Türkmen Murtaza’yı böyle kestiler

Güncelleme Tarihi:

Türkmen Murtaza’yı böyle kestiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 01:56

IRAK Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul, Selahattin, Kerkük ve Diyala kentlerinde ilerleyişiyle birlikte bu bölgeler, hem çatışma ve katliamın hem de iç ve dış göçlerin merkezine dönüştü.

Haberin Devamı

Kerkük’ün Tuzhurmatu ilçesine bağlı Beşir Köyü’nün IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından çok sayıda Şii Türkmen öldürülmüş, bunun üzerine Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Meclis grubundaki Ulaştırma Bakanı Hadi El Amiri liderliğindeki Bedir örgütü üyesi 32 Şii Türkmen, Beşir Köyü’ne giderek orayı kurtarmayı planlamıştı. Köye giden 32 kişinin 31’i çatışmada öldürüldü. Sağ kalan 1 kişi olan Türkmen genç Murtaza Hazan (19) ise IŞİD tarafından esir alınarak kafası kesildi ve görüntüleri örgüt tarafından yayınlandı.

GÖÇ EDENLER ZORDA

Tuzhurmatu’daki Türkmenler ile ilgili konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Selahattin İl Başkanı Heytem Muhtaroğlu, ilçenin Biravcılı, Çardaklı ve Karanaz köylerindeki Türkmenlerin IŞİD’in gelmesiyle Tuzhurmatu’ya sığındıklarını ve herhangi bir insani yardım almadıklarını anlattı. Musul'un en yoğun Türkmen nüfuslu ilçesi Telafer'in IŞİD'in eline geçmesiyle buradaki Türkmenler de Peşmerge kontrolündeki Sincar ilçesinin güneyindeki Tellilbinit kampına sığındı. ITC Telafer 2. Büro Sorumlusu Kasım Kara, kampa sığınanların durumunu "Kamp bir yandan IŞİD tarafından havan topu saldırılarına maruz kalıyor, öte yandan Peşmerge’nin kötü muamelesine maruz kalıyor" sözleriyle özetledi. Kerkük’teki durumla ilgili konuşan ITC Sözcüsü Ali Mehdi ise “Kerkük’ün etrafından büyük bir Türkmen nüfusu kent merkezine sığındı, zor şartlar altında yaşıyorlar” dedi. Sorunlu bölgelerin hemen hemen hepsinde en büyük sorunlardan biri de akaryakıt kıtlığı. 15 litrelik benzin bidonu şu an 40 dolara satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!