Yurtdışında çalışmaya Türk yöneticiler kadar uyumlusu bulunmuyor

İTALYA merkezli dünyanın önde gelen kablo üreticilerinden Pyrsmian Group’un CEO’su Valerio Battista ile karşılaşınca 2009 yılı nisan ayı sonunda yaptığım fabrika turunu anımsadım:

Haberin Devamı

- Mudanya’daki fabrikanızı o dönem Türk Pyrsmian Kablo ve Sistemleri CEO’su olan Hakan Özmen’le birlikte gezmiştim.
Ben Özmen’den söz edince Battista, gruptaki Türk yöneticileri değerlendirdi:
- Grup içinde Türkiye dışındaki operasyonlarımızda 12 Türk üst düzey yönetici görev yapıyor. Grup içinde Türkler kadar yurtdışında çalışmaya uyumlu kişiler bulamıyoruz.
Türkler’in yurtdışında çalışmaya hevesli ve esnek olduklarını vurguladı:
- Ayrıca hem yetenekli, hem de cesurlar. Önümüzdeki dönemde Türkler’’in Pyrsmian Group üst yönetiminde ağırlığı artacak.
Özmen’in 2009’da Milano’daki merkeze atandığını anımsattım:
- Fabrika turumuz sırasında Hakan Bey’in Temmuz 2009 itibariyle Milano’da grubun 21 telekom kablosu üreten fabrikasını yönetecek pozisyona atandığı yeni açıklanmıştı.
- Hakan Özmen, 1 Ocak 2011’den beri Pyrsmian Group Kuzey Amerika CEO’su olarak görev yapıyor. 50 ülke içinde ABD ve Kanada bizim en büyük pazarımız.
Türkiye’ye 25 yıldır iş ve tatil için geldiğini kaydetti:
- Türkler, hep çok takdir ettiğim insanlar oldu. Türklerle çalışmak benim için her zaman çok kolay.
Diğer Türk yönetici örneklerini sıraladı:
- Cem Başar, Pyrsmian Group Asya Bölgesi Üretim Direktörlüğü görevine atandı. Danimarka’daki şirketimizin CFO’su Ercan Gökdağ. Finlandiya’da da Fabrika Direktörlüğünü Sezgin İslamoğlu sürdürüyor.
Başar’ın görev alanına baktım:
- Pyrsmian Asya Bölgesi’nde Singapur, Malezya, Endonezya, Tayland ve Hong kong başta olmak üzere 6 tesis enerji ve telekomünikasyon kabloları üretimini sürdürüyor.
Ardından önceki görev sürecini izledim:
- Kariyerine Türk Pirelli’de bakım mühendisi olarak 1999’da başladı. 2003’te Türk Pirelli’nin devriyle Pyrsmian Group Türkiye’de üretim planlama mühendisi olarak çalışmayı sürdürdü. 2009’da Milano’daki merkeze gitti. 2011’de de Endonezya’daki fabrikanın müdürlüğüne atandı. 2013’ten beri de Türkiye’de çalışıyordu.
Battista’dan bunları dinledikten sonra Cemil Özyurt’un 2002’den beri ABD’de yayınladığı Turk of America dergisinin son seçimiyle ilgili bilgiler elime ulaştı:
- Hakan Özmen, Amerika’daki En Etkili 50 Türk arasında. Listede The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, Dr. Mehmet Öz ve Kemal Derviş başı çekiyor.
Özmen’in başarısı, Pyrsmian Group Türkiye’nin, “Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz” sloganıyla yürttüğü insana yatırım planının amacına ulaştığını, işe yaradığını gösteriyor.
Battista’nın şu sözleri de durumu perçinliyor:
- Türkler kadar yurtdışında çalışmaya uyumlusu yok.

Haberin Devamı

Çevremizi 6’ncı bölge sardı, fabrikaların yarısı durma noktasına geldi

Haberin Devamı

GÜLSAN İnşaat’ın yapımını sürdürdüğü Kahta-Siverek arasında yükselen Nissibi Köprüsü turu için Adıyaman’a gittiğimizde, Günkar Grubu’nun fabrikasını gezip, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkan Yardımcısı İsmet Nedim Açıkgöz’le sohbet ettik:
- Başta köprünün öte yakası Şanlıurfa olmak üzere çevremizdeki illerin çoğu teşvikte 6’ncı bölge kapsamında. Biz 5’inci bölge kapsamında kalınca mevcut fabrikaların yarısı durma noktasına geldi.
- Yeni yatırım gelmemesini anladık, mevcut fabrikalar neden duruyor?
- Şanlıurfa’daki tekstil-konfeksiyon fabrikasında bir işçinin SGK primi 34 lira iken Adıyaman’da bu rakam 315 lira. Organize Sanayi Bölgemizde 82-83 fabrika var. Yarısı ya işi durdurdu ya da fabrikalar satışa çıkarıldı.
Adıyaman’ın gelişmişlikte 81 il arasında 68’inci sırada olduğunu vurguladı:
- OSB’deki tesislerde çalışan sayısı birara 5 bine kadar çıkmıştı. Şimdi 3 bin 500’ü geçmez.
- Adıyaman’ın ihracat potansiyeli nasıl?
- 59 milyon dolar ihraca-tımız var. Bunun 19 milyon dolarını Kemal Güneş’in Yönetim Kurulu Başkanı
olduğu Günkar yapıyor.
Noktayı koyarken THY’den yakındı:
- Uçak biletinin hiç ucuzlamadığı il sanırım burası. Adıyaman-İstanbul 190 liranın altına düşmüyor.

Yazarın Tüm Yazıları