Tercih mi yapıyorsun yoksa sıralama mı?

Güncelleme Tarihi:

Tercih mi yapıyorsun yoksa sıralama mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2014 09:10

Bugünler yine her yıl olduğu gibi birçok genç için hayatlarının en zor ve karar vermekte zorlandıkları bir dönem. Yüz binlerce genç tercih yaptığını zannederek sıralamalarını yaparak günü geldiğinde teslim edecekler ve o sıralamanın sonucunda yerleştikleri bölümlerde daha ilk dönemin sonuna gelmeden mutsuz olarak yeni arayışlara başlayacaklar.

Haberin Devamı

Şu günlerde onlara yardım etmek amacıyla kurulmuş, dersanelerin, okulların, üniversitelerin ve hatta belediyelerin tercih yardım merkezlerinde tercih yaptıklarını zannedip sırama yaparken biraz düşünme fırsatı olursa diye bu yazıyı yazmak istedim. Elbette gerçeklerden uzaklaşarak, kalbinin götürdüğü yere git gibi bir ütopik yaklaşım için de olmak istemiyorum. Gelecek hakkında düşünmeden bugünün verileriyle bir tercih yapmadan önce bir anlık düşünme fırsatı yaratmak istiyoru...

Ne olmak istediğin mi, ne yapmak istediğin mi?

Öncelikle gençlere bu soruyu kendilerine sorarak cevaplarını aramalarını öneriyorum. Öyle ki hızla kentlileşen dünyamızda ülkemiz nüfusunun da yüzde 75’ten fazlasının kentlerde yaşadığını ve kentlileşen bu nüfusun artık geri dönmemek için kente tutunmaya çalıştığını göz önüne alırsak kolaylıkla görebiliriz ki eğitime olan talep hızla artıyor. Bu nedenle de şu anda bile başlamış olan üniversite mezunu ve işsizlik denklemi gelecekte daha da büyüyecek. Aynı okullardan veya benzer okulardan ama aynı mesleklerde binlerce genç iş arıyor olacak. Avrupa ülkelerinde bu durumun çok acı tabloları ortaya çıkardığını görüyoruz.

Haberin Devamı

Üniversite mezunlarının işsizler ordusu olarak yeni sosyal problemleri doğurduğu yılları yaşamaya başladık. İşte tamda bu nedenlerle ne olmak istediğinizin artık fazlaca bir önemi kalmadı. Geçmişte pek çok üniversite derecesine sahip mesleğe olan ihtiyaç nedeniyle kalite ve kimlikten daha önemlisi sahip olduğunuz diplomayd... Oysa şimdilerde sahip olduğunuz diplomadan daha önemlisi kim olduğunuz ve ne yapmak istediğinizdir. Öyleyse kendinize bir diploma alacak tercihi yapmak yerine ne yapmak istediğinize hizmet edecek, kimlik oluşturmanızı sağlayacak yerleri tercih edebilmek için sorgulayın. Sizi farklı kılacak olan sahip olacağınız mesleği değer katarak icra edebilmek olacak. Önce ne yapmak istediğiniz konusunda hedeflerinizi netleştirin ve sonra zaten okuyacağınız hiçbir bölümün diplomasının size hayat boyu yetmediğini göreceğiniz için sizi küresel ağ içinde rekabet edebilecek beceriler ile yetiştirebilecek yerleri araştırın.

Haberin Devamı

Odak, istek ve beceri...

Hayatımın her anında kararlarımı verirken bana çok yardımcı olan bu üç kavramdan bahsetmek isterim. Herhangi bir işi yapmaya başlamadan önce kendime ilk sorduğum soru, “Bunu yapmayı gerçekten istiyor musun?” oldu. Bir işte başarılı olmak için bence ilk koşul gerçekten yeterince istemekti... Bu sorunun cevabını bulduğumda ikinci soruyu sorarım kendime, “Bu işi yapabilmek için hangi becerilere sahipsin? Bunlar senin için yeterli mi? Değilse geliştirmek için ne yapmalısın?”

Yeterince istediğim bir işi yapabilmek için gerekli becerilere de sahip olmalıyım. Aksi halde ne kadar istesen de becerilerin yetmediği için başaramazsın. O halde kendinin farkına var, becerilerini tanı ve gerektiğinde geliştirmek için hedef koy, plan yap ve eyleme geç... Son sorum ise bana karar verdiren adımdır, “Bu işi yapabilmek için nasıl odaklanacaksın?” Bir işi yapmaya karar verdiğinizde yeterince isteyebilir, gerekli becerilere sahip de olabilirsiniz ama eğer o işe odaklanmazsanız başarılı olma ihtimaliniz yok denecek kadar azdır. Özetle sıradışı sonuçlar üretmek istiyorsan istek, beceri ve odak kavramlarının kesişimini yakala...

Haberin Devamı

Tercih mi yapıyorsun yoksa sıralama mı

Üniversiteler gelince...

Tüm bu kişisel değerlendirmelerden sonra üniversitelere bir göz atalım. tercih listeni oluştururken dikkat edebileceğin başlıca alanlar:
- Seçtiğin programın eğitim süresi. Bu yüzyılda her şeyin büyük bir hızla değiştiğini düşünürsen üniversitede geçirdiğin zaman hayatının en değerli anlarından bir kısmı. Bu nedenle bazı programlar normalde 1-2 yıllık olması gerekirken 4 yıllık programlar haline gelmiş durumda. Bunlara dikkat zamanını boşa harcama. Gerçek bir 4 yıllık program tamamla üstüne onu sertifika veya yüksek lisans olarak yapabilirsin...
- Ne okuduğun kadar nerede okuduğun da önemli. Ama isim olarak değil ekosistem olarak. Okuyacağın üniversitenin ekosistemi senin aradığın geleceğe uygun becerileri geliştirebileceğin bir ortam sağlıyor mu? Her şey dersler demi olup bitiyor yoksa ders dışında bir yaşam alanı var mı?
- Küresel sistemin içinde yer alman ve kendine bir gelecek inşa etmek için uygun becerilerin yanında dil öğrenebiliyor musun?
- Öğretmen ve öğrenci oranı nasıl? Derslerini aldığın hocalara erişebilme ve onların sana zaman ayırabilme ihtimalleri var mı? Unutma ki vizyon inşa etmek için hocalarının mentörlüğüne, koçluğuna ihtiyacın olacak...
- Üniversitenin vizyonu senin yapmak istediklerinle örtüşüyor mu? Dünyamızın problemleri ve gelecekte bunların çözümü için programlar geliştiren, işbirlikleri kuran ve araştırma merkezleri olan bir üniversite mi? Yoksa geleneksel diploma veren bir yüksek lise mi?
- Özetle, sevgili genç arkadaşlarım aslında hiçbir üniversite sizin geleceğinizi oluşturmaz. Geleceğinizi inşa edecek olan siz kendinizsiniz. Ne olmak istediğinize değil ne yapmak istediğinize odaklanarak İstek, Beceri ve Odak alanlarınızın kesişimini bulmaya çalışın. Seçeceğiniz hiçbir üniversite veya bölüm sizin hayatınızın sonuna kadar yapacağınız iş olmayacaktır. Bu nedenle kendinize bir kimlik oluşturma yolculuğunuzda bu bir adım ve karakter oluşturmaya devam edeceksiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!