Cumhurbaşkanlığı seçimi ya ikinci tura kalırsa

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı seçimi ya ikinci tura kalırsa
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 14:11

Türkiye, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi.

Haberin Devamı

Seçimlerin ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak.
Eğer adaylardan herhangi biri ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy alamazsa, 24 Ağustos'ta Türkiye ikinci kez sandığa gidecek, en çok oy alan iki aday arasında yeniden seçim yapılacak.

İKİ SEÇİM ARASINDA NE OLACAK?

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin ilk turu olan 10 Ağustos'a kadar olan döneme ilişkin takvimi ayrıntılarıyla açıkladı. Bu takvimde adayların hangi tarihe kadar propaganda yapabilecekleri, seçim yasaklarının ne zaman başlayacağı, anket çalışmalarının yayınının ne zaman sonlanacağı belirli.
Peki ya seçim ikinci tura kalırsa?

ADAYLAR İKİ SEÇİM ARASI MİTİNG YAPABİLECEK

Yüksek seçim kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde, iki tur arasındaki döneme ilişkin özel bir düzenleme yapmadı.
Sadece her iki oylamanın da yapılacağı 10 ve 24 Ağustos tarihlerinden 24 saat öncesinde seçim yasakları uygulanacak.
Ancak, seçimin ikinci tura kalması halinde, seçime katılacak iki aday iki tur arasında son 24 saate kadar propaganda yapabilecekler.

Haberin Devamı

İKİ TUR ARASI ANKET YAYINLAMAK YASAK

CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu'ndaki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakuopoğlu Hürriyet'in sorusu üzerine, seçimlerin ikinci tura kalması halinde, YSK'nın iki seçim arası için herhangi bir propaganda düzenlemesi getirmediğini söyledi. Yakupoğlu, "o dönem, aynı şimdi yaşadığımız günler gibi. Bugün adaylar ne yapabiliyorlarsa, iki seçim arasındaki 15 günlük dönemde de aynı faaliyetleri yapabilecekler. Sadece ikinci tura son 24 saat kala, seçim yasakları geçerli olacak" dedi.
Yakuopoğlu, seçimlerin ilk turundan 10 gün önce başlayacak olan anket sonucu yayın yasağının da, iki seçim arasındaki 15 günlük dönemde de geçerli olacağını vurguladı.

GEÇİCİ ADAY LİSTELERİ 8 TEMMUZ'DA

YSK, seçim takvimi uyarınca yarından itibaren adayları incelemeye alacak. Cumhurbaşkanlığı geçici aday listeleri 8 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanacak. İtiraz süresi başlayacak.
Kesin aday listesi ise 11 Temmuz'da yine Resmi Gazete'de ilan edilecek. 11 Temmuz'dan itibaren de resmen propaganda dönemi başlayacak.

Haberin Devamı

OY PUSULALARINDA FOTOĞRAF OLACAK

YSK kararlarına göre, Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile, adayların kimliklerinde yazılı resmi isimleri ile, birer vesikalık fotoğrafları yayınlanacak. Adayların oy pusulasındaki sıralaması YSK tarafından çekilen kuraya göre belirlenecek.

YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLAR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez yurtdışındaki Türk vatandaşları da oy kullanabilecek. YSK kararları uyarınca, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri ise, ilk oylama 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise, i17 - 20 Ağustos 2014 tarihleri olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!