'Esas tehlike eğitim by-pass’ı'

Güncelleme Tarihi:

Esas tehlike eğitim by-pass’ı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 01:34

Yeni hazırlanan torba yasa tasarısı içinde yoğun bakımları ilgilendiren maddeler üzerine çıkan “Yoğun bakım hizmetleri tehdit altında” gibi haberlerin ardından açıklama yapan Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği, “Yoğun bakımlarda personel sıkıntısı haberleri doğru değildir. Esas tehlike mevcut yoğun bakım eğitim kurallarının “by-pass” edilerek eğitimsiz kişilere istisnai olarak diploma dağıtılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni torba yasa tasarısı içinde yoğun bakımları ilgilendiren maddeler üzerine basında çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı.
“Yoğun bakım hizmetleri tehdit altında”, “26 bin yatağa 208 hekim bakacak” gibi haberleri toplumu huzursuz edici ve gerçekdışı olarak nitelendiren kurul, şu açıklamayı yaptı: “Üyelerinin çoğunun bu yasa ile yoğun bakım uzmanlık diploması alması söz konusu olan bazı derneklerin yaptıkları açıklamalar ciddi tutarsızlıklar içerdiği gibi, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yöneliktir. Üstelik bu açıklamalar ülkemizdeki tüm yoğun bakımcıların düşüncelerini yansıtmamaktadır.

ASIL EKSİKLİK HEMŞİRE

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2. ve 3. Basamak yani gelişmiş düzeyde yaklaşık 7 bin yoğun bakım yatağı vardır. Bu 100 bin popülasyon için 10 yatak demektir ki, sadece 2. ve 3. basamak yatak sayımız Kanada, İngiltere gibi ülkelerin tüm yoğun bakım yatak sayılarından daha fazladır. Yatak sıkıntısı çekilmesinin nedeni Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışmada da gösterildiği gibi yatakların yaklaşık yüzde 20’sinin uygunsuz kullanımı, yani çeşitli nedenlerle gereksiz yatışlardır. Halen yoğun bakımlarımızda en büyük eksiklik doktor değil, hemşiredir.

Haberin Devamı

TEHLİKE SÖZ KONUSU DEĞİL

Ülkemizde yoğun bakım hizmetleri ilk defa değil, onlarca yıldır sunulmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Esas tehlike mevcut yoğun bakım eğitim kurallarının “by-pass” edilerek eğitimsiz kişilere istisnai olarak diploma dağıtılmasıdır. Bu bahane ile yandal uzmanlığı istemenin, hiçbir bilimsel ya da hukuksal dayanağı yoktur. Bir ünvanın nasıl alındığı, ünvandan önemlidir. Doğru olan, ülkemizde, gelişme sürecinde olan yoğun bakım bilim dalının eğitim ve hizmet kalitesinin doğru, gerçekçi, bilimsel ve adil bir zeminde gelişme sürecine devam etmesidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!