Meslek seçimi ile tercih yakından ilişkili

Güncelleme Tarihi:

Meslek seçimi ile tercih yakından ilişkili
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2014 09:00

İnsan hayatının en önemli dönüm noktalarından biri olan meslek seçimi ile tercih çok yakından ilişkilidir. Tercih edilen bölüm esasen büyük oranda adayla birlikte ömrünün sonuna kadar yaşayacak olan mesleğidir.

Haberin Devamı

Üniversite tercihi genellikle geri dönüşü olmayan bir süreç. Bu nedenle kendinizi çok iyi tanıyor olmanız gerekiyor. Hangi meslekte mutlu olacağınızı ve hangi mesleği tutkuyla, ömrünüzün sonuna kadar yapabileceğinizi iyi analiz etmeniz lazım.
Hayatınızın geri kalanında mutlu olmak, iş gücü içinde verimli bir şekilde çalışabilmek için kendinizi tanımakla kalmayıp, hangi mesleklerin sizin için avantajlı olduğunu ve mesleklerde başarılı olup olmayacağınızı iyi düşünmeniz gerekiyor.

Belirlediğiniz üniversite ve bölüm seçeneklerini iki süzgeçten geçirin. Bunlardan ilki en çok istediğiniz okullar ve bölümler; diğeri de alınan puana en uygun olan bölümler olmalı. Asla istemediğiniz ve mutlu olmayacağınız bölümleri listenize almayın. Açıkta kalma korkusuyla olsa bile düşük puanlı bir bölüm tercih edilecekse o bölümün kazanılan bölüm olarak karşınıza çıkabileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

Tercihlerinizi belirlemeden önce, seçmek istediğiniz programların bulunduğu üniversitelerin internet sayfasında yer alan bilgileri dikkatle inceleyin. İlgili üniversitelerden ayrıntılı bilgi almanız yararınıza olacak. Bu konuda üniversitelerin broşürlerinden, daha önce yerleşmiş tanıdık öğrencilerden tavsiye alıp, bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca, YGS-LYS ile ilgili profesyonel hizmet veren site ve kurumlardan da faydalanın. Başarı sırası, taban puanı, puan türü, kontenjan, özel şartlar gibi teknik terimleri de önceden öğrenin.

Tercih öncesi hazırlık yaparken bunlara dikkat edin:
- Üniversitelerin başarı sırasını göz önünde tutun.
- Okulun bulunduğu konuma dikkat edin.
- Bursluluk şartlarına ve eğitim dilini iyi değerlendirin.
- Tercih kılavuzunda puan ve sıralamaların yanında özel koşul numaralarının neyi ifade ettiğine mutlaka dikkat edin.
- “Ne olursa olsun yerleşeyim” demeyin.
- Uzmanlardan kesinlikle destek alın.

Son olarak “Tercihte şehir mi üniversite mi önemli?” sorusuna cevap arayan adaylara tavsiyem, esas olanın bölüm seçimi olduğudur. Çünkü üniversite 4 ya da 5 yılı geçirecek bir yerdir. Seçeceğiniz bölüm -dolayısıyla meslek- ise bütün bir hayatı etkileyecek bir tercih. O halde yapılması gereken şey, okumak istediğiniz bölümün en iyi hangi üniversitede eğitim verdiğini öğrenerek öncelikle orayı hedeflemek olmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!