Karadeniz ısındı

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz ısındı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 01:56

NATO’nun önceki gün Bulgaristan açıklarında 13 savaş gemisiyle başlattığı deniz tatbikatına dün Rusya cevap verdi. Rus Karadeniz Filosu, 20 savaş gemisi, uçak ve helikopterlerin desteğiyle tatbikat başlattı. Öte yandan Ukrayna hükümeti dün Rusya yanlılarının elindeki kritik Slavyansk kentini aldı.

Haberin Devamı

KUZEY Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üye ülkelerine ait 13 savaş gemisinin Karadeniz’de 4-13 Temmuz tarihleri arasında Bulgaristan açıklarında sürecek “Breeze Davet Tatbikatı”nı başlatmasına Rusya karşılık verdi. Kırım’da konuşlanan Rus Karadeniz Donanması’na bağlı 20 savaş gemisi NATO ile eş zamanlı olarak dün tatbikat başlattı. Tatbikatın tüm Karadeniz’i kapsadığını bildiren Rusya Savunma Bakanlığı, bunun önceden planlı olduğunu ilan etmesine rağmen, Moskova’daki askeri uzmanlara göre bu NATO’ya karşı bir misilleme. Üstelik NATO’dan farklı olarak Rus tatbikatında su üstü savaş gemilerini yok etmek üzere geliştirilen P-270 “Moskit” ile P-120 “Malakhit” füzeleri de kullanılacak. Rusya’nın tatbikatı sadece açık denizle sınırlı kalmıyor. Rus Karadeniz Donanması Komutanı Amiral Aleksander Vitko’nun yönettiği tatbikata kıyılarda konuşlanmış kara birlikleriyle 10 savaş uçağı ve 10 helikopter de katılıyor.

TÜRKİYE DE KATILIYOR

NATO’nun başlattığı “Breeze Davet Tatbikatı’na Türkiye’nin yanı sıra, ABD, Bulgaristan, İtalya, Romanya, Yunanistan ve NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) unsurları iştirak ediyor. Tatbikatın amacı; katılımcı unsurlar arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek ve çok tehditli ortamda harekât yeteneğini artırmak olarak tanımlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tatbikata, TCG Dolunay denizaltısı, TCG Mızrak hücumbotu, TCG Tuzla karakol gemisi, bir CN-235 Deniz Karakol Uçağı, SNMCMG-2 emrinde TCG Akçay mayın avlama gemisi ve dört karargâh subayı ile katılıyor.

Ukrayna’nın ilk zaferi

Ukrayna ordusu, mart ayından bu yana ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı savaşında ilk kayda değer zaferi elde etti. “Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin ilan edildiği 7 Nisan’dan bu yana ayrılıkçıların kalelerinden sayılan Slavyansk kenti dün sabah Ukrayna hükümet güçleri tarafından ele geçirildi. Slavyansk’taki operasyonu Kiev’den takip eden Ukrayna Devlet Başkanı Peter Poroşenko ise zafer haberi gelir gelmez belediye binası gönderine Ukrayna bayrağı çekilmesi emrini verdi. Ukrayna ordu birlikleri 1 Temmuz’da itibaren ayrılıkçılara karşı harekat başlatmıştı. Üç günden beri topçu ateşine tutulan Slavyansk’ta elektrik sağlayan termik santralle içme suyu veren pompa istasyonu devre dışı bırakıldı. Alt yapının imha edilmesinin yanı sıra Slavyansk çevresinde çemberi de daraltan Ukrayna güçleri geçen cuma lojistik açıdan stratejik önemdeki Nikolayevka kasabasını kontrol altına alınca ayrılıkçılara geri çekilmekten başka seçenek kalmadı. Slavyansk’taki ayrılıkçıların komutanı “Strelkov” lakaplı İgor Girkin, Facebook hesabı üzerinde ilettiği mesajda Donetsk şehri istikametine çekildiklerini doğruladı. Hükümet kuvvetleriyle ayrılıkçı milisler arasında çatışmalar da il merkezi Donetsk’e kaydı.

MOSKOVA UYARDI

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından dün Ukrayna hükümetine hitaben yapılan açıklamada, “Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ile Luhansk bölgelerinde sivil halk arasında çok sayıda can kaybına yol açan askeri operasyon hemen durdurulmalı. Kiev ile Donetsk vakit geçirmeden ateşkes görüşmeleri başlatmalı” dendi. Yeni ateşkes çağrısına cevap veren Ukrayna lideri Peter Poroşenko ise “Bundan böyle biz tek taraflı ateş kes ilan etmeyeceğiz. Teröristler ateş ettikçe gereken karşılığı alacaklar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!