200 milyon dolar vakfettim, yönetimi başkasına bırakamam

OKAN Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, kendi kullandığı golf aracını yeni yapılan Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi kompleksinin önüne çekti.

Haberin Devamı

Rektör Yardımcısı Prof. Alinur Büyükaksoy, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Mithat Kıyak ve Işıl Okan Gülen’le yeni binaya girerken bizi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Işıl Küçükay karşıladı.
Bekir Okan, fakülte binasından önce Mecidikeyöy’de diş hastanesi açtıklarını belirtti:
- Fakültemize bağlı çalışan diş hastanesine 10 milyon dolar yatırdık. Kampüs içindeki yeni fakülte binasına da 30 milyon dolar harcadık. Böylece Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi için toplam 40 milyon dolar yatırım yapmış olduk.
Tıp fakültesi hastanesi için acele etmediklerini vurguladı:
- Tıp fakültesi hastanesi için Medical Park’la anlaştık. Pendik’teki hastaneyi, üniversiteye uygun şekilde yapıp, 2 yıl içinde devreye alacaklar. Zamanla kendi hastanemizi de yapacağız.
Prof. Işıl Küçükay, diş hekimliği fakültesinin ünitelerini gösterdi:
- Fakültemiz 60 öğrenciyle öğrenime başlayacak. Her öğrenciye bir simülasyon ünitesi düşecek. Bütün operasyonları ünitelerde öğrenen öğrenci, 3’üncü sınıftan itibaren diş hastanemizde pratik yapacak.
Bekir Okan, üniversitenin 15 yılı geride bıraktığına değindi:
- Toplam yatırımlarımız 200 milyon dolara yaklaştı. 15 yılda 10 bin mezun verdik. Çoğunluğunun iş bulabildiğini izliyoruz. Bu, üniversite-sanayi işbirliği sayesinde oluyor.
Üniversitede bursluluk oranının yüzde 93’e kadar ulaştığına işaret etti:
- Sporcudan engelliye, öğretmen çocuğundan başarıya kadar farklı kriterlere göre burs veriyoruz. Bursların oranları yüzde 25’ten yüzde 100’e kadar ulaşıyor.
Çince ve Rusca dil eğitiminin fark yarattıkları alanlardan biri olduğu üzerinde durdu:
- Geçenlerde bir otelde Çinliler’in yoğun katıldığı davete gittim. Karşılama için Çince bilen gençler görevlendirmişlerdi. Çoğu bizim üniversiteden mezundu.
Okan’a vakıf üniversitelerine dönük bazı maddeleri içeren yasa tasarısını anımsattık:
- Komisyonda şimdilik frenlense de vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetlerini belirlemede yetkinin daha çok Yüksek Öğrenim Kurumu’na (YÖK) verilmesi gündeme geldi.
- Böyle bir adım Anayasa’ya aykırı olur. 200 milyon doları ben vakfedeceğim, sonra yönetimde benim ağırlığım olmayacak. Böyle şey olur mu?
Daha önceki girişimi anımsadı:
- 11-12 yıl önce vakıf üniversitelerinin rektörlerinin belirlenmesini YÖK’e bırakma girişimleri oldu. Rahmetli Sakıp Sabancı, o sırada hastaydı. Kendisini ziyarete giden Başbakan’a, “Üniversite işinden çekiliriz” dedi, vazgeçtiler.
Vakıf kurucu ve finansörleri, üniversitelerinin yönetiminin ellerinden gitmesi düşüncesinden bile tedirgin oluyor. İyi yönetiyor, kurallara, ülke eğitim politikasına uyuyorlarsa, tedirgin olmakta haksızlar mı?

Haberin Devamı

Sesimin kısık olmasında Hürriyet’in de payı var

Haberin Devamı


COLLEZIONE’nin patronu Ekrem Akyiğit’le hafta içinde önce Gürmen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür’ün Kastamonu Vakfı İstanbul Danışma Kurulu adına verdiği iftarda karşılaştım. Mağaza sayısını sordum:
- 62 mağazamız var. Yurtdışında büyümeye yöneldik.
Mağaza sayısının azlığını açtı:
- 140’a yakın mağazamız vardı. Azalttık. Bizim işte ya çok büyük olacaksın, ya da haddini bileceksin.
Ertesi akşam Wittour’un patronu ilahiyat doktoru Erkan Aydın’la gerçekleşen iftarda Hikmet Tanrıverdi, Erdal Bahçıvan, Mehmet Nane, Ömer Çokyaşar, Coşkun Ergün, Enver Gülalioğlu, Haluk Okutur, Sinan Sungur, Çetin Yalçın, Cengiz Aktürk, Muhammet Aksan’la sohbet ederken Ekrem Akyiğit çocukluk günlerini anımsadı:
- Sesim neden kısık biliyor musun? Bunda Hürriyet’in de payı var. Çocukken gazete satardım. O gazeteler arasında Hürriyet de vardı. Satış sırasında bağırmaktan sesim kısıldı ve öyle kaldı.


200 milyon dolar vakfettim, yönetimi başkasına bırakamam
Çocukluk ve gençlik yılları çalışmayla geçen Akyiğit, Collezione markasını yaratıp, işlerini yürütürken liseyi dışarıdan bitirdi. ABD’de Breyer State University’de 2 yıllık Bussines Administration eğitimini kısa süre önce tamamladı. Şimdi gazete sattığı günleri duygulanarak anımsıyor.

Yazarın Tüm Yazıları