Erdoğan ile Biden üç haftada dördüncü kez konuştu

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ile Biden üç haftada dördüncü kez konuştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 10:04

2011’de Arap Baharı’nın başlamasının ardından ABD Başkanı Obama ile bir yıl içinde 13 kez telefon konuşması yapan Başbakan Erdoğan, Musul Krizi’nin ardından ise Başkan Yardımcısı Joe Biden ile üç haftada açıklanan dördüncü telefon konuşmasını gerçekleştirdi. İki lider, yapılan resmi duyuruya göre Irak’taki durumu ele aldı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, IŞİD tarafından 10 Haziran’da Musul’da rehin alınan Türk şoförlerin serbest bırakılmasının ardından dün akşam ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir kez daha telefonda görüştü. İlk kez Musul krizinin başlamasından bir gün sonra 11 Haziran’da görüşen iki lider, böylece 13 Haziran ve 23 Haziran’da duyurusu yapılan görüşmelerin ardından üç hafta içerisinde dördüncü kez telefon konuşması gerçekleştirmiş oldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden ve Erdoğan görüşmede, Irak krizini ve diğer bölgesel konuları ele aldılar. Açıklamada şöyle denildi: “Başkan Yardımcısı Biden, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehin tutulan bazı Türk vatandaşlarının serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı. Biden ve Erdoğan, Irak’ta kalıcı güvenlik ve istikrarı destekleme ve Irak’taki tüm toplumların dayanışmasının önemi konusunda mutabık kaldılar.”

Haberin Devamı

IRAK BIDEN’DA DİYE
Biden’ın Erdoğan ile görüşmesiyle aynı saatlerde ABD Başkanı Barack Obama da Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bir telefon konuşması gerçekleştirdi. Ancak görüşmeye dair Beyaz Saray’dan yapılan duyuruda iki liderin Ukrayna’daki krizi ele aldıkları bildirildi.

ABD Yönetimi’nden üst düzey bir isim, Hürriyet’e, Arap Baharı sırasında Obama ve Erdoğan arasında bir yıl içinde 13 kez telefon görüşmesi gerçekleştiği halde yine bölgeye ilişkin bir krizde Erdoğan ile bu sefer Başkan Yardımcısı Biden’ın görüşüyor olmasını Irak’ın Biden’ın ilgilendiği bir konu olmasıyla açıkladı.

Ancak yine de, konu Irak olduğu halde bir gün önce Suudi Kralı Abdullah bin Abdulaziz el-Suud ile görüşen kişi Başkan Yardımcısı Biden değil yine Başkan Obama olmuştu. Obama ve Kral Abdullah, görüşmede Irak’taki kriz ve IŞİD tehdidini ele almış, Obama, Irak’ta yaşanan şiddet nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan Iraklılara 500 milyon dolar yardım taahhüt eden Kral Abdullah’a teşekkür etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!