GAUCK’TAN AJAN TEPKiSi

Güncelleme Tarihi:

GAUCK’TAN AJAN TEPKiSi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2014 09:19

Cumhurbaşkanı Gauck, CIA’nın Alman istihbaratçıdan bilgi sızdırmasına “Artık yeter. Bu durum iki dost ülkenin ilişkilerini tehlikeye düşürür” dedi. Çin’e resmi ziyarette bulunan Başbakan Merkel ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) Baş­bakan Angela Merkel dahil bir çok üst düzey Alman politikacısını ve şirket yöneti­cisinin telefonlarını dinlemesi­nin ardından ortaya çıkan yeni ajan skandalı Alman politikacı­ları iyice kızdırdı. Çin’de resmi ziyarette bulunan Başbakan Angela Merkel, konuyla ilgili henüz bir açıklama henüz yap­mazken, ajan skandalına çok şaşırdığı belirtiliyor. Merkel’in tepkisini Çin gezisini tamamla­yıp Almanya’ya döndüğünde açıklaması bekleniyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Gauck, CIA’nın Almanya’da istihbarat çalışmalarını yürüt­mesine tepki sert gösterdi. Gau­ck, “Artık yeter. Bu durum iki dost ülke ilişkilerini tehlikeye düşürür” dedi. Sol Parti ise ortaya çıkan ajan skandalıyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD, NSA’nın dinleme skandalın­dan bir şeyler öğrenmediği anlaşılıyor” denildi.

ÇİFT TARAFLI ÇALIŞMIŞ

Alman Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) 31 yaşındaki ajanı para karşılığı CIA’ya bilgi sızdırdığı ortaya çıkmıştı. ABD’li istihbaratçıların BND ajanına şimdiye kadar verdiği bilgiler karşılığında 25 bin Euro ödeme yaptığı da tespit edildi. Tekerlekli sandalyeye mahkum ajanın, çok iyi bilgisayar kullandığı için BND’de görevlendirildiği öğrenildi. Aynı kişinin geçen Mayıs ayında Rusya’nın Münih Başkonsolosluğu’na “Size önemli belgeler verebilirim, isterseniz” yazılı mail attığı, ancak bu mailin Rusların eline geçmesinin Alman istihbaratı tarafından engellendiği öğrenildi. Yapılan incelemede kimliği belirlenen ajanın sorgusunda “Rusya ile temasa geçmek istediğim doğru. İki yıldır da ABD’ye para karşılığı bilgi sızdırıyorum” itirafında bulundu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ

CIA’ya çalışan Alman ajan sorgusunda ABD’lilerle nasıl irtibat kurduğunu da itiraf etti. İki yıl önce ABD Büyü­kelçiliği’ne mail attığını ve Salzburg’da da ABD’lilerle buluşmanın gerçekleştiğini anlatan ajan, kendisine 10 bin Euro nakit para, iletişimde kullanılmak üzere bir dizüstü bilgisayarı verildiğini itiraf etti. Acil durumlar için kendisine bir de telefon kartı verildiğini de ifadesinde anlattı. Alman istihbaratçılar telefon kartını kontrol edince CIA ile bağlan­tının kurulduğundan emin oldular. Ajanın haftada bir kez belgeleri ABD’li istihbaratçılara ulaştırdığı öğrenildi. ABD’li is­tihbaratçıların yönlendirilme­siyle hareket eden ajanın, en son geçen hafta NSA Araştırma Komisyonu ile ilgili belgeleri sızdırdığı ortaya çıktı. Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson’u bilgi almak için bakanlığa davet çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!