Afganistan’da zafer Gani’nin

Güncelleme Tarihi:

Afganistan’da zafer Gani’nin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 01:48

Afganistan’da 14 Haziran’da yapılan devlet başkanlığı seçimini eski maliye bakanı Eşref Gani Ahmedzay kazandı.

Haberin Devamı

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, oyların sayımının tamamlandığını, Gani’nin oyların yüzde 56,49’unu, Abdullah Abdullah’ın ise yüzde 43,56’sını aldığını bildirdi. Ancak komisyon, seçimde hile yapıldığı iddialarını araştıracaklarını ve kesin sonuçları bunun ardından açıklayacaklarını da belirtti. Seçimi kaybeden aday Abdullah Abdullah ise sonuçları tanımadığını ifade etti.

Etnik çatışma endişesi

Abdullah’ın sözcüsü Mucib Rahman Rahimi, “ Bunu, halkın iradesine darbe olarak görüyoruz.” dedi. Abdullah, Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi seçimlere Gani’nin lehinde hile karıştırmakla suçlamıştı. Taliban’a karşı mücadele eden Kuzey İttifakı’nın eski bir üyesi olan Abdullah’ın kuzeydeki kabilelerin ve Taciklerin desteğine sahipken, Gani’nin Peştunlarca desteklenmesi ülkede 1992-1996 arasında olduğu gibi etnik çatışma endişesine neden oluyor.

Haberin Devamı

11 Eylül’den sonra geri döndü

Ülkenin güneyindeki ve doğusundaki Peştun kabilelerin desteğine sahip olan eski Maliye Bakanı Eşref Gani, ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde kültürel antropoloji eğitimi aldı. ABD’de akademik kariyerini 1991’e kadar sürdüren Gani daha sonra Dünya Bankası’nda çalıştı. 24 yıl boyunca ülkesinden ayrı kalan Eşref Gani, 11 Eylül saldırılarının ardından 2001’de Afganistan’a geri dönerek, Karzai hükümetinde maliye bakanı olarak görev aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!