40 yıllık ‘Dost’

Haberin Devamı

68 kuşağı devrimci gençlik geleneğinden gelen güzel bir insan... Ege’nin ilk TSE’li, Türkiye’nin de kendi kulvarında ISO 9001 belgeli ilk firması Dost Pide&Pizza’nın sahibi. Çeşme Ilıca’da kurulduğu günden beri aynı noktada aynı heyecanla hizmet etmeye devam ederken, “Çeşme’nin lezzet durağı” olarak 40’ıncı yılını kutlamanın gururunu yaşıyor.

40 yıllık ‘Dost’


Baba Selim Sırrı Akbaykal’la temelini attıklarında 5 masası, 2 personeli olan mütevazı bir işletmeydi. Günümüzde ise yurt dışında bile müdavimleri olan, pek çok ünlü şahsiyeti ağırlayan bir restorana dönüştü. Çeşme’nin her yaz giderek artan nüfusuna paralel olarak büyüdü ama şımarmadı, lezzetini de hiç bozmadı.
Reşat Akbaykal, bugün 66 yaşında ama hala ilk günkü gibi dinç, çalışkan, atak, mücadeleci ve de delikanlı! Hani derler ya, ‘Kanı fıkır fıkır kaynıyor...’ Aynen öyle! Her daim güleç, hem daim sempatik. Aynı zamanda Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı. Öyle ki, her haftaya tüm personelin katıldığı bayrak töreni ve İstiklal Marşı’yla başlıyor. Mekanının duvarlarını hayatı boyunca biriktirdiği yüzlerce Atatürk fotoğrafı süslüyor.
Çeşme’de 300 yıllık geçmişe sahip bir aileden gelen Reşat Akbaykal; göz gibi baktığı 1952 model Amerikan Plymouth’unu, ‘Çeşme ve Alaçatı Yemekleri’ isimli kitabını, formunu nasıl koruduğunu, hobilerini, ‘Dost’ ve ‘Paşa’ adını verdiği Alman kurtlarını, siyasetle ilgisini Sıradışı’yla paylaştı.

OTOMOBİL
İlk günkü gibi gıcır gıcır

Haberin Devamı

40 yıllık ‘Dost’

* İlk arabam halen kapalı garajımda gıcır gıcır duran, babamdan kalma, ‘Uğur’ adını verdiğim lacivert renkli 1952 model bir Amerikan Plymouth. Dükkanın kuruluşunda bu aracın büyük emeği var. Zamanında az un çuvalı taşımadık onunla! 2010’da Demet Akalın klibinde kullandı. Hala gözüm gibi bakıyorum.
* Şimdi 2009 model beyaz Chrysler ile 2008 model siyah Chevrolet Tahoe cipim var. Bir de 1970 model beyaz Volkswagen’im...
* Otomobil kullanmaktan zevk alırım. Ancak şoförüm kullandığı zaman okumaya zaman bulabiliyorum, alkollü toplantı ve yemeklere rahat katılabiliyorum.
* Bir araçta sağlamlık, güven ve konfor ararım.

BESLENME
Benim de yemek kitabım var

* Kahvaltıda iki olmazsa olmazım var: Kelle peynirim ve kendi tavuğumuzun yumurtası.
* Öğlenleri genelde işyerinde kırmızı, beyaz et, sebze yerim.
* Akşamları hafif şeyler atıştırırım veya kahvaltı yaparım.
* Katı yağ, margarin, yağlı et yemem. Balıksız da gün geçirmem.
* Mutfakla aram çok iyi... Biliyorsunuz, 2011’de, ‘Çeşme ve Alaçatı Yemekleri’ isimli kitabım çıktı. Ayıptır söylemesi, etli yemekleri iyi yaparım. Denizci bir aileden geldiğim için deniz mahsüllerinin tamamında da çok iddialıyım.

MEKAN
Mümkünse balık lokantaları

* Daha çok deniz ürünlerini iyi yapan mekanları tercih ediyorum. İzmir’de Deniz, İstanbul’da Kıyı, Ankara’da Kalbur favori mekanlarım. Yurt dışında lokal lezzetleri sunan yerleri tercih ederim. Bir mekanda önceliğim hijyen, lezzet ve güler yüzdür.

SPOR

Formum Tibet hareketlerinden

* Sporla aram iyi. Bol bol yürüyor, yüzüyor, Tibet hareketleri yapıyorum. Hafif çapta da ağırlık çalışıyorum. Lise yıllarında bir kez yüzmede derece aldım. Bir dönem Ilıca Spor Kulübü’nün başkanlığını yürüttüm. Beşiktaş’ı tutuyorum. Karate yapmak isterdim.

Haberin Devamı

40 yıllık ‘Dost’

TATİL
Kafa dinler, yeni şeyler öğrenirim

* Yılda 2-3 üç kez tatile çıkarım. Genelde 5’er gün olur. Bazen de 1 haftayı bulur. Yurt içinde Kuzey Ege, Antalya ve Kapadokya’yı; yurt dışında ise Yunan adaları ve İtalya’yı seviyorum. Benim için tatil kafayı dinlemek ve yeni bir şeyler öğrenmek demek.

HOBİ
Oyuncak araba biriktiriyorum

* En büyük hobilerim balık tutmak, yüzmek, kitap okumak ve seyahat etmek.
* Kitap okumayı da severim. Genelde siyaset ve polisiye romanları tercih ederim.
* Aynı zamanda iyi bir dinleyiciyim. Türk Halk Müziği ve yabancı müziklerden hoşlanırım.
* Bir de oyuncak araba koleksiyonum var.

40 yıllık ‘Dost’

KARİYER
Sekiz yıl da SSK’da çalıştım

* Sırasıyla Kuşadası M. Esat Bozkurt İlkokulu, Kuşadası Kaya Aldoğan Ortaokulu, Konak Koleji, Ege Üniversitesi İktisadi Ticari Bilimler Fakültesi’nde okudum.
* Mezun olduktan sonra 8 yıl SSK Bölge Müdürlüğü’nde çalıştım. 2 sene de özel sektörde görev yaptım. Son 30 yıldır da Dost Pide’deyim.
* Dost Pide’nin kurucusu babam. Lezzet yolculuğumuz, Kuşadası’nda Tekel Müdürü olarak çalışan babam Selim Akbaykal’ın emekli olduktan sonra memleketi Çeşme’de ailece çok sevdiğimiz pideyi meslek haline getirmek istemesiyle başladı. Yıllarca birlikte yaptık. Sonra bayrağı ben devraldım. Şimdi oğlumla birlikte götürüyoruz. Yaz-kış hizmet veriyoruz. 24 saat açığız. TSE ve TS belgelerine sahibiz.
* Siyasetle de yakından ilgileniyorum. İki kez CHP Çeşme İlçe Başkanlığı, 5 yıl da İl Genel Meclisi Üyeliği yaptım.
* Çocukken nedense hep pilot olmak isterdim.
* İlkokulda her yaz çıraklık yaptım. İlk paramı da öyle kazandım. Onunla arkadaşlarıma dondurma ısmarlamıştım.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Altı saat uyku bana yetiyor

* 01.00’de yatar, 07.00’de de kalkarım. Sporumu yapar, duşumu alır, kahvaltımı yapar, giyinip 09.00’da işimde olurum.

MODA
Moda koçum eşim Ayşe Hanım

* Spor giyinmekten hoşlanırım. Renklerden mavi, lacivert ve siyahı tercih ederim. Moda danışmanım eşim. Vazgeçemediğim tek aksesuvar saat.

SOSYAL MEDYA
Takipçilerim binin üzerinde

* Facebook’um var. Takipçim binin üzerinde. Her gün ortalama 1 saat girerim. Genelde siyasi içerikli mesajlar paylaşırım.

SEVİMLİ DOSTLAR
Biri ‘Dost’, diğeri ‘Paşa’

Haberin Devamı

40 yıllık ‘Dost’

* İki Alman kurdum var. Birinin ismi ‘Dost’, 2 yaşında. Diğerinin ismi ‘Paşa’, o da 4 yaşında.

KİMDİR?

Adı: Reşat Akbaykal
Doğum yeri ve yılı: Alaçatı, 1948
Eğitimi: Ege Üniversitesi İktisadi Ticari Bilimler Fakültesi
İşi: Dost Pide’nin sahibi
Burcu: Terazi
Medeni durumu: Ayşe Akbaykal’la evli

Yazarın Tüm Yazıları