Kürt devletine iki veto birden

Güncelleme Tarihi:

Kürt devletine iki veto birden
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 01:48

Bağımsızlık referandumuna hazırlanan Iraklı Kürtlere iki ülkeden birden itiraz geldi. Mısır lideri El Sisi, “Kürtlerin bağımsızlık talebi felaket olur” derken İran ise bunu İsrail’in isteği olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

IRAK ordusunun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün hızlı ilerleyişi karşısında Kerkük’ten geri çekilmesi, burada kontrolü Peşmergelerin ele geçirmesinin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, geçen hafta parlamentodan bağımsızlık referandumu için hazırlık yapmalarını isteyerek “Kendi kaderimizi tayin etmek üzere referandum hazırlıklarına başlayalım” demişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bağımsız bir Kürdistan devletinin kurulması çağrısı yaparak Kürtlerin kendi devletlerine sahip olmayı hak ettiklerini belirtmişti.

El Sisi itiraz etti

En kalabalık Arap nüfusunun lideri, Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ise önceki gün “Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumunun felakete yol açabileceğini” iddia etti. Mısır basınına yaptığı açıklamada Sisi, “Kürtlerin bağımsızlık talebi, Irak’ın küçük rakip devletler şeklinden bölünmesinden başka bir felaket değildir. Bağımsız Kürt devleti, Kürtlerin yaşadığı Suriye’deki toprakları da kapsayacak şekilde genişler. Bu, Ortadoğu’nun dini ve etnik temelde yeniden oluşturulmasına yönelik korkunç planın bir parçası” dedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise Irak’ın bölünmesinin bir Siyonist planı olduğunu öne sürerek, “Netanyahu, Kürdistan’ın bağımsızlığına büyük bir sevinçle destek veren tek kişi. Ama onun hayallerinin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. Kuzey Irak liderlerinden aceleci eylemlerden kaçınmalarını talep ediyoruz” dedi. Bu konuda Türkiye ile aynı şekilde düşündüklerini de savunan Abdullahiyan, Türkiye, koşullar gereği bu aşamada sert bir tepki vermekten kaçınabilir, fakat Kuzey Irak’ın bağımsızlığı konusunda Ankara’nın stratejik bakışı İran’la aynıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!