Valilik, Uğur Kurt'u vuran polise soruşturma izni verdi

Güncelleme Tarihi:

Valilik, Uğur Kurtu vuran polise soruşturma izni verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2014 08:21

Okmeydanı’nda çıkan olaylar sırasında açılan ateşle Okmeydanı Cemevi’nin bahçesinde vurulan Uğur Kurt’un ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru S.K. hakkında soruşturma izni verildi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu imzalı kararda olayın nasıl gerçekleştiği de yer aldı. Okmeydanı'nda aracına molotof isabet eden polis panik halinde dışarı çıktı, geri dönüp silahını aldı ve tetiği çekti.

Haberin Devamı

''MESLEKİ TECRÜBESİZLİK''

Valilik, Uğur Kurtu vuran polise soruşturma izni verdi
Savcılığın ‘Şüpheli polisin meşru müdafaa kapsamında ve saldırıyla orantılı hareket ettiğini” ifade ederek izin için başvurduğu İstanbul Valiliği’de 2 sayfalık izin yazısında S.K.’nın yapmaması gereken veya en azından usule uygun yapması gereken silah kullanma eylemini gerçekleştirerek Uğur Kurt’un ölümüne sebebiyet verdiği kaydedildi. Atılan ilk molotofun araçta çıkardığı yangında vücudunun değişik yerleri yanan S. K.’nın 2’inci molotof saldırısıyla karşılaşılması üzerine mesleki tecrübesizliği nedeniyle korku ve paniğe kapıldığı ifade edildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu imzalı 27 Haziran 2014 tarihli yazıda olay gününü yaşananlara saniye saniye bütün ayrıntıları ile yer verildi. 22 Mayıs 2014’de Okmeydanı İTO Ticaret Meslek Lisesi’nde kendilerine Liseli Dev-Genç olarak isimlendiren eylemci bir grubun Soma’da meydana gelen maden faciasını ve Berkin Elvan’ın ölümünü protesto etmek için okulda boykot eylemi yapacağına dair istihbarat alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Saat 09.00 itibariyle yapılan planlama gereği Çevik Kuvvet, Güvenlik, TEM, Foto Film Şubeleriyle Kağıthane, Beyoğlu, Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerinden oluşan kuvvetin söz konusu okulun önünde konuşlandığı ifade edildi. Bu arada okulun bahçesinde 20 kadar öğrencinin oturma eylemi başlattığı, buna herhangi bir müdahalede bulunulmadığı, ancak 10.35 sularında bekleyen kuvvetlerin karşı tarafından yüzleri kırmızı bez parçalarıyla kaplı molotof ve havai fişek atmak suretiyle saldırıya geçtiği öne sürüldü. Bu saldırının gaz bombası atılarak bertaraf edildiği ve grubun okuldan uzaklaştırıldığı, bilahare aynı grubun Özel Okmeydanı Hastanesi’nin acil girişini barikat kurmak suretiyle kapattığı bilgisinin gelmesi üzerine kuvvetlerin bir kısmının belirtilen mevkiye hareket ettiği anlatıldı.

“TAKİP VE KOVALAMACA BAŞLADI”

Bu andan itibaren eylemcilerle güvenlik kuvvetleri arasında takip ve kovalamacanın başladığı, eylemlerin süreklilik arzetmesi nedeniyle takibin devamlılığının zorunlu hale geldiği kaydedildi. Dolayısıyla güvenlik kuvvetlerinin hem zırhlı araçlarla, hem de yaya sivil ekiplerle Piyale Paşa Caddesi ve bu caddeye açılan sokaklarda takibe başladığı, bu takip esnasında eylemcilerin molotof ve taş atma eylemlerinin devam belirtildi. Yaklaşık bir saatlik kovalamacanın ardından TEM Şube Müdürlüğü’ne ait shortland zırhlı aracın Çınar Sokak’tan Piyale Paşa Caddesi’ne seyir halindeyken, Piyale Paşa caddesin köşe noktasında önünden geçen bir ekmek aracı nedeniyle durduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Ekmek aracının geçmesinin ardından saat tam 11.38’de Çınar Sokağın tam karşısında bulunan Barçın Sokak’tan atılan bir molotofun shortlad (akrep) aracın ön camında bulunan havalandırma mazgalına isabet etmesi sonucu hem ön kaputun hem de aracın için yanmaya başladığı anlatıldı. Aracın şoförünün ve yanındaki ekip şefinin üç saniye içerisinde kendilerini dışarıya attıkları, 4 saniye sonrada aracın arkasında bulunan Polis memuru S. K.’nın ve diğer arkadaşlarının araçtan atladıkları kaydedildi.

“GERİ DÖNEREK SİLAHINI ALDI”

S.K.’nın hemen geri dönerek araçtan tabancasını aldığı ve aracın sağ tarafına geçerek diğer arkadaşı ile birlikte birinci molotof isabet ettiği 11.38’den on saniye sonra cemevi istikametinden gelerek tekrar molotof atan gruba yönelik ateş etmeye başladığı bu esnada ikinci molotofu atan gruptan bir kişinin yan sokağa girmek üzere olduğunun görüldüğü öne sürüldü.

Haberin Devamı

“YERE DOĞRU YÖNELMİŞ MERMİ İSABET ETMİŞ OLABİLİR”

Polis memuru S.K.’nın ifadesinde 2 el yere, iki el de havaya ateş ettiğini beyan ettiği, ateşin açıldığı yer ile cemevinin bulunduğu mevki arasında 45 derece civarında eğim ve 60-70 metre mesafe dikkate alındığında yere doğru yöneltilmiş merminin cemevinin avlusunda bulunan şahıslara isabet etmesinin mümkün olduğu vurgulandı. Balistik inceleme sonucunda Uğur Kurt’un ölümüne sebep olan merminin adı geçen polis memurunun silahından çıktığının tespit edildiği belirtildi. Atılan ilk molotofun shortland araçta çıkardığı yangında vücudunun değişik yerleri yanan ve 1 hafta ile 2 ay iş ve gücüne mani istirahat raporu alınmasına neden olan olayın şiddeti henüz yaşanırken, 2. molotof saldırısıyla karşılaşılması üzerine polis memuru S.K.’nın ifadesinden anlaşılacağı üzere mesleki tecrübesizliği nedeniyle korku ve paniğe kapıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

“EYLEMCİLERLE HİÇBİR İLİŞKİSİ YOK”

Yapmaması gereken veya en azından usule uygun yapması gereken silah kullanma eylemini gerçekleştirerek o esnada bir cenaze töreni nedeniyle cemevi avlusunda bulunan ve eylemcilerle hiçbir ilgisi ve ilişkisi bulunmayan, polisin hedefinde olmayan Uğur Kurt’un ölümüne sebebiyet verdiği ifade edildi. TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru S. K. hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunu’nun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verildiği belirtildi.

SAVCIDAN “ORANTILI HAREKET ETTİ” YORUMU

Kurt’un failine ilişkin soruşturma kapsamında Kurt’un başından çıkarılan merminin TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli polis S. K.’nın silahına ait olduğu tespit edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamada merminin silahtan polis memurunun önleyici kolluk görevini yaptığı sırada çıktığını belirtmişti. Polis memuru S. K. hakkında soruşturma izni verilmesi için İstanbul Valiliği’ne başvuran Savcı Hasan Yılmaz’ın, “Şüpheli polisin meşru müdafaa kapsamında ve saldırıyla orantılı hareket ettiğini” ifade ettiği ortaya çıkmıştı. Öte yandan savcı Yılmaz, şüpheli polis hakkında “Kasten cinayet” suçundan değil 2 yıldan 6 yıla kadar hapis gerektiren “Taksirle adam öldürme” suçundan soruşturma yürüttü.

Haberin Devamı

“ARKADAŞLARININ UYARMASINA RAĞMEN ATEŞ ETTİ”

Uğur Kurt’un Okmeydanı Cemevi’nde bir cenaze törenine katılmak üzere beklerken 22 Mayıs’ta silahla vurularak öldürülmesine ilişkin ortaya çıkan yeni bir görüntü de geçtiğimiz günlerde soruşturma dosyasına girmişti. Görüntülerde ‘akrep’ diye tabir edilen zırhlı araca isabet eden molotof kokteylinden sonra bir polisin ‘Sıkma, sıkma, sıkma’ diye bağırdığı ancak polisin yaklaşık el atış etiği yaptığı görülüyor. Silah sesleri duyulduktan sonra cemevinin bulunduğu yönden gelen bir vatandaş ‘Adam düştü’ diye bağırdığı, buna karşılık polisin de “Tamam amca tamam. Kusura bakma. Hakkını helal et” dediği duyuluyor. Vatandaşın, “Bir ambulans çağırın” demesi üzerine de polis ‘Görmüyor musun? Adam birşey attı’ diye karşılık verdiği, vatandaşın da “Tamam haklısın” diye yanıt vermesi üzerime polisin “Ya yürü git evine. Mal mal konuşma” dediği dikkat çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!