Hastalar tedaviden çekinmemeli

Prostatı olan hastaların tedaviden çekinmemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Gürdal İnal, “Gelişen teknoloji doktora çok büyük kolaylık sağlıyor. Doktora kolaylık sağlandığında hastanın konforu ve ameliyatın başarı oranı da artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Sevgili okurlar bu hafta konumuz prostat bezi hastalıkları ve yeni tedavi yöntemleri. Prostat, erkeklerde yaşla birlikte hormonal ve çeşitli etmenlere bağlı olarak prostatın (erbezi) büyümesidir. Prostat bezi normalde üreme için erkekteki tohum hücrelerinin (sperm) hareketlenmesini sağlayan sıvı üretir, ve idrar kesesi ile idrarı dışarı atan idrar yolu arasında bulunur. Temel olarak rahatsızlıkların sebebi prostat büyümesi ve prostat iltihabı yani prostatittir. Halk arasında kötü bir üne sahip olan prostat tedavisi, yeni yöntemlerle artık çok daha güvenli ve konforlu hale gelmiştir. Bütün bunları ve yeni gelişmeleri sizlerden gelen sorular doğrultusunda Medicana International Ankara Hastanesi doktorlarından üroloji uzmanı Doç. Dr. Gürdal İnal ile konuştuk.

Haberin Devamı

- Öncelikle prostat nedir?
- Prostat her erkekte bulunan üremeye yardımcı bir organdır. Yaşla beraber ve bazı genetik faktörlerle birlikte prostat bezi büyür, bu büyümeyle birlikte idrar yolunun önünü tıkayarak erkeklerin idrar yapmasında sıkıntı meydana getirir. Herkesin prostata bağlı olarak tedavi olmasına gerek yoktur. Ancak bunun kararının bir ürolog tarafından verilmesi lazımdır.

- Prostatla ilgili hastalıklar nelerdir?
- İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostat iltihabı, genel olarak prostatla ilgili hastalıklar olup, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserinin ayrımı da ürolog tarafından yapılır.

- Belirtileri nelerdir?
- İyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserinin belirtileri birbirine benzerdir. Bunların belirtileri, idrara çıkma sayısındaki artış, gece idrara çıkma, idrar akım hızının azalması, kesintili idrar yapma, idrarı tam anlamıyla boşaltamama hissi, acil tuvalete yetişme hissi, bazen de tuvalete yetişirken idrar kaçırmadan ibarettir. Günde 7-8 seferden daha fazlası, sık idrara gitme olarak değerlendirilir. Bu şikayetlere sahip olan hastalar bir üroloji uzmanına gitmelidir.

TEDAVİLERİ FARKLI

- İyi huylu prostat büyümesinin tedavi yöntemlerinden bahseder misiniz?
- İyi huylu prostat ve kötü huylu prostat hastalığının tedavileri farklıdır. İyi huylu prostat büyümesi toplumda daha çok görülür ve yaşa bağlı olarak görülme sıklığı artar. İyi huylu prostat büyümesinin tedavisine doktor karar verir. Bazı durumlarda tedaviye gerek olmaz, kendiliğinden geçecek kadar hafif eğilimlidir. Bazı durumlarda ilk olarak ilaç tedavisi denenir. İlaç tedavisine cevap vermeyen ya da tıbbi sorunları nedeniyle ilaç kullanamayacakların tedavisi ise ameliyattır.

Haberin Devamı

- Prostat tedavisi nasıl yapılmaktadır ve yeni yöntemler nelerdir?
- Prostat ameliyatları çok eski tarihlerden beri yapılmaktadır. Halk arasında prostat ameliyatlarının kötü bir ünü vardır ve bu ünden dolayı hastalarımız genelde prostat şikayetiyle doktora gitmekten kaçınır. Ancak gelişen teknoloji doktora çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Doktora kolaylık sağlandığında hastanın konforu ve ameliyatın başarı oranı da artmaktadır. İlk önce endoskopik yöntemler gelişmeye başlamıştır. Bu yöntemler ile açık prostat ameliyatlardan kapalı TUR dediğimiz ameliyatlara geçilmiştir. Bunlarda hastanın vücudunda kesik olmamaktadır. TUR ameliyatları yıllarca başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Yeni teknolojik eklenmelerle çok daha kaliteli ve iyi sonuçlar veren ameliyatlar yapılmaktadır. Mesela plazma kinetik jeneratörlü ameliyat yapabiliyoruz. Bu bize daha uzun süreli ameliyat yapabilme olanağı sağlıyor. Eskiden bunlar zamanla sınırlı ameliyatlardı. Şimdi hastanın kondüsyonu elverdiği sürece ameliyat yapabiliyoruz. Yani daha büyük prostatları tedavi edebiliyoruz.
Ayrıca bir takım lazer uygulamaları gündeme geldi. Bunlardan gren light uzun süre kullanıldı. Ancak bu plazma kinetik yöntem kadar başarılı olamadı. Şimdi başka bir lazer yöntem olan HOLEP yöntemi ortaya çıktı. Bunda lazer kullanılarak prostatın içi tamamıyla oyuluyor. Prostatın içi tamamen temizlendikten sonra hasta çok rahat ediyor. İdrarını yapabiliyor.

Haberin Devamı

EN GELİŞMİŞ YÖNTEM

- Herkese uygulanabilir mi? Tekrarlama ihtimali var mı?
- Halk arasında bir kere prostat olduysan 5-6 yıl sonra tekrar prostat olacaksın ya da tekrar tekrar prostat ameliyatı olacaksın gibi bilgiler vardır. Plazma kinetik ve ‘holep’le bu durum artık minimum düzeyde. Bu yöntemlerin bize getirdiği en büyük konfor, nüksedecek doku bırakılmaması. Plazma kinetik ve holep şu an en gelişmiş prostat tedavi yöntemleri. Medikal yeterliliği olan herkese uygulanabilir. Yaşla ilgili hiçbir kısıtlama yoktur. Ayrıca bu iki ameliyatta kanama minumum düzeydedir. Prostat ameliyatı kanamalı bir ameliyattır. Ancak bu iki ameliyatta kanama neredeyse hiç olmamaktadır. Ameliyat esnasındaki kan kaybı minumum olmakta ve hastanın taburcu edilmesi de hızlanmaktadır.

Haberin Devamı

- Bu yöntemlerle doktorun konforu nasıl gelişti?
- Ameliyat esnasında kanamanın az olması nedeniyle görüntü bozulmuyor. Görüntünün bozulmaması da bize daha kaliteli ameliyat yapma imkanı sunuyor. Doktorun acaba hastalık kaldı mı, kalmadı mı şüphesi de ortadan kalkıyor.

- Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
- Prostatı olan hastalar, prostat tedavisinden çekinmemeli. Mutlaka bir uzmana başvurmalı. Her hasta tedavi alacak ya da ameliyat olacak değildir. Ameliyat olsa bile günümüzde uygulanan yöntemler son derece kaliteli, güvenli ve etkin sonuç veren ve ameliyat sonrası dönemi son derece rahat geçirmesini sağlayan yöntemlerdir.

SİZ SORUN UZMANLAR YANITLASIN

Haberin Devamı

Sevgili okurlar, önümüzdeki hafta konumuz bir ortopedik hastalık olan kalça sıkışma hastalığına bağlı kasık ağrısı. Çoğu zaman ürolojik, jinekolojik hastalıkların neden olduğunu düşündüğümüz ve bunlarla karışabilen kasık ağrısının sebebi ortopedik problemler olabiliyor. Bu ağrıların başlıca sebebi genç yaşta başlayan kalça eklemi kireçlenmesi. Bu konuyla ilgili önümüzdeki hafta Ankara Çankaya Hastanesi doktorlarından ortopedi ve travmatoloji uzmanı Dr. Asım Kayaalp’i konuk edeceğiz. Sormak istediklerinizi bana hafta boyunca skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

GÜRDAL İNAL KİMDİR

H. Gürdal İnal, 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlığını ise 1998 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Üroloji alanında aldı. Doç. Dr. Gürdal İnal, Medicana International Ankara Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı olarak hizmet veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları