Öz'den korkunç rakamlar

Güncelleme Tarihi:

Özden korkunç rakamlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 01:42

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, son 6 ayda 139 kadın öldürülmesiyle ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM'ye 12 maddelik soru önergesi verdi.

Haberin Devamı



CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, özellikle son günlerde kadına yönelik şiddet ve cinayet olaylarını artması sebebiyle TBMM'ye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından cevaplandırılması üzere soru önergesi sundu. CHP'li Öz, Bakan Ayşenur İslam'a yönelttiği 12 maddelik soru önergesiyle, Bakanlığın ve kolluk güçlerinin koruma önlemlerine dair verileri sordu. CHP'li Öz, farklı kurumlar arasında yaşanan birlikte hareket etme anlayışındaki zaafların, kadın politikalarında somut adım atmayı ve geri dönüşleri takip etmeyi zorlaştırdığını savundu.


CHP'li Öz, 2014 yılının ilk 6 ayında çeşitli illerde 139 kadının eşi veya yakınları tarafından öldürüldüğünün altını çizerek, "2014 yılının ilk 6 ayında 139, haziran ayında ise 18 kadın öldürüldü. 3 Temmuz'da 3 kadın daha şiddet sonucu yaşamını yitirdi. Basında, 'Bizdeki bilgilere göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın koruması altındayken öldürülen herhangi bir kadın yok. Ancak belli bir dönem koruma altında olup koruma kararı kaldırıldıktan sonra ya da kadın bu koruma kararının kullanımından vazgeçtikten sonra eşi tarafından öldürülen kadınlar var' ifadesini kullandığınız yönünde haberler yayınlandı. Gerek Manisa'da, gerekse Türkiye genelinde takip ettiğim kadın cinayeti davalarında, koruma altında iken öldürülen kadınların ailelerinin hak mücadeleleri ortadayken, böylesi bir açıklama yeni soru ve sorunları gündeme getirdi" diye konuştu.

Haberin Devamı


ÖZ'DEN 12 MADDELİK SORU ÖNERGESİ

CHP'li Öz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a 12 soru yönelterek, "Basına yapılan açıklama size mi ait? Bakanlığınızın ilk günlerinde, çocuk yaşta evlendirilen çocuklarımızla ilgili yaptığınız bazı açıklamaların basın tarafından çarpıtıldığını iddia ettiğiniz düşünüldüğünde, medyada yer alan 'Koruma kararı aldırmış kadınlardan öldürülmüş olan yok' ifadesi size mi aittir? Kadına yönelen şiddete karşı koruma önlemlerinin yasal ve idari açıdan yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 11 yılda kadınlar için ne yaptınız? 2003-2014 döneminde, polis koruması altında iken öldürülen kadın sayısı, yıllar itibariyle nedir? Adli makamlardan koruma kararı alan kadın sayısı nedir? Kolluk güçlerinde başvuru kaydı olmasına karşın, kendisine koruma tahsis edilme tarihine kadar öldürülmüş olan kadın sayısı nedir, Bakanlığınızın koruma kararının sona ermesinin ardından öldürülen kadın sayısı nedir? Aynı dönemde, Bakanlığınızın birimlerine ve kolluk güçlerine koruma talebiyle başvurduktan sonra bu talebini farklı nedenlerle geri çekmek durumunda kalan kadınlardan, başvurusunu geri çekmesinin ardından öldürülen kadın olmuş mudur? Bakanlık, kadına şiddeti nasıl seyrediyor? Bakanlığınız, koruma kaldırıldıktan sonra, kadınların şiddetle karşı karşıya kalmamaları için nasıl bir politika izlemekte, koruma sonrası süreç için nasıl bir takip-değerlendirme süreci gözetmektedir? Koruma altındaki kadınların uğradığı şiddete ilişkin davaların kaçına Bakanlığınız müdahil olmuştur? Türkiye genelinde, polis başına düşen koruma kararı almış kadın sayısı nedir? 2013 yılında, Manisa-Akhisar'da ayrı yaşadığı eşi tarafından, polis koruması yanındayken Manisa Otogarı'nda bıçakla öldürülen 32 yaşındaki Fethiye Gökçen hakkında, Bakanlığınızda tutulan bir kayıt var mıdır? Fethiye Gökçen davası hakkında Bakanlığınız bir çalışma yürütmüş müdür?" ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!