Dünyayı değiştiren penaltı

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı değiştiren penaltı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 00:41

Bir çok kupanın kaderini belirleyen krıtik atışlar Brezilya’da da kimilerini mutlu, kimilerini kahrediyor...

Haberin Devamı

NASIL ATILIR?

Rıza ÇALIMBAY (Beşiktaş eski kaptanı): Bir köşeyi seçeceksin

PENALTIDA kararlı olmak lazım. Kaleciye bakmak en büyük avantaj. Ama kaleci seni tanıyorsa, bu dezavantaj. Bir dönem tüm kalecileri ters köşeye yatırdım. Sonradan kıpırdamayıp vurmamı bekliyorlardı. Kendine güvenmiyorsan, kale gözüne küçücük, güveniyorsan kocaman gelir.

İsmail KARTAL (F.Bahçe eski futbolcusu - Antrenörü): Bu işin üç yolu var

PENALTI sorumluluk ister. Soğukkanlı olmanız gerek. Vuruş tekniğiniz de iyi olmalı. Birkaç çeşit atma şekli var. Birincisi kaleciye bakar ve son ana kadar beklersiniz, ikincisi içinizden köşe tutarsınız, ayak içi ile kaleci atlasa bile o köşeye sert vurursunuz, üçüncüsü ise çok sert kaleye tutturmak için vurursunuz. Kaleci ile aranızda psikolojik savaş yaşanır.

Haberin Devamı

Hami MANDIRALI (Trabzonspor eski kaptanı): Kaleciye bakmayacaksın

VURACAĞIM köşeye odaklanırdım. Kaleciye hiç bakmazdım. Eskiden plase kullanırdım. Sonra dedim ki “Kaçarsa sert vurayım da öyle kaçsın.” Öyle kaçınca üzülmezdim. Penaltı noktasına topu koyunca sağa, sola, kaleciye bakmayacaksın. Selçuk (Yula) Ağabey hep kalecinin gözüne bakarak atardı. Ben topu penaltı noktasına koyarken, kaleciye bakanların kaçırdığına dikkat ettim.

Saffet SANCAKLI (Milli Takım eski golcüsü): Yüzde 56’sı sağa yatar

FUTBOL hayatımda bir penaltı kaçırdım. Türkiye liglerindeki tüm kalecilerin hangi tarafının iyi olduğunu ve nereye atladığını etüt ederdim. Hangi tarafının daha iyi olduğuna bakardım. Kaleci kuvvetli olduğu yere atlardı. Yüzde 56’sı sağa atlar. Biraz da soğukkanlı olduğum için kaleciye doğru giderken, kendime köşe seçiyordum. Ama gelirken kalecinin hareketlerine göre değiştirdiğim oldu.

NASIL TUTULUR?

Yaşar DURAN (F.Bahçe eski kalecisi): Yerinde duran kaleci avantajlı

SERİ penaltıların 5’inde de aynı köşeye atlardım. Atanın da geçen hafta hangi ayakla hangi köşeye kullandığına bakardım. Sol gösterir, sola atlardım. Bazı kaleciler sol gösterip, sağa atlar. Yerinde duran kaleciye penaltı atmak çok zordur. Penaltı kurtarmak kalecilik değil, tecrübeyle alakalı. Ben de Sarıyer’de oynarken 119. dakikada oyuna girmiştim. İki tane de ben kurtarmıştım.

Haberin Devamı

Eser ÖZALTINDERE (G.Saray eski kalecisi): Hareketliysen avlanırsın

PENALTI atan futbolcuyu şaşırtmak için kale çizgisinde hareketler yapmak mantıklı bir yoldur. Ancak bir futbolcu, hareketli kaleciyi daha rahat geçer. Bu nedenle vuruş anına kadar sabit kalmak, kalede durmak en mantıklısıdır. Böylece penaltı atan futbolcu bir anlamda tuzağa düşürülür. Aklında bir köşe varsa, değiştirmek zorunda bile kalabilir.

Engin İPEKOĞLU (Beşiktaş ve F.Bahçe eski kalecisi): Penaltı kurtarılmaz, kaçırılır

İSABETLİ ve net bir vuruş yapılan her penaltı gol olur. Yerden ya da yukarıdan köşeye giden her penaltı da gol olur. Ben de zamanında çok penaltı kurtardım. Benim uyguladığım strateji şuydu. Her takımın penaltıcıları üç aşağı beş yukarı bellidir. Oynanan maçlardan sonra kimin nasıl attığının istatistiğini tutuyordum. Futbolcunun topa geliş açısına bakardım. Penaltı kurtarılmaz, kaçırılır.

Haberin Devamı

Hayrettin DEMİRBAŞ (G.Saray eski kalecisi): Önsezin ve şansın olacak

PENALTILARDA her kalecinin kendine göre bir taktiği vardır. Maçın gidişatına göre hareket eder kaleci. Penaltı kurtarmak hem şanstır, hem de önsezidir. En önemli etken psikolojidir. Psikoloji bir tek penaltıda değil, futbolun genelinde çok önemlidir. Disiplin ve iş ahlakı olmadan hiçbir şey olmaz. Penaltı kullanan futbolcuların ise en büyük hatası, topa gelirken paniklemeleridir.

HAKAN ÜNSAL: Kopenhag’da sıra bana gelecek diye strese girmiştim

PENALTIDA bir kaleci, üç sebepten dolayı diğerlerine göre daha cazip olur;
- Seri vuruşlarda iyidir.
- Tecrübelidir.
- Fizik olarak penaltılara yatkındır. Boyu ve kolları uzundur.
Bu etkenler bir araya gelirse, penaltıyı kullanan futbolcu kaleyi küçük, kaleciyi büyük görür.
Arsenal ile oynadığımız UEFA finalinde büyük strese girmiştim. Çünkü sıranın bana geldiğini düşündükçe olay, ‘atamayanın bittiği’ bir noktaya gidiyordu.
Ama sıra bana gelmeden kazanmıştık. Kaçırdığı penaltının acısıyla ömür boyu yaşayan meslektaşlarım var. Gerçekten kritik penaltının size kalması çok zor bir durum...

Haberin Devamı

TARTIŞMALARI BAŞLATAN KALECİ

BREZİLYA Dünya Kupası’nın çeyrek finalinde Kosta Rika ile Hollanda, normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten maç sonrası seri penaltılara geçti. Hollanda kalesindeki Cillessen, 120’de oyundan alınıp, kaleye Krul geçirildi. Krul iki penaltı kurtarıp ülkesini yarı finale taşıdı.

YÜZDE 80’İ GOL OLUYOR

TOPUN kaleye saatte 75 kilometrelik bir hızla gittiği hesaba katıldığında, kaleciye isabet edecek meşin yuvarlak sert bir etki yaratabilir. Yine aynı üniversitenin araştırmalarında, penaltı atışlarında yüzde 80’lik bir gol olasılığı olduğu da belirlenmişti.

BU DA PENALTININ BİLİMSEL YÖNÜ

ALMANYA’nın Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nin penaltılar üzerine yaptığı çalışmada, topun penaltı atışı sırasında saniyedeki hızının 20-25 metre olduğu saptanmıştı. Buradan yola çıkılırsa kalecinin işinin çok zor olduğu, ancak bir köşe seçerse daha başarılı olabileceği ispatlanmıştı.

Haberin Devamı

ZAFER BİR MAÇTA 4 PENALTI ATTI TARİHE GEÇTİ!

Dünyayı değiştiren penaltı

1986-87 sezonu... Tarih 1 Şubat 1987. Süper Lig’de tarihe geçen bir maç oynanıyor. Kadıköy’de F.Bahçe’nin konuğu Eskişehirspor. Maçın hakemi Sadık Deda, sarı lacivertliler lehine tam 4 kez penaltı noktasını gösteriyor.
F.Bahçe’nin golcüsü Zafer Tüzün, 4 kez penaltı kullanmak için topun başına geliyor ve Eskişehir filelerini havalandırıyor. Maçı F.Bahçe 4-1 kazanıyor. Zafer de bu alanda rekorun sahibi oluyor.

ZAFER TÜZÜN PENALTI ATMANIN SIRRINI ANLATTI...

İŞİN SIRRI HAMLE AYAĞINI BİLMEKTE

- PENALTI oldukça kritik bir vuruştur... İnsanlar basite indirger. ‘Penaltı da kaçar mı’ derler. Ama özellik isteyen bir vuruştur. Çok soğukkanlı olmak lazım. Aynı zamanda kararlılık da gerektirir. Kalecilerin hamle yaparken destek ayağı hangisi ise, sol tarafa atlayacaksa sağ ayağına destek verir.
- Sağaysa da, soldan destek alır. Tam topa vurmadan evvel birazcık yavaşlayınca kaleci destek ayağının hangisi olduğunu gösterir.

TEKRAR HAMLE YAPAMAZ

- Kalecinin destek ayağı tarafından kaleye topu yavaşça yuvarlasan dahi, tekrar o köşeye hamle yapma şansı imkansızdır. Ben Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında penaltı atışlarını hep kaleci Zalad’ın ilk hamle yaptığı tarafa vurmuştum.

UNUTULMAZ PENALTI GOLLERİ

UEFA KUPASI’NI GETİREN GOL
Arsenal-G.Saray: 1-4

Dünyayı değiştiren penaltı

(17 Mayıs 2000)
ASLAN, UEFA finalinde Arsenal karşısında golsüz biten maç sonundaki seri penaltılarda Popescu ile güldü.

HAVUTÇU İLE EURO 2000’E
Türkiye-İrlanda C.: 1-1

Dünyayı değiştiren penaltı

(13 Kasım 1999)
EURO 2000 baraj maçı. İrlanda karşısında Tayfur’un penaltısıyla beraberlik ve avantaj yakaladık. Sonra turladık.

JARDEL VE SÜPER KUPA
G.Saray-R.Madrid: 1-2

Dünyayı değiştiren penaltı

(25 Ağustos 2000)
G.SARAY maçı 1-1 ile uzatmaya taşıdı. Jardel penaltı golünün yanı sıra uzatmada attığı altın golle kupayı getirdi.

UNUTULMAZ PENALTI HÜSRANLARI

BAGGİO’NUN TRAJEDİSİ
Brezilya-İtalya: 3-2

Dünyayı değiştiren penaltı

(17 Temmuz 1994)
ROBERTO Baggio, 1994 Dünya Kupası finalinde seri penaltılarda topu auta gönderdi. Brezilya şampiyon oldu.

ZİCO’NUN YIKILIŞI
Brezilya-Fransa: 3-4

Dünyayı değiştiren penaltı

(21 Haziran 1986)
1986 Dünya Kupası çeyrek finali. Brezilyalı Zico normal sürede penaltı kaçırdı. Seri atışlarda Fransa güldü.

PALERMO’DAN 3’TE SIFIR
Arjantin-Kolombiya: 0-3

Dünyayı değiştiren penaltı

(4 Temmuz 1999)
AMERİKA Kupası. Arjantin’in forveti Martin Palermo, 3 kez beyaz noktaya gelmesine rağmen gol atamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!