ÖGEDER’den akademisyen maaşlarının iyileştirilmesi için kanun teklifi

Güncelleme Tarihi:

ÖGEDER’den akademisyen maaşlarının iyileştirilmesi için kanun teklifi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 10:51

Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) maaşlarında iyileştirme olmayan akademisyenler için kanun teklifi hazırladı. ÖGEDER Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, akademik zammın torba yasaya girmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla 2013 yılında kurulan Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER),yazılı bir açıklama yaparak maaşlarında iyileştirme yapılması amacıyla kanun teklifi hazırladıklarını duyurdu. Derneğin Genel Başkanı Vahdet Özkoçak imzası ile yapılan açıklamada “TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri başlanan Torba Yasa’ da akademik zammın yer alması için hükümeti ve muhalefeti göreve çağırıyoruz” dendi.
Özkoçak, kanun teklifleri ile 2014 Temmuz ayı itibariyle üniversite ödeneğine 729 TL ve 2015 ocak ayı itibariyle yine üniversite ödeneğine 729 TL olmak üzere toplamda 1. 458 TL iyileştirme öngördüklerini belirtti.

ÖGEDER’in akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve mobbingin Türk akademisinden sona erdirilmesi için 13 Kasım 2013’te siyaset üstü çalışma yapmak amacıyla kurulduğunu belirten Özkoçak, “Derneğimiz, akademisyen ve adaylarına hizmet eden bir sivil toplum kuruluşu. Öğretim elemanlarının sahip olduğu, günümüz koşullarında menfi denilebilecek yetersiz özlük hakları, mevcut akademik personelin çalışma şevkini olumsuz etkiliyor. Üstelik bu durum mezun öğrencilerin de üniversitelerden uzak durmasına yol açıyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin gelişmişlik düzeyine en çok katkı yapan meslek gruplarından birinin akademisyenlik olduğu belirtilen duyuruda şunlar söylendi:
“Akademisyenlerin mali haklarına yönelik durum herkes tarafından bilinmekle birlikte, iktidar tarafından gerekli adımlar bu güne kadar atılmadı. Son 12 yılda kamu personeline yapılan mali iyileştirmelerin kapsamına öğretim elemanları alınmadı. 2011 yılında çıkarılan ve pek çok kamu personelinin maaşlarında artış öngören 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) de öğretim elemanları maaşlarına yer verilmedi. Maaş artışları diğer kamu personelinin çok altında kalan akademisyenlerin gelirlerinin son 12 yıllık dönemde reel olarak eridiği, YÖK’ün sunmuş olduğu tüm raporlarda yer aldı.”

Kanun teklifi vekillere gönderildi

Akademisyenlerin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında aldıkları maaşla kıt kanaat geçinmek zorunda kaldığını hatırlatan Özkoçak, gerekli zamların yapılmamasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Öğretim Elemanları Derneği olarak, akademisyenlik mesleğinin cazibesinin artırılması ve onların yüksek motivasyonla çalışabilmesi için maaşların tatmin edici düzeye yükselmesini istediklerini dile getirdi.
Özkoçak, açıklamasına şöyle devam etti:
“Maaş iyileştirmesinin acilen yapılması hususunda, Plan Bütçe Komisyonunda görüşmeleri başlanan Torba Yasa’da akademik zammın yer alması için hükümeti ve muhalefeti göreve çağırıyoruz. Bu çerçevede, Kanun teklifim ile 11 Kasım 1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa 12’nci maddeden sonra gelmek üzere eklenen 12/a maddesi ışığında, unvan ve kıdem farkı gözetmeksizin tüm öğretim elemanlarının maaşlarında, 2014 Temmuz ayı itibariyle üniversite ödeneğine 100 puanlık artış ile 729 TL ve 2015 Ocak ayı itibariyle yine üniversite ödeneğine 100 puanlık artış ile 729 TL olmak üzere toplamda 1458 TL iyileştirme öngörülüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!