Türkiye'yi unutmuyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi unutmuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2014 01:02

MAYIS ayında Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından verilen ‘unutulma hakkı’ çerçevesinde Avrupa Birliği vatandaşlarını istekleri üzerine internetteki arama sonuçlarından silmeye başladı. Ancak Türkiye’deki kullanıcılar kendini unutturamıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği Adalet Divanı’nın (ABAD) mayıs ayında aldığı kararın ardından Google, unutulma hakkı kapsamında kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda arama sonuçlarını silmeye başladı. Google, kişi isimleri için yapılan aramaların sonuç sayfasına ‘bazı sonuçlar kaldırılmış olabilir’ ibaresi yerleştirdi. Türkiye’deki kullanıcılar ise ‘unutma hakkı’ndan yararlanamıyorlar. Google başvuru yapmaları bile çare değil. Sorun Avrupa Birliği’nde. Google karşı alınan karar sadece Avrupa Birliği üyesi ülkelerde geçerli olduğu için halen AB üyesi olamayan Türkiye vatandaşlarının talebi Google tarafından karşılanmıyor.

NEDEN UYGULANMIYOR?

‘Unutma hakkı’ kararı sonrasında AB vatandaşları internetteki ilgisiz ve geçersiz kişisel verilere yönelik linklerin kaldırılmasını istemek için Google’a başvurulara başladı. Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, Hürriyet’e neden kararın Türkiye’de uygulanmadığının ayrıntılarını açıkladı. Ahi kararın sadece AB sınırları içinde geçerli olduğunu ifade etti. Ahi, “Adalet Divanı, sadece AB üyesi ülkelerinin en üst düzeydeki mahkemesidir. Bu Divan’ın kararları sadece AB sınırları içinde geçerli olduğundan dolayı, Google’ın Türk kullanıcılara karardaki gibi unutulma hakkı tanıması hukuken gerekmiyor. Ancak, Google isterse Türk kullanıcılar için de bu tür bir politika belirleyebilir. Buna engel yok” şeklinde konuştu.

İKİ YILLIK SÜREÇ

Unutulma hakkının tartışması ilk kez 2 yıl önce gündeme gelmişti. Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu iki yıl önce birliğin 1995 tarihli Veri Koruma Direktifi’nde yapılmasını önerdiği değişiklikleri kamuoyuna açıklamıştı. Söz konusu değişiklikler arasında ‘unutulma hakkının’ yasalaşmasına yönelik planlar da vardı. Avrupa Komisyonu, AB vatandaşlarına, istedikleri kişisel verilerin internetten silinmesini talep etme hakkı verilmesini istemişti.

Haberin Devamı


Türkiye hangi içeriklerin kaldırılmasını istedi

Bir politikacı ve seks skandalları hakkında bilgilere bağlantı veren tüm arama sonuçları
Bir devlet savcısının işlerinin kalitesini eleştirerek iftirada bulunduğu iddia edilen bir blogu
Pek çok devlet görevlisinin özel e-postaları, telefon numaraları ve resmi kimlik numaralarını içeren çok sayıda blogu
Devlet kurumlarından, 5651 numaralı yasayı ihlal ettiği iddia edilen Blogger, Google+ ve Web Araması’na ilişkin toplam 1345 öğenin
Devlet kurumlarından, Atatürk’e yönelik eleştiriler içeren toplam 17 YouTube videosunu ve 109 blogun

İspanyollar başlattı

Haberin Devamı

ABAD’ın kararına temel oluşturan dava, Mario Costeja adlı bir avukatın, Google’a dava açmasıyla başladı. Costeja, kendi ismiyle arama yaptığında, borç durumu ve mülkünü zorla satmak zorunda kalmasına yönelik Google’ın İspanyol gazetesine link verilmesinden dolayı 2009’da şikeyette bulundu. Bunun üzerine ABAD, söz konusu sitedeki haberin linklerinin Google’dan kaldırılmasına karar verdi. Böyelece Google’ın mahkeme kararıyla arama motorundan link kaldırmasıysa ilk kez gerçekleşti.


Form dolduruluyor

GOOGLE ise bu karardan sonra söz konusu haktan yararlanmak isteyen bireyler için bir başvuru formu açtı. Bu formda internet kullanıcıların hangi ülkede doğdukları, hangi linkin kaldırılmasını istedikleri ve taleplerinin nedeninin ne olduğu soruluyor. İnternet kullanıcılarından ayrıca geçerli bir fotoğraflarını da şirkete göndermeleri isteniyor. Google Yönetim Kurulu Başkanı Larry Page ise Avrupa Adalet Divanı’nın kararını uygulayacaklarını ancak uygulamanın baskıcı rejimleri memnun
edeceğini söyledi.

Haberin Devamı


Dünyada Google’ın pazar payı
%87.6

Türkiye’deki pazar payı
%98

Aylık tekil kullanıcı sayısı
25 milyon

Yıllık yapılan arama sayısı
2 trilyon

Günlük yapılan arama sayısı
25 milyon



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!