nın 1998-2005 yılları arasında başbakanlığını yapan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gerhard Schröder bozdu.

Schröder, 22 Kasım 2005 tarihinde koltuğunu Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) lideri Angela Merkel’e bırakmak zorunda kalınca, milletvekilliğinden de istifa edip eski mesleği avukatlığa döndü.

Ama avukatlık yapmadı...

Aynı yılın sonlarına doğru Rusya- Almanya petrol ve doğalgaz boru hattı işletmecesi Nord Stream şirketinde danışman olarak işe başladı.

Bu şirketin yüzde 51’i Rusya’nın önde gelen Gasprom şirketine aitti.

Schröder, Nord Stream şirketinde Denetleme Kurulu Başkanlığına getirildi.

Aynı aylarda İsviçre’nin medya devi konumundaki Ringier Yayınevi’ne danışmanlık hizmeti vermeye de başladı.

Schröder’in Alman politikasındaki tabuları yıkıp o zamana kadar alışılmamış bir tutum sergilemesi, tabii ilk planda rakiplerini küplere bindirdi.

Ama tepki gösteren Sosyal Demokratlar da oldu...

Ancak Gerhard Schröder hiç aldırış etmedi...

Bildiğini okudu ve yoluna devam etti...

Poltik yaşamı boyunca kazandığından çok daha fazla para kazanmaya da başladı.

* * *

Aslında Schröder’den önce Almanya’nın 16 yıl başbakanlığını yapan Helmut Kohl de 1998 yılında görevi bıraktıktan sonra Pro 7 ve SAT 1 televizyonların patronu Leo Kirch’e verdiği danışmanlık hizmetinin karşılığı olarak 3 yıl boyunca yılda 300 bin Mark para almıştı.

Hem içten hem de dıştan tepkiler gelince Kohl, danışmanlık görevini gönüllü olarak bırakmıştı...

Ama Schröder tüm eleştiri ve tepkilere rağmen işine devam ediyor...

O dönemde olduğu gibi Almanya’da son yıllarda yeniden politikadan ticarete geçiş için yasal düzenlemeler yapılması yoğun bir biçimde tartışılmakta.

Başbakanlık nezdinde Devlet Bakanı Eckart von Klaeden’in 2013 yılında yapılan genel seçimlerde aday olmayıp aynı yıl sonunda Mercedes marka otomobilleri de üreten Daimler şirketinde Politik ve Dışilişkiler bölümünün başına
geçmesi eleştirilere neden olmuştu.

Aynı şekilde Başbakanlık Daresi eski Başkanı ve CDU’nun eski Genel Sekreteri Ronald Pofalla’nın Alman Demiryolları’nda (DB) 2015 yılı itibariyle yüksek düzeyde bir göreve getirileceğinin ortaya çıkması üzerine de yoğun
tartışmalar yaşanmıştı.

* * *

Şimdi de bir dönemler Hür Demokrat Parti’nin (FDP) genel sekreterliğini de yapan eski Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Dirk Niebels’in tank ve zırhlı araç üreten Alman savunma sanayi devi Rheinmetall’de işbaşı yaparak lobi çalışmalarını yönlendireceğinin ortaya çıkması politikadan ticarete geçiş tartışmalarını iyice kızıştırdı.

Özellikle muhalefet partilerinden daha geçen yıl ekim ayına kadar geri kalmış ülkelere kalkınma yardımından sorumlu bir politikacının aynı ülkelere silah satışı için devreye girmesinin etik olmayacağı yönünde sesler yükselmeye başladı.

Tabii aktif politikadan ayrılanların ekonomi kurum ve kuruluşlarında, başka şirketlerde çalışmaları için en az iki-üç yıl bekleme dönemi uygulaması yönünde sesler de...

Ama nedense bu yıllardır hep lafta kalmakta...

Yasal düzenlemeler için somut hiçbir adım atılmamakta...

Tabii böyle olunca da her seferinde aynı tartışmalar yeniden alevlenmekte...

Birkaç ay sonra da unutuluvermekte...

Şüphesiz bu kez de öyle olacak...

Yeni bir olaya kadar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!