YAŞ’da gündem “iki kat” yoğun

Güncelleme Tarihi:

YAŞ’da gündem “iki kat” yoğun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 10:45

AĞUSTOS’ta başlayacak Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) Balyoz davasından hüküm giydikten sonra TSK’daki hakları dondurulan, ardından da tahliye edilen generaller ile “Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanlar”ın da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu durumda 2010’da YAŞ’a gelen isimlerin yanında 2011’de terfi ve temditleri yapılan generaller de bu yıl masada olacak. Askeri Personel Kanunu’ndaki yeni düzenlemeler sayesinde daha önceki yılların aksine daha fazla subay terfi edebilecek.

Haberin Devamı

Bu düzenleme sayesinde iktidarın eli hem “üst düzey subay atama” konusunda rahatlayacak hem de daha genç subayların general olmasının önü açılacak. 2010’da terfi alanlar, 2011’de terfi alanlar ve 2013’de görev süresi uzatılanlarla birlikte bu yıl toplam 192 general ve amiralin durumları görüşülecek. Sicil notlarına göre bazı albaylar da bu yıl terfi alarak general olacak.

BALYOZ DAVASI ETKİSİ
Anayasa Mahkemesi kararının ardından tahliye edilen Balyoz sanıkları, Korgeneral Turgut Atman, Koramiral Deniz Cora, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun durumlarının YAŞ’da ele alınması bekleniyor. Tümamiral Erdem Caner Bener ise terfi sırasında olmasına rağmen Balyoz’dan tahliye edildikten sonra istifa etmişti.

KUVVETLERE UZATMA
Bu yılki YAŞ’ta kuvvet komutanlarında veya Genelkurmay Başkanlığı görevinde bir değişiklik olması beklenmiyor. Cumhurbaşkanı’nın onayı ile görev süresi sadece 1 yıl uzayan kuvvet komutanlarının görev süreleri 65 olan yaş hadleri dolana kadar uzatılabilecek. Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanlığı’nda yaş haddi 67 olduğu için istendiği takdirde 2017 yılına kadar görevde kalabilecek. Normal koşullarda 4 yıllık görev süresi sonunda Özel’in 2015’te yaş haddine gelmeden emekli olması mümkün. 2015’te Özel 65 yaşında oluyor. Görev süresi 2 yıl uzatılırsa, 2017’de emekli olacak. 1952 doğumlu Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, 2013’te bu göreve atandı. Mevcut sistemde Akar’ın görev süresi 1 yıl uzatılsa dahi 2016’da bitecekti. Ancak bu durumda Akar, 2017’ye kadar görevde kalabilecek. Bu tarihte, kuvvet komutanlığı için yaş haddini dolduracak Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı için hala 2 yıl süresi bulunacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de 2013’te bu görevlere getirildiler. Bostanoğlu 1953, Öztürk 1952 doğumlu. İki komutanın da görev süreleri uzatılmaya müsait.

JANDARMA’DA EMEKLİLİK
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın ise 4 yıllık rütbe bekleme sürelerini tamamlamaları nedeniyle bu yıl emekliye ayrılmaları bekleniyor. Deniz Kuvvetleri’nde 2 oramiral kadrosu bulunmasına karşın, 1 oramiral görev yapıyor. İkinci oramiral kadrosunun görevi olan Donanma Komutanlığı’nı Koramiral Veysel Kösele yürütüyor. Kösele’nin dosyası, yeni yasal düzenleme çerçevesinde, 2015 yerine bu yıl YAŞ gündemine gelecek. Böylece Kösele’nin bir yıl erken terfi ettirilebilmesi mümkün olacak. Adana’daki MİT TIR’larını durdurduktan sonra görevden alınan Kurmay Albay Özkan Çokay’ın durumunun da bu yıl YAŞ’ta gündeme geleceği öğrenildi.

341 GENERAL GÖREV BAŞINDA
TSK Personel Kanunu’na göre orduda 301 general kadrosu var. Ancak TSK’nın son açıkladığı rakamlara göre 341 general/amiral görev başında görünüyor. Bunun nedenini açıklayan bir askeri kaynak, “General ve amiral kadrosundakilerin görev süresinde uzatma olduğu zaman (temdit) bunlar mevcut kanundaki 301 kontenjanının dışında tutuluyor. Bunların içinde emekli edilmesi uygun görülmeyenler, kamuoyunun yakından takip ettiği davalardan yargılandığı için durumu dondurulan kişiler de var. Bu kararlar YAŞ toplantısında veriliyor” dedi. Balyoz davasından hüküm giydikten sonra Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olan 12 generalin bu şekilde beklemede olduğu ve 341 görev yapan generalin arasında görüldüğü bildirildi. Yine TSK Personel Kanununa göre YAŞ’ta kontenjan sayılarında değişiklik yapılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!