Esenyurt'ta 100 kişiye 'seçim sonuçlarına kötü niyetle itiraz etme' cezası

Güncelleme Tarihi:

Esenyurtta 100 kişiye seçim sonuçlarına kötü niyetle itiraz etme cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2014 16:49

30 Mart yerel seçimlerinde Esenyurt'ta seçim sonuçlarına itiraz eden seçmen ve sandık görevlisi 100 kişiye Büyükçekmece Başsavcılığı İdari Yaptırım Bürosu, "Seçim sonuçlarına kötü niyetle itiraz etme" gerekçesiyle 1000'er lira idari para cezası verdi.

Haberin Devamı

Ceza verilen 20 kişi, seçimlerde Esenyurt'ta CHP Belediye Başkan Adayı olan Çetin Çapan ile birlikte Esenyurt Kemal Sunal Caddesi'nde basın toplantısı yaptı.

"AĞRI'DA İTİRAZ EDENLERE CEZA KESTİLER Mİ?"


Toplantıda konuşan Çapan, vatandaşların vatandaşlık hakları gereği yaptıkları itirazlara verilen cezaların haksızlık ve yasa dışı olduğunu söyledi. Seçimlerden önce Esenyurt'ta 30 'evet' mührünün çalındığının altını çizen Çapan, "Vatandaşlar seçimlere 25 gün kala böyle bir şey yaşanınca tedirgin oldular. Yüksek Seçim Kurulu, 'evet' mühürlerinin çalınmasının ardından ilçeye 'tercih' yazılı mühürler gönderdi. Ancak 'evet mühürleriyle oy kullananlar oldu. Bir sandıkta 'evet' mührü çalındığına dair tutanak tutuldu. Ve bunların sonucundan sadece CHP'liler değil, HDP'li, MHP'li ve diğer partilere mensup vatandaşlar ilçe, il seçim kurullarıyla Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz ettiler. Vatandaşlık hakkını kullanan vatandaşlara haksızca ceza kestiler. Ağrı'da ya da başka bir yerde itiraz edenlere ceza kestiler mi? Yoksa orada başka burada başka savcılar mı görev yapıyor" dedi.
İdari para cezası ile karşı karşıya kalan vatandaşlar karara tepki gösterdi. Nevzat Mengübeti adlı vatandaş kararın kendisine 15 gün önce ulaştığını ifade ederek, "Seçimlerde Esenkent'te 1087 nolu sandıkta oy kullandım. Benim 'tercih' mührü ile oy kullanmam gerekirken 'evet' mührü ile oy kullandım. Daha sonra evet oylarına itiraz edilince bende İlçe seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi verdim. Bu nedenle 1000 lira ceza geldi. Suçum kötü niyetle itiraz etmekmiş. Karara itiraz ettik" diye konuştu.

CEZANIN İPTALİ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDULAR


Asgari ücretle işçilik yaptığını söyleyen Ertunç Toptaş ise cezayı ödeyemeyeceğini belirterek gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak kararın iptali için mücadele edeceğini söyledi. Zilif Cengiz de seçimlerde görevli olduğu sandıkta 'evet' mührünün çalındığını ve bununla ilgili olarak sandık başkanı ve müşahitlerin imzasıyla tutanak tuttuklarını belirterek, "Ben bu tutanakla birlikte itiraz ettim. Eğer ben suçluysam buraya imza atanlarda suçlu" diye konuştu.
Öte yandan cezaları ödemeyeceklerini belirten vatandaşlar idari para cezasının iptali için Büyükçekmece Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdular.

SAVCILIK YAZISI: "SEÇİM İPTAL EDİLİR DÜŞÜNCESİYLE..."


Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı İdari Yaptırım Bürosu, tarafından "Seçim sonuçlarına kötü niyetle itiraz etme" suçu nedeniyle 100 kişiye verilen 1000'er lira para cezasının gönderildiği savcılık yazısında, "Şikayet dilekçesi verenlerin bir kısmının, bu dilekçeleri verirsek seçim iptal edilir düşüncesiyle bu itirazları kötü niyetle yaptıkları, tutulan tutanaklar ve tahkikattan anlaşılmaktadır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!