Almanya Başbakanı Merkel’in Çin temasları

Güncelleme Tarihi:

Almanya Başbakanı Merkel’in Çin temasları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 10:09

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi ziyaret için geldiği 7. Çin ziyaretinde Çinli liderlerle görüştü.

Haberin Devamı

Merkel ilk olarak Çin Başbakanı Li Keqiang ile görüştü ve görüşmenin ardından iki ülke arasında bir dizi işbirliği anlaşmaları imzalandı. İki liderin tanıklık ettiği imza töreninde Çin’in bayrak taşıyıcısı Air China Havayoları ile Alman Lufthansa Havayolları işbirliği anlaşması imzaladı. Ayrıca Alman oto devi Valkswagen ile Çinli ortağı arasında yeni üretim fabrikası kurma ve Qingdao şehrinde enerji tasarruflu binaların sergileneceği bir ekopark kurulması anlaşması da imzalandı. Airbus Grup da, Çinli şirketlere 100 helikopter satma anlaşmasına imza attı.

Anlaşmaların ardından iki lider sonrasında basının karşısına çıktı. Çin Başbakanı Li, ticaret, finans, teknoloji, sanayi, bilgi teknolojileri, enerji tasarrufu, çevre koruma ve kültür ile uluslar arası işlerde koordinasyon alanlarında Almanya ile işbirliği teklifinde bulundu.

Li ayrıca, Çin'in Almanya'ya 80 milyar yuan (yaklaşık 13 milyar dolar) değerinde Yabancı Kurumsal Yatırımcı Kotası sağlayacağını açıkladı.

Merkel ise, şehirleşme, çevre, enerji tasarrufu, iklim değişikliği, tıp ve sağlık alanlarında işbirliğini geliştirerek, uluslararası meselelerdeki koordinasyonu yoğunlaştıracaklarını açıkladı. Merkel, Çin ziyaretine dün, ülkenin güneyindeki Chengdu şehrinden başlamıştı.

Merkel, Çin Başbakanının ardından Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Meclis Başkanı Zhang Dejiang ile de görüştü.

Görüşmede Xi, Çin ve Almanya'nın birbirini stratejik ortak olarak gördüğüne dikkat çekti. Almanya Başbakanı ise görüşmede finans, endüstriyel bilişim, havacılık ve uzaycılık, sosyal güvenlik gibi alanlarda Çin ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını ve Çin-Avrupa Birliği ilişkilerinin güçlendirilmesinde destekleyici rol oynamaya devam edeceklerini söyledi.

2005’te göreve gelen Merkel’in bu ziyareti Çin’e yaptığı 7. Ziyaret oluyor. Merkel, aynı zamanda Çinli liderlerle en çok bir araya gelen Avrupalı lider. Merkel’e, salı gününe kadar sürecek Çin ziyaretinde, Volkswagen, Siemens, Airbus, Deutsche Bank’ın üst düzey yöneticileri de dahil olmak üzere geniş bir iş adamları heyeti eşlik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!