'Aile baskısıyla bölüm seçmeyin'

Güncelleme Tarihi:

Aile baskısıyla bölüm seçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 17:46

Üniversite adaylarını sınav maratonu kadar zorlu bir süreç olan tercih dönemi bekliyor. Adaylar 7-17 Temmuz arasında gelecekte yapacakları mesleklere karar verecek. Uzmanlar ise uyarıyor: “Sırf moda olduğu için ya da aile ısrarıyla yapacağınız yanlış tercih, ileride mutsuz ve mesleğinde başarısız insanlar olmanıza neden olabilir.” İşte uzmanlardan tavsiyeler.

Haberin Devamı

Doğru meslek seçiminin gelecekte size kazandıracağı başarının, hayatınızın diğer alanlarına da yansıyacağını unutmayın. Bu nedenle moda olduğu için ya da aile ısrarıyla tercih yapmayın. Bu şekilde yapılmış bir meslek seçimi ileride mutsuz ve iş hayatında başarısız insanlar olmanıza neden olabilir. O mesleği neden istediğinizi iyi bilin.

- İşsizlik oranlarının en yüksek olduğu meslekleri dikkate alarak, tercihinizi size en uygun ve gelecekte iş bulma sorunu yaşamayacağınız bir alan seçmeye çalışın.
- Verdiğiniz kararın gerçekçi olup olmadığının farkında olun. Hırslarınız aklınızın önüne geçmesin.
- Antipati duyduğunuz alanı kesinlikle yazmayın.
- İlgi duyduğunuz bölümleri önem derecesine göre sıralayın.
- Sırf puanınız tutuyor diye sevmediğiniz, istemediğiniz bölümleri yazmayın. Önemli olan sizin sizin neyi sevip, neyi sevmediğiniz. Hangi bölümü ne kadar çok adayıp isteyip istemediği değil.
- Puanınızın yettiği üniversiteleri, imkan varsa mutlaka gezin. Size yakın gelen bölümleri belirledikten sonra bu alanlardan mezun olanlarla konuşun.
- İstediğiniz bölüme girmek için yeterli puanı alamadıysanız ve çok istiyorsanız belki bir yıl daha hazırlanmayı düşünebilirsiniz. Ancak, bir kez daha hazırlananların da pek büyük bir sıçrama yapamadığını unutmadan, tercih yapmadan önce bir kez daha düşünüp ona göre karar verin.

Sadece bölümü değil üniversiteyi de araştırın
- Mutlu olabileceğiniz uzun bir ömür için tercih yapacağınızı unutmayın. Meslekle birlikte birçok şeyi de farkına varmadan seçmiş oluyorsunuz. Bu nedenle iş bulma zorluk ve kolaylığını, hayat boyu nasıl bir arkadaş grubunuz olacağını, nerede ve hangi koşullarda yaşayacağınızı, zevkle çalışıp çalışmayacağınızı, mesleğin sizi tatmin edip etmeyeceğini, nelerden ödün vermeniz gerektiğini, tatil süresini, sağlık durumunu, toplumda hangi konumda olacağınızı da mutlaka düşünün.
- Sadece bölümü değil, üniversiteyi de araştırın. Şehir içinde mi, şehir dışında mı, bulunduğu çevreye kültürel anlamda ne katıyor gibi konuları mutlaka öğrenin.
- Tercih yaparken üniversitenin bulunduğu şehir, ardından öğretim kadrosu ve prestiji ile birlikte lisans eğitiminden sonrasında size ne gibi imkanlar sunacağını da düşünün.
- Bu yıldan itibaren alan içi, alan dışı ayrımı kaldırıldı. Her aday gerekli testlere girmek ve 180 puan türünü geçmek koşulu ile istediği puan türünden tercih yapabilir ve herhangi bir dezavantaj yaşamaz.
- Tercih edeceğiniz yükseköğretim programlarının özel koşullarını, kılavuzdan mutlaka okuyun. Bazı programlar için fiziksel özellikler, cinsiyet, sağlıkla ve yaşla ilgili koşullar istenebiliyor. Koşullarını taşımadığınız bir programa puanınız yeterli olup yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmaz.
- Tercih listesini oluştururken dikkate alacağınız verilerin, bilgilerin en güncel halini 2014 ÖSYS Tercih Kılavuzu’nda bulabilirsiniz.
- Doğru bir tercih yapabilmek için kılavuzdaki taban puanlar değil, başarı sıralarını dikkate alarak tercih listesi oluşturun.
- Yeni açılmış bölümleri istek sıranıza göre listenize yazın. Bölümün puanının ne olabileceği konusunda fikir yürütebilmek için eşdeğer bir programla kıyaslayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!