Tek çekim bağış

Güncelleme Tarihi:

Tek çekim bağış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 01:01

10 Temmuz’dan itibaren cumhurbaşkanı adaylarına kampanyalarında kullanmak için bağış yapmak isteyenler kredi kartını kullanabilecek.

Haberin Devamı

Ancak cumhurbaşkanı adayları SMS’le ve televizyon reklamlarıyla bağış toplayamayacaklar.

BAĞIŞ toplayacak cumhurbaşkanı adaylarının kampanya Harcamaları Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) “banka izinden” denetlenecek. 1000 liranın altında makbuz kesilerek alınanlar dahil tüm bağışlar adayların açtırdığı hesaplara yatırılacak. 10 Temmuz’dan itibaren adaylar bağış toplamaya başlayabilecekler. Adaylar SMS’le ve televizyon reklamlarıyla bağış toplayamayacak.

ÖZEL ANLAŞMA YAPILACAK

Kredi kartı ile bağış mümkün olacak. Ancak, bağışın karttan çekildiği gün komisyonsuz hesaba geçmesi gerekiyor. Komisyon kesilmesi halinde YSK zimmet çıkarabileceği için adayların bankalarla özel anlaşma yapması gerektiği de belirtildi. CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Hürriyet’e, adayların kredi kartı ile nasıl bağış alabileceklerini ve yapılacak YSK denetimini şöyle anlattı:
“Bağış ve yardımlar banka ve internet bankacılığı üzerinden yapılacak. Bağışların adayın hesabına yatırdığı miktarda vergi ve kesinti yapılmadan geçmesi zorunlu. Kredi kartı ile bağışta da bulunulabilecek. Temel sorun şu. Kredi kartı ile bağış yapıldığında banka bu parayı 22 iş günü sonrası veriyor. Eğer parayı önce almak isterseniz yüzde 9 komisyon uyguluyor. Komisyon alınırsa kredi kartından 100 liralık bağış karşılığı adaya 92 lira verilmesi gündeme gelecek. Ancak bu, yasaya aykırı ve YSK zimmet çıkarabilir. Bu nedenle paranın kredi kartından çekildiği gün adayın hesabına hiçbir kesinti yapılmaksızın geçilmesi zorunlu. Adaylar bu konuda bankalarla anlaşma yaparlarsa kredi kartı ile bağış mümkün olabilecek. Bankaya girmeyen bir lirayı dahi adaylar harcayamayacak.”

Kalan para Hazine’ye

Haberin Devamı

YSK denitimiyle ilgili de bilgi veren Mehmet Hadimi Yakupoğlu, şöyle konuştu: “Adaylar sadece seçim için yapılan harcamalarını YSK’ca tasdik edilen listelere günlük olarak kaydedecekler. Adaylar YSK’ya önceden bildirmek şartıyla seçim hesapları ile ilgili mali müşavir veya avukat yetkili kılabilecekler. Seçim hesapları ile bağış, yardım ve harcamalara ilişkin belgeler ile kullanılmayan makbuz ve listeler, seçim sonuçlarının kesinleşmesini izleyen on gün içinde YSK’ya tutanakla teslim edilecek. YSK bir ay içinde, hesapları inceleyerek varsa usulsüzlükleri limitlerin aşılıp aşılmadığını tespit edecek. Eksikliklerin giderilmesi amacıyla adaylara 30 gün süre vercek. Bağış ve yardımlardan 9 bin 82 liralık limiti aşan miktar ile harcanmayan kısım Hazine’ye intikal ettirilecek. YSK denetim için, Sayıştay ve ilgili kamu kurumlarından yardım alacak. İnceleme sonuçları kesin olup incelemenin tamamlanmasını müteakip bir ay içinde ilan edilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!