Zeytincilerden imza kampanyası

Güncelleme Tarihi:

Zeytincilerden imza kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 01:34

Zeytinliklerle ilgili kanun değişikliği Tarım Komisyonu’ndan geçmemesi için sektörün tüm aktörleri tam saha çalışma yürütecek.

Haberin Devamı

ZEYTİN ve zeytinyağı sektörü, ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na karşı imza kampanyası başlattı. Tasarının zeytinlik alanlarda enerji yatırımı yapılmasının önünü açacağını savunan sektör temsilcileri, biran önce bu yanlıştan dönülmesini istiyor. Sektör ayrıca, kanun tasarısının görüşüleceği Tarım Komisyonu’na da çıkarma yapacak. ‘Zeytinciliğin sonu olur’ dedikleri tasarsının komisyondan geçmemesi için yoğun bir mücadele verecek.

Ulusal Zeytin Ve Zeytinyağı Komisyonu Başkanı Ümmühan Tibet, önceki gün Edremit Ticaret Odası’nda sektörün tüm aktörlerinin bir araya geldiğini belirterek, “Bu toplantıda imza kampanyası kararı çıktı. Geçimini zeytincilikten sağlayan, doğasını koruma endişesi taşıyanlar bu yasa tasarısına karşı çıkıyor. Bu kanun tasarısının yasalaşmaması için siyasi parti gözetmeksizin herkesin imza atmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Anayasaya aykırı

Sektörün önemli isimlerinden Murat Narin ise daha önceki yıllarda da ‘zeytin yasası değişikliğine’ karşı hazırlanan bildirgeye sadece zeytinci kurum ve kişilerin değil CHP, AK Parti, MHP ve TKP’ye kadar bütün siyasi partilerin imza attığını hatırlatarak, zeytincilik yasasının değiştirilmesinin Anayasa ve uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu kaydetti. aramalarına açılmasına ilişkin düzenlemeyi geçtiğimiz yıl Danıştay iptal etmişti.

TORBADA OLMASIN

Kanun tasarısına karşı hazırlanan bildirgeye imza atanlardan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, biran önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirterek, yarın toplanacak Tarım Komisyon’da yerini alacağını dile getirdi. 7-8 yıldır zeytinlikler üzerinde bir oyun oynadığını ifade eden Çetin, “Tekrar tekrar gündeme gelmesinde art niyet arıyorum. Her torba yasanın içine zeytinciliği sokuyorlar. Biz bu torbada zeytinin olmasını istemiyoruz. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in dünya ikinciliği gibi bir hedefi var. Şimdi merak ediyorum kanun tasarısında imzası bulunan Bakan Eker, bu hedeflerden vaz mı geçti?” diye konuştu.

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

Yasa tasarısı 16 Haziran’da TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı, 24 Haziran Salı günü de Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’nda kısa süre görüşüldü ve incelemesi için bir alt komisyona gönderildi. Sektör, ‘ekim ayına kadar rahat bir nefes aldık’ dese de alt komisyon bir gün sonra toplandı. Uzun tartışmaların ardından da alt komisyon kanun tasarısıyla ilgili ‘Tarım Komisyonu’nda görüş alınmasına karar verdi. Tarım Komisyonu da yarın saat 14.00’de toplanıyor. Zeytinlerle ilgili kanun tasarısının daha önce 4 kez TBMM komisyonlarında durdurulmuştu. Zeytinliklerin maden aramalarına açılmasına ilişkin düzenlemeyi geçtiğimiz yıl Danıştay iptal etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!