45 yıl çalışan erken emekli olabilecek

Güncelleme Tarihi:

45 yıl çalışan erken emekli olabilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 12:15

Hafta başında Almanya’da yürürlüğe giren emeklilik reform yasası, en az 45 yıl sigortalı işte çalışanlara, 63 yaşında aylıklarından kesinti yapılmaksızın erken emekli olma imkanı getiriyor. Yasaya göre, sigortalı süre olarak, çalışılan sürelerin yanı sıra, kendi namlarına emeklilik primi yatırılan işsizlik süreleri de (Arbeitslosengeld I, kötü hava parası veya kısa çalışma dönemleri gibi) dikkate alınacak. Hartz IV adıyla bilinen sosyal yardım alınan süreler ise sigortalılık süresi sayılmayacak.

Haberin Devamı

İŞSİZLİKTE geçen sürelerin sigortalılık süresi olarak dikkate alınması için, kişinin emekliye ayrılmadan önceki son iki yıl içinde işsiz kalması gerekiyor. Bunun tek istisnası, işsizliğin, işyerinin iflası sonucu gerçekleşmesi veya işyerinin kapanması durumunda söz konusudur..

Uzun yıllar sigortalı olup da emekliliğe ayrılmak istemeyenler, arzu ettikleri takdirde, çalışmaya devam edebilecek. Bu kişiler, emeklilik işlemini başlatmadan önce işverenlerine çalışmak istediklerini beyan etmeleri gerekiyor.

PRİM YATIRANLAR
İsteğe bağlı prim yatıranlar da, kesintisiz erken emeklilik hakkından yararlanabilir. Bunun için, bu kişiler de Alman Emeklilik Sigortası’na 18 yıl prim ödeme süresine sahip olmaları, sigortalılık süresi de toplamda 45 yılı bulması gerekiyor. Bu uygulamadan, en çok bir işverene bağlı çalıştıktan sonra kendi nam ve hesabına çalışan zanaatkarlar ve isteğe bağlı prim yatıran çiftçiler yararlanacak.
63 yaşında kesintisiz emeklilik uygulaması, 2029 yılına kadar geçerli olacak. Bu süre içinde erken emeklilik yaşı da kademeli olarak 65’e yükseltilecek.

MALULİYET AYLIKLARI
Yürürlüğe giren emeklilik reform paketi kapsamında, sağlık koşulları el vermediği için malul olanlara yapılan aylık ödemelerinde de ayarlama yapılacak. Buna göre, bağlanmış olan maluliyet aylıklara da, kişinin iki yıl daha çalışmış gibi yeniden hesaplanarak zam yapılacak. Bu da, maluliyet aylıklarının ortalama ayda 40 Euro artacağı anlamına geliyor.
Bu sayede, malul olan kişilerin, maluliyetten önceki dört yıl içindeki hastalık veya kısmi çalışma dönemlerinden kaynaklanan emeklilik prim kayıpları dengelenmiş ve bunun maluliyet aylığına olumsuz yansımasının önüne geçilmiş olacak.

REHABİLİTASYON İMKANI
Reform paketi kapsamında, 45 yıl çalışanlara yönelik rehabilitasyon imkanları da artırılıyor. Buna göre, en az 45 yıl sigortalı olanların sağlıklarına kavuşmaları için yapılacak rehabilitasyon harcamaları için, 1 Ocak 2014 tarihine geriye dönük olarak ek 100 milyon, bundan sonra da yer yıl için ek 200 milyon Euro’luk bir bütçe ayrıldı. Sağlık harcamalarına ayrılan bu bütçe sayesinde, uzun yıllar çalışanların yönelik rehabilitasyon imkanlarının artırılmasıyla, kişilerin malul olmalarının önüne geçilmeye çalışılacak.

Yüzde 80 engelliyim malul sayılır mıyım

3 OCAK 1966 doğumluyum. 1985’te Türkiye’de 120 gün sigortalı çalıştım. 2011’de bin 800 gün yatırdım. Almanya’daki sigorta başlangıcım 1992... 2000 yılında Almanya’da emekli oldum. Yüzde 80 engelli belgem var. Türkiye’den nasıl emekli olabilirim? Türkiye açısından da malul sayılır mıyım? (Nasuh Sipahi)
- Almanya’da iş göremezlikten dolayı, yani maluliyetten dolayı emekli olduysanız, Türkiye’den size sözleşme maluliyet aylığı bağlanma talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için Türkiye’deki sahip olduğunuz gün sayısı yeterli. Yapacağınız tek iş, Alman Emeklilik Sigortası’na gidip, Türkiye’de de sigortaya tabi hizmetlerinizin olduğunu belirterek buna istinaden maluliyet aylığı bağlanma talebinde bulunmalısınız. Almanya’daki maluliyet raporlarınız Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından doğrudan kabul edilmez.
SGK’daki Sağlık Kurulu raporlarınızı inceler, sizi de muayeneye çağırır. Maluliyetiniz onaylanırsa, size bin 920 gün üzerinden malul aylığı bağlanır.

Haberin Devamı

Eşim izinde SSK’lı olarak çalışsa olur mu
EŞİM 15 Haziran1968 doğumlu. 1973’de Almanya’ya geldi ve temmuz 1985’te işe başladı. 1995 ve 1998 doğumlu iki çocuk dünyaya getiren eşim, Türkiye’de çalışmadı. Almanya’da da birkaç senedir ev kadını. 2009’da Bağ-Kur’a başvurduk ama ödeme yapmadık. Emeklilik için ne tavsiye edersiniz? Bu yaz izinde 1 aylık SSK’ya tabi çalışmasını önerir misiniz, bu kurumdan emekli olması için? (Hakan Gülter)

- Eşinizin aylık bağlama oranı daha yüksek olan SSK’dan emekli olması için kendisine yaz tatilinde Türkiye’ye gittiğinizde bir ay sigortaya tabi, yani 4/A sigortalısı olarak bir işe girip çalışmasını öneriyorum. Zira buna istinaden, yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini SSK’ya borçlanıp, bu kurumdan da emekli olmaya hak kazanır.
Önemli olan nokta, sigortalı olarak çalıştığı dönemde fiilen Türkiye’de bulunmuş olmasıdır. Aksi takdirde hem sigortalı olarak prim yatırdığı süreleri iptal edilir, hem de kendisini çalışıyor gösteren şirket hakkında SGK müfettişleri soruşturma başlatır.

Nereye nasılbaşvurmalıyım
1956 doğumlu olup Temmuz 1970’den itibaren Almanya’da çalışıyorum. Türkiye’den borçlanarak emekli olmak istiyorum. Nereye nasıl başvurmalıyım, ne kadar ödemeliyim? (Hasan Sözen)
- Türkiye’de sigortalı çalışmışlığınız yoksa, yurtdışındaki çalışma sürelerinizi Bağ-Kur’da değerlendirilir. Bunun neticesinde aylığınızın daha düşük bağlanacağını unutmamalısınız. Hemen emekli olmak için 25 yıl için 108 bin 900 TL yatırmanız gerekiyor. Buna istinaden size bin 200 TL’nin üzerinde aylık bağlanır. Eğer Meclis’te bekleyen Torba Yasası’ndaki düzenlemelerin yasalaşmasını beklerseniz, emeklilik şartlarınız yaş bakımından lehinize, bağlanacak aylık miktarı açısından aleyhinize olacaktır. Söz konusu kanun yürürlüğe girdikten sonra Almanya’daki iş başlangıcınız Türkiye’de de iş başlangıcı olarak sayılacağından 3 bin 600 gün, yani 10 yıl bile emekli olmanız için yeterli olacaktır. Bunun için yatıracağınız borç miktarı 43 bin 560 TL tutar. Ancak borçlanacağınız bu 10 yılın, aylık bağlama oranı yüksek olan 2000 yılından önceki dönemi tercih edemeyeceksiniz. SGK bu süreyi 2014 yılından alarak, 2004 yılına kadar geri götürecektir. Yani prime esas alınan kazanç miktarlarının düşük olduğu 2004 ile 2014 yılları arasındaki süreleri dikkate alınacaktır ki, bunun sonucu olarak size 1000 TL’nin çok altında aylık bağlanacaktır.
Bunun önüne geçmek için söz konusu tasarı yürürlüğe girmeden önce borçlanma başvurusunda bulunabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!