Savcı: Kasten öldürdü en az 20 yıl verin

Güncelleme Tarihi:

Savcı: Kasten öldürdü en az 20 yıl verin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 01:22

Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü öldürmekle suçlanan polis memuru Ahmet Şahbaz, yaklaşık 1 yıllık aradan sonra tutuklandı. Savcı, sanık polisin olası ‘kasten adam öldürme’ suçundan en az 20 yıl hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma sonunda çıkan olaylarda jandarma, Sarısülük Ailesi’nin avukatlarını darp etti.

Haberin Devamı

GEZİ Parkı protestolarına destek eylemleri sırasında Kızılay’da polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük’le ilgili davanın 6’ncı duruşması dün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Uluslararası Af Örgütü görevlilerinin yanısıra bazı CHP milletvekilleri de izledi. Duruşma salonunun içinde ve dışında jandarma geniş güvenlik önlemi aldı. Duruşmanın başında Sarısülük Ailesi’nin avukatları, sonradan ortaya çıkan ve sanık Ahmet Şahbaz’a ait olduğu ileri sürülen “Çektim, sıktım 3 el” şeklindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi için fotoğraf talebinden vazgeçti. Sarısülük Ailesi avukatlarından Murat Yılmaz savunmasında, iddianameyi hazırlayan savcı Veli Dalgalı’nın terfi aldığını kaydederek “Sanki iddianame değil sanık savunması gibi” dedi.

Haberin Devamı



GİZLİ TALİMAT İDDİASI

Avukat Kazım Bayraktar da Gezi eylemleri sırasında bazı polislere halkın üzerine ateş açılması yönünde gizli talimat verilip verilmediğini sordu. Avukat Eylem Hakverdi ise geçen duruşmada hâkimlerin müzakere yaptıkları salonda takım elbiseli kişiler bulunduğunu ve bunların kim olduğunun açıklanmasını istedi. Mahkeme Başkanı Affak İllez de, odasındaki kişilerin, sanığın korumaları olduğu ve yangın eğitimi almış kişiler olduğunu açıkladı. Hakverdi’nin “Heyet karar verirken korumaların odada bulunup bulunmadığı” sorusuna da İllez “Biz girdiğimizde onlar dışarı çıkıyor” karşılığını verdi. Avukat Şanal Sarıhan bir önceki duruşmada salonun arka kısmında yüzü maskeli resmi görevliler gördüğünü iddia ederek “Bu durum herkeste bir can güvenliği endişesi uyandırmakta” dedi. Duruşma Savcısı Cuma Doğan’ın esasa ilişkin mütalaasını verdiği sırada bazı izleyicilerin fotoğraf çekmesine tepki gösteren İllez’in “Film çekmeyin” uyarısı üzerine izleyiciler de “Sizin tiyatronuzu çekiyoruz” yanıtı verdi. İllez “Tiyatro da çekmeyin” dedi.

MEŞRU MÜDAFAA YOK

Savcı Doğan, Ethem Sarısülük’ün öldürülmesinin iddianamede bahsedildiği gibi meşru müdafaa sonucu öldürme olayı olmadığını, ‘olası kast ile adam öldürme’ eylemi olduğunu belirtti. Savcı, sanık polisin olası kast ile adam öldürme suçundan 20 yıldan az olmamak şartıyla hapisle cezalandırılmasını istedi. Sanık polis memuru Ahmet Şahbaz, mütalaayla ilgili görüşünün sorulması üzerine “Üzgünüm kastım öldürmek değildi” yanıtını verdi. Mahkeme heyeti yaptığı müzakerenin ardından Ahmet Şahbaz’ın tutuklanmasına karar vererek duruşmayı erteledi. Bu esnada Şahbaz sanık sandalyesinden atlayarak, heyetin müzakerelerini yaptığı odaya yöneldi. Mahkeme Başkanı İllez tarafından odadan çıkarılan Şahbaz, jandarmaca koruma altına alındı. Şahbaz’ın duruşma salonunu terk etmesi üzerine salonda gerginlik çıktı. Yaşanılan arbedede bir izleyici bayıldı. Görevli jandarmalar ise Sarısülük Ailesi’nin avukatlarını darp etti.

Hatay’da polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ölen Abdullah Cömert’in (22) ailesinin avukatı Hatice Can da, Şahbaz’ın tutuklanmasını örnek göstererek, Cömert’in katil şüphelisi polis Ahmet Kuş’un tutuklanması için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yüreği ferahladı

DURUŞMANIN ardından Ethem Sarısülük’ün künyesini öpen annesi Sayfı Sarısülük, polis hakkında verilen tutuklama kararından dolayı büyük sevinç yaşadı. Dava sürecinden bu yana ilk kez yüzünün güldüğü görülen anne Sarısülük, adliye önünde bekleyenlerle sevincini paylaştı ve “Bana bugün sevinç oldu. Dünyalar benim oldu. Hepiniz benim çocuğumsunuz” dedi. Destek amacıyla gelen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ise “Çocuklarımızı vahşice vurdular takipçisi olacağız” derken, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz da “Katiller hak ettikleri cezayı alacaklar” diye konuştu. Tutuklama kararından sonra, Gezi eylemlerinde çocuklarını kaybeden anneler, Sarısülük’ün vurulduğu yere karanfiller ve “Ethem katilin tutuklandı” yazan bir not bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!