2 günde ‘ülke terk etme’ uzmanıyız

Güncelleme Tarihi:

2 günde ‘ülke terk etme’ uzmanıyız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 01:56

DERSLERİNDE okutmak için ‘vaka çalışması’ yapan Harvard’lı 10 profesör TAV’ın hikâyesini dinledi. TAV CEO’su Sani Şener, Ortadoğu’daki krizlerle baş etmenin formülünü açıkladı ve “2 günde ülke terk etme uzmanı olduk” dedi.

Haberin Devamı

TAV Havalimanları, geçtiğimiz hafta, derslerinde yer vermek üzere her yıl vaka çalışması araştırmalarına 110 milyon dolar bütçe ayıran Harvard Business School’dan (HBS) 10 profesörü ağırladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de görüşen heyet, İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te de 10’u aşkın şirketi ziyaret etti. Türkiye’den ilk etapta TAV ve Turkcell vaka çalışması olarak seçildi.

ÇALIŞARAK ÖĞRENDİK

TAV Holding CEO’su Sani Şener, HBS heyetine, TAV’ın kuruluşundan bugüne gelişini ve Ortadoğu’da iş yapmanın sırlarını anlatan bir sunum yaptı. HBS heyetinin soruları özellikle Irak ve Suriye merkezli olarak bölgedeki gelişmelerin TAV’ın operasyonlarına olası etkileri ve 3. Havalimanı konusu üzerinde yoğunlaştı. TAV’ın Mısır, Libya, Riyad, Cidde ve Abu Dabi’de havaalanı projelerinin olduğunu anlatan Şener, soruları şöyle yanıtladı: “Biz havalimanı inşa etme ve işletmenin yanı sıra son yıllardaki gelişmelerden dolayı artık şantiyeyi boşaltma ve ülkeyi terk etme uzmanı da olduk. Bir ülkeden tüm unsurlarımızla 2 gün içinde ayrılma konusunda stratejimiz var. Bu bölgede çalışa çalışa riskleri daha iyi yönetmeyi öğrendik.”
Şener bölgedeki gelişmelerin neden olduğu iş kaybı ve finansal sonuçarına ilişkin de, “Risk çok yüksek ama kâr da yüksek. Bir ülkede sorun çıkarsa, diğer ülkedeki operasyonlarımıza yoğunlaşıyoruz. Araçlar, iş makineleri herşeyimiz kiralık. Ama entelektüel varlığımızın değeri 3 milyar dolar” dedi.

Dubai mi İstanbul mu

Haberin Devamı

HAVARDLI heyetin üzerinde durduğu bir diğer konu da, hava yolu taşımacılığında bir merkez olmayı hedefleyen İstanbul ile Dubai arasındaki rekabet oldu. İstanbul’un sahip olduğu içhatlar yolcu kapasitesiyle de doğal bir merkez olduğunu belirten Sani Şener, “Duba ile İstanbul kıyas kabul edilmeyecek kadar farklılar. İstanbul zaten tüm Türkiye’ye olan uçuşları ile bir merkez konumunda. Buna bir de yurtdışı transit uçuşları ekliyorsunuz. Dubai ise çok küçük bir yer. Sadece transit yolcuyu çekmeye çalışıyor. İstanbul turizm ve iş açısından hali hazırda milyonlarca insanı zaten çekiyor. Bu konuda en önemli merkezlerden birisi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!