Uluslararası Şeffaflık Derneği'nden Köşk adaylarına çağrı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Şeffaflık Derneğinden Köşk adaylarına çağrı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2014 18:50

ULUSLARARASI Şeffaflık Derneği, Cumhurbaşkanlığı adaylarına “Seçim kampanyası bağışlarını ve harcamalarının detaylarını sadece YSK’ya değil kamuoyuna da açıklayın” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Dernek, adaylara kendilerinin dışında birinci derece yakınlarının da mal varlıklarını açıklamaları talebini de tekrarladı.

ŞEFFAF OLUN MEKTUBU

Dernek, Cumhurbaşkanı adayları Başbakan Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a birer mektup gönderdi. Derneğin maktupla adaylara yaptığı çağrıda özetle şöyle denildi:
“Tüm Cumhurbaşkanı adayları çağrımıza kısmen olumlu cevap vererek malvarlıklarını sadece Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) değil, kamuoyuna da açıkladılar, kendilerine teşekkür ediyoruz. Malvarlığını ilk açıklayan Sayın Selahattin Demirtaş ile bilahare açıklamada bulunan Sayın Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu kendisi ve eşinin malvarlıklarını açıklarken, Sayın Recep Tayyip Erdoğan şahsına ait malvarlığı açıklamasında bulunmuştur. Mal varlığı açıklamalarının birinci derece yakınları da içeren şekilde yapılmasına ilişkin talebimizi bu vesileyle yineliyoruz.

BAĞIŞLARI DA AÇIKLAYIN

Cumhurbaşkanlığı adaylarının malvarlıkları yanında seçim harcamaları ve kampanya bütçelerinin detaylarının açıklanması da adil ve şeffaf bir seçim süreci açısından kritik önem taşımaktadır. Oy satın alma, kamu kaynaklarının orantısız ve haksız kullanımı, yüksek değerde ayni yardım yapılması, kayıtsız harcamalar gibi tüm hukuksuzluk ve adaletsizliklerin önüne geçilebilmesi için seçim finansmanının şeffaf ve izlenebilir olması gerekir. Tüm Cumhurbaşkanı adayları, dürüstlük prensibi uyarınca seçim kampanyası bağışlarını ve harcamalarının detaylarını sadece YSK’ya değil, hesap verecekleri kamuoyuna da açıklamalıdır. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’na göre adayların seçim harcamalarının YSK’ya bildirmeleri ve denetimi YSK’ca yapılması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!