Rojava’yı çökertme harekâtı

Güncelleme Tarihi:

Rojava’yı çökertme harekâtı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2014 01:49

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’ta Musul’un düşüşüyle ele geçirdiği silahlarla Bağdat’a yönelmesi beklenirken Suriye’de Kürtlerin üç kanton halinde özerk yönetimler tesis ettiği Rojava’ya yüklendi. Harekât Türkiye’yi de ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

IŞİD’in Kobani’yi kolayca baskı altına alabilmesinin nedeni bölgenin güneyinde Rakka/Sarrin, doğusunda Tel Ebyad ve batısında Carablus’u elinde tutuyor olması. Kobani Kantonu Dış ilişkiler Bakan Yardımcısı İdris Nassan’ın Hürriyet’e yaptığı açıklamaya göre bölgeyi üç yönden kuşatma altında tutan IŞİD, Kobani’nin 40-45 km batısında Fırat’ın yanı başındaki üç köy Zor Muğar, Beyadi ve Ziyaret’i ele geçirdi. Rojava’nın milis gücü Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) geri püskürttüğü IŞİD, 100’ün üzerinde kayıp verdi. IŞİD geride bir Hummer zırhlısı, 1 tank, birkaç doçka ve otomatik silahlar bıraktı. IŞİD’in hedef aldığı yerlerdeki sivilleri tahliye eden IŞİD ise 16 kayıp verdi. Pazartesi saldırıya maruz kalan Süleyman Şah Türbesi’nin hemen kuzeyindeki Kun Eftar köyüne ise cinsi tanımlanamayan türde bombalar atıldı. Burada YPG’nin iki kaybına karşı IŞİD 20-30 savaşçısını yitirdi. Carablus üzerinden yönelttiği saldırılarda istediği neticeyi alamayan IŞİD bu kez doğuda Tel Ebyad’dan saldırmaya başladı. IŞİD dün Tel Ebyad’ın 8 km batısında Evdiko köyünü bastı; çatışmada Kürt tarafından 6 kişi öldü. IŞİD üyeleri Tel Ebyad’ın 60 km güneyinde Ebu Surra köyünde de YPG noktasında durdurulan bombalı yüklü TIR’ı havaya uçurdu, 4 YPG üyesi öldü. Yerel kaynaklara göre Carablus’ta bazı Kürtleri çarmıha geren IŞİD bu şekilde bölge insanlarını göçe zorluyor. KCK ise bölgede seferberlik ilan etmiş durumda.

Haberin Devamı

Sınırdan destek iddiası

Nassan, IŞİD’in Türkiye sınırında elinde tuttuğu Akçakale’nin karşısındaki Tel Ebyad ile Karkamış’ın karşısındaki Carablus kapılarını lojistik ve militan akışı için kullandığı suçlamasını yineledi. Nassan, “Kobani’nin 40 km batısında yer alan Rai noktasında da yasadışı geçişlere imkân veriliyor” dedi. Kobanili gazeteci Barzan İso ise Hürriyet’e “Sınırlar kapalı denilse de IŞİD’in kontrol ettiği bölgelere destek sürüyor. Kısa bir süre önce Katarlı bir yardım örgütü Carablus’a yardım gönderdi” diye iddia etti.

Türkiye için tehlikeli sinyal

Peki, Kobani neden hedef? Rojava, IŞİD’in ‘İslam Devleti’ adını verdiği hilafetinin sınırları içerisinde yer alıyor. IŞİD, Baas rejiminin adını Ayn el Arap (Arap Gözü) olarak değiştirdiği Kobani’yi ‘Ayn el İslam’ (İslam’ın Gözü) yapacaklarını duyurmuştu. Kobani’nin önemi birkaç noktada öne çıkıyor: IŞİD, Rojava’yı bölgede hilafetin önünde engel olarak görüyor. Nassan’a göre IŞİD, Kobani’yi ele geçirerek demokratik özerklik projesini çökertmek istiyor. Ayrıca Kobani ile birlikte elindeki sınır kapılarına Mürşitpınar’ı da ekleyip Türkiye sınırındaki varlığını güçlendirmek istiyor. IŞİD’in elindeki Carablus ile Tel Ebyad arasındaki bağlantısını Kobani kesiyor. IŞİD, iki yerleşim arasında 85 km’lik yolu kullanmak yerine Kobani’nin etrafında 250 km dolanmak zorunda kalıyor. Rojava hattı çökerse IŞİD mevcuda ilaveten en az 450 km’lik alanda Türkiye sınırını kontrol edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!