‘Başbakan bıraksın’ dilekçesi YSK’da

Güncelleme Tarihi:

‘Başbakan bıraksın’ dilekçesi YSK’da
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 01:39

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Cumhurbaşkanı adayı olmakla başbakanlık görevinin sona erdiği ve görevden çekilmiş sayılması gerektiği’ iddiasıyla Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Haberin Devamı

İnce adına avukatı Haluk Pekşen’in YSK’ya verdiği dilekçede, ‘Adayların Görevden Ayrılması Ve Göreve Dönmesi’ başlıklı 11. madde hatırlatıldı ve şunlar kaydedildi: “Sayın Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının kesinleşmesi ile birlikte başbakanlık görevi de son bulmuştur. YSK tarafından derhal işbu kanun hükmünün gereği yerine getirilerek, Sayın Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığı’na adaylığının kesinleşmesi ile birlikte, görevinden ayrılmış sayıldığının, kurumuna ivedilikle bildirilmesi gerekmektedir. Anayasa’da düzenlenen ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan ‘Eşitlik İlkesi’nin ihlali söz konusu olacaktır.”

AYM VE YSK’YA ÇAĞRI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da yaptığı yazılı açıklamada, adil bir seçim için Başbakan Erdoğan’ı görevinden istifa etmeye davet etti. Çıray, tarihte ilk kez devletin en yüksek makamına kimin geleceğinin doğrudan halk tarafından belirleneceğini, bunun için adayların eşit koşullarda yarışması gerektiğini söyledi; Anayasa Mahkemesi ve YSK’nın Erdoğan’ın başbakanlık görevinden istifasını istemesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

YSK’dan 3 adayın başvurusuna kabul

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) dün Başbakan Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adaylık başvurularını inceledi ve bir eksiklik görmeyerek geçici adaylıklarını kabul etti. 3 adayın başvuru dosyaları incelendi ve bir eksiklik görülmeyerek tutanak altına aldı. Geçici aday listeleri 8 Temmuz Salı günü Resmi Gazete’de yayımlayacak ve itirazlar başlayacak. Erdoğan’ın başbakanlıktan istifa etmesi gerektiğine ilişkin olarak yapılan 3 ayrı başvuru da 10 Temmuz Perşembe gününe kadar karara bağlanacak. Kesin aday listesi 11 Temmuz Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!