Tıp eğitimini kaliteyle markalaştıran üniversite: İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ

Güncelleme Tarihi:

Tıp eğitimini kaliteyle markalaştıran üniversite: İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 09:00

Sağlık bilimleri alanında Türkiye’nin ilk sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi; kaliteli ve güvenilir sağlık hizmeti sunan Florence Nightingale Hastaneleri’nin çeyrek asırdır elde ettiği bilgi birikimi ve tecrübeyi eğitime aktarıyor.

Haberin Devamı

Ulusal ve uluslararası alanda lider bir marka olma hedefine uygun şekilde yapılanıyor. Öğrenci merkezli bir eğitim modeli benimseyen İstanbul Bilim Üniversitesi, ülkemizde kişiye özgü bireysel tıp eğitimini yapan ilk üniversite olmasıyla da farkını ortaya koyuyor. Hastanelerinde öğretim üyesi başına 1 öğrenci, öğrenci ve asistan başına 7 yatak düşen, tıp eğitimini kalite değeriyle markalaştıran İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, sorularımızı yanıtladı:

Yeni hangi bölümleri açıyorsunuz?
-Fen edebiyat fakültesinde moleküler biyoloji ve genetik bölümü ile sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu bünyesinde, ön lisans düzeyinde fizyoterapi ve ameliyathane hizmetleri programları, hem birinci hem de ikinci öğretim için açılarak, öğrenci aldı.

Haberin Devamı

Tıp eğitimini kaliteyle markalaştıran üniversite: İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ
ÇEYREK ASIRLIK HASTANE GELENEĞİ FARKI
Diğer üniversitelerden farkınız nedir?

-İstanbul Bilim Üniversitesi, Türkiye’nin ilk sağlık üniversitesi. Grup Florence Nightingale Hastaneleri’nin çeyrek asırlık hastane geleneğinin mirasçısı olan üniversitemiz, marka değeri ve butik eğitimiyle ülkemizin en seçkin üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversitemiz, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği dinamik bir alan olan sağlık sektörünün ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağını yetiştirip, toplumun hizmetine sunuyor.
Sağlık bilimleri alanına odaklanan ve bu alanda Florence Nightingale Hastanelerinin bilgi birikimi ve tecrübesini eğitime aktaracak şekilde faaliyetlerini sürdüren üniversitemiz, teknoloji alt yapısını öğrencilerine kazandırarak, aynı zamanda sosyal ve kültürel alanlarda da öğrencilerin donanımlı olmasını amaçlıyor. Öğrencilerini gerek eğitim hayatı boyunca, gerekse mesleğini icra ederken, edindiği bilgi birikimini ve tecrübeyi toplum yararına kullanacak şekilde eğitiyor. Bunu da güçlü, deneyimli ve alanında fark yaratan akademik kadrosuyla birlikte yapıyor. Üniversitemiz sağlık bilimleri alanında yeni kurduğu sürekli eğitim merkezi (Bİ-SEM) ve uygulama ve araştırma merkezleri ile dikkat çekiyor. Yeni kurulan uygulama ve araştırma merkezlerimiz sırasıyla Deneysel Cerrahi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kök Hücre ve Doku Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, Adli Tıp Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İnflamasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’ dir. Bu merkezler, güncel, modern tıp eğitimimize moleküler düzeyde bilimsel araştırmalar ve bireysel tedavilerle çok ciddi düzeyde katkı sağlıyor. Öğrencilerimiz kök hücre teknikleri ve doku nakli uygulamalarında gerek Ar-Ge çalışmaları içerisinde, gerekse uygulamalar esnasında hasta başında yer alıyor.
İstanbul Bilim Üniversitesi açmış olduğu, “Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezi” ile “Down Sendromu Uygulama ve Araştırma Merkezi”, spina bifida hastaları ile down sendromluların her türlü sağlık hizmeti, tıbbi tetkik, tedavi ve psikososyal rehabilitasyon ihtiyaçlarını gidererek, yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik faaliyetlerine başladı. Ayrıca gerek üniversitemiz ve gerekse bağlı hastanelerimizin İstanbul / Şişli’ deki merkezi konumu bizim tam bir şehir üniversitesi olmamıza katkıda bulunuyor. Bu durum üniversitemize ve hastanelerimize, bilgi birikimi ve tecrübesini topluma aktarmada avantaj sağlıyor.

Haberin Devamı

TIP EĞİTİMİ MODELİMİZİN FARKI
-Farklı bir tıp eğitim yaklaşımınız var.

Evet. Üniversitemiz, teorik bilgi kadar pratik bilgi ve yeteneğin de gerekli olduğu ve bu nedenle de bir sanat dalı olarak kabul edilen tıp eğitimi alanında da farklı yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Üniversitemiz, hekimliğin bir sanat olduğu ilkesinden hareketle, geleceğin hekimlerini, gerek düşünceleri gerekse seçtiği tedavi ile “hastaya zarar vermemesi” ilkesine uygun şekilde yetiştiriyor. Öğrencilerimizin teorik ve pratik eğitiminde binlerce yıllık Hipokrat geleneğinden hareketle usta-çırak ilişkisi ön planda. Öğrencilerimiz tüm hekimlerin ömürleri boyunca aslında birer çırak ve öğrenci oldukları gerçeğini hep hatırlayacak şekilde eğitimlerini tamamlıyorlar.
“Hastalık yoktur, hasta vardır” tıp eğitimimiz süresince kazandırdığımız en önemli nosyonlardan birisi.
Türkiye’nin sağlık sorunlarını bilen ve birinci basamakla bu sorunların üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış şekilde mezun veriyoruz. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında hekimlik ve yöneticilik yapabilecek hale gelen tıp öğrencilerimizi, mesleğini etik kuralları gözeterek uygulayan, araştırıcı ve sorgulayıcı olan, kendisini sürekli olarak yenileyip geliştiren, uluslararası düzeyde kabul edilen ölçütlerde pratisyen hekimler olarak yetiştiriyoruz.

Haberin Devamı

-Sizden mezun olan öğrencilerin en belirgin özelliği nedir?
Üniversitemiz, tıp doktoru, psikolog, biyolog, hemşire, ebe, diyetisyen, fizyoterapist, sağlık kurumları yöneticisi ve sağlık teknikeri ünvanlarıyla nitelikli insan gücü yetiştiriyor. Sağlık sektörüne kazandırdığımız mezunlarımızın bu ünvanları, ‘güven, saygı ve tevazu’dan ibarettir. Bu üç değere sahip çıkan etik kavramının kelime anlamını söylemden çok yaşam tarzlarına ve benliklerine işleyen meslek sahibi oluşları mezunlarımızın en belirgin özelliği.

-Öğrenci başına kaç öğretim üyesi düşüyor?
Hastanelerimizde, öğretim üyesi başına 1 öğrenci düşerken, öğrenci başına 7 yatak düşüyor.

-Fiziki ortamlarınız konusunda bilgi verir misiniz?
İstanbul Bilim Üniversitesi, 3 ana kampustan ve 3 hastaneden oluşuyor. Esentepe Merkez Kampusumuzda rektörlük,idari ofislerle birlikte tıp fakültesi, enstitüler ve fen-edebiyat fakültesinin derslikleri bulunuyor. Yine bu kampusumuzda yemekhane ve kütüphane de var. Esentepe hemşirelik kampusumuzda; Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu hizmet veriyor. Esentepe yüksekokul kampusunda ise sağlık yüksekokulu ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.
Öğrencilerimizin uygulama ve stajları ise üniversitemize bağlı Şişli Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (Şişli Kampus), Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (Fulya Kampus) ile Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi’nde (Şişhane Kampus) sürüyor.

Haberin Devamı

Tıp eğitimini kaliteyle markalaştıran üniversite: İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ

Aktif tıp adayları

“Geleceğin Doktorları Üniversitemizde Buluşuyor” adlı etkinlik, Tıp Fakültesi Hastane Günleri Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde yapıldı. Tıp adayı öğrencilerin meslek hakkında bilgi edinmelerine yönelik, bir gün boyunca temel tıp ve klinik tıp bilimlerinden birer ders ile laboratuvar ve hasta başı eğitimlerine katılıyor. Öte yandan üniversitede eğitim alan öğrenciler hem ilgi alanlarına, hem de kendilerini geliştirmek istedikleri alanlara göre öğrenci kulüplerinde faaliyet gösterebiliyorlar. Üniversitede 17 öğrenci kulübü bulunuyor. Öğrencilerin neredeyse tamamı bir kulübe üye ve aktif olarak faaliyetlere katılıyor. TurkMSIC (Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi) İstanbul Bilim Yerel Kurulu Kulübü, üyelerinin ulusal ve uluslararası kuruluşlarla çalışmasını sağlamak ve tıp öğrencilerini, deneyimlerini toplum yararına kullanmaya teşvik için girişimlerde bulunuyor. Ayrıca,dans, sağlıklı yaşam, satranç, tiyatro, müzik, spor kulübü gibi aktif çalışan kulüpler var.

Haberin Devamı

Tıp eğitimini kaliteyle markalaştıran üniversite: İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ

Uygulamalı tıp eğitimi

1 Temmuz 2013’te, Şişli Florence Nightingale Hastanesi, tüm branşlarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı olarak YÖK Genel Kurulu Kararıyla üniversite hastanesi niteliğinde kabul edildi. Böylece, Özel Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, İstanbul Bilim Üniversitesi’nin, Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden sonra ikinci üniversite hastanesi oldu. Bu gelişmeyle birlikte, tıp eğitiminin en önemli kısmını oluşturan hasta başı ve staj eğitimi, fakültenin 3,4 ve 5’inci sınıf öğrencileri için yeniden yapılandırıldı. Bu doğrultuda 4’üncü sınıf staj gruplarında, 4 öğrenciye; 5’inci sınıf staj gruplarında ise sadece 6 öğrenciye Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde kişiye özel staj olanağı sağlanıyor.

Yurtdışı bağlantıları

Üniversite, 2008 yılından bu yana, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi, Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) Erasmus kapsamında, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenci ve öğretim elemanı değişimine devam ediyor. Halen, Danimarka’dan 1 (Hemşirelik Bölümü), Finlandiya’dan 1 (Hemşirelik Bölümü), Polonya’dan 2 (Psikoloji ve Hemşirelik Bölümleri), İspanya’dan 1 (Psikoloji Bölümü), ve Portekiz’den 2 (Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik Bölümleri) üniversite ile ikili anlaşmalar doğrultusunda değişim programları yürütülüyor. Üniversite, Almanya’ da Giessen Üniversitesi, KKTC’ de Girne Amerikan Üniversitesi, Amerika’ da Columbia-Cornell Üniversitesi ve Azerbeycan’ da Azerbeycan Tibb Üniversiteleri ile eğitim ve öğretimde bilimsel işbirliği anlaşmaları yaptı.

Tıp eğitimini kaliteyle markalaştıran üniversite: İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ

Başarıya burs desteği

Üniversitemizde öğrencilere 4 çeşit burs imkanı sunuluyor.
ÖSYM Başarı Bursu: ÖSYM tarafından burslu programlara yerleştirilen öğrencilerin yararlandığı bu burs tamamen karşılıksız olup eğitim öğretim ücreti alınmıyor.
Üstün Başarı Bursu: Tamamen karşılıksız olup, öğrencinin içinde bulunduğu eğitim-öğretim yılının sonlanmasıyla eğitim–öğretim yılı ağırlıklı not ortalamasıesas alınarak bir sonraki eğitim-öğretim yılı için sağlanıyor. Ağırlıklı notu 3.75 ve üstü olanlar yüzde 100;
3.74 ve 3.65 arası olanlar yüzde 75; 3.64-3.50 olanlar yüzde 50; 3.49 ve 3.25 olanlar yüzde 25 burs alıyor.
Vakıf Teşvik (Destek) Bursu: Üniversitenin kurucu vakfı olan Türk Kardiyoloji Vakfı’nın, her yıl ÖSYM tarafından belirlenen ve ÖSYM kılavuzunda yer alan zorunlu hizmet karşılığında verdiği öğrenci teşvik bursu. Türk Kardiyoloji Vakfı, yerleşme puan türüne göre, Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu programına yerleşecek 15 öğrenciye, yüzde 100 destek bursu veriyor. Bu burstan yararlanan öğrenciler, normal öğrenim süresi (4 yıl öğrenim süresine karşılık 4 yıl) kadar Türk Kardiyoloji Vakfı’nın Hastaneleri olan Florence Nightingale Hastaneleri’nde zorunlu hizmetle yükümlüler.
Üniversite Teşvik (Destek) Bursu: Üniversitenin, Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu programına yerleşenlere (vakıf teşvik bursunu alanların dışındakiler için) mezuniyetten sonra mecburi hizmet karşılığında yüzde 100 destek bursu sağlayarak eğitim-öğretim ücretinin tamamının alınmamasını sağlayan bursu. Yararlanan öğrenciler, normal öğrenim süresi (4 yıl öğrenim süresine karşılık 4 yıl) kadar üniversite veya Florence Nightingale Hastanelerinde zorunlu hizmetle yükümlüler.
Florence Nightingale Hastanelerinde çalışma imkanı:
Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu ‘na yerleşen öğrencilerden vakıf veya üniversite teşvik (destek) bursu alanlarda sağlık lisesi çıkışlı olanlara öğrencinin isteği veya ihtiyacı doğrultusunda mesleki ünvana sahip olduklarından yardımcı hemşire olarak hastanelerinde iş olanağı sağlanıyor. Öğrenciler tam zamanlı statüde SSK’lı olup, 1000 TL maaşla başlayıp, her üç ayda bir performans değerlendirmelerine göre maaşları artıyor.

BU BİR İLANDIR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!