ABD'nin bağımsızlık günü resepsiyonu

Güncelleme Tarihi:

ABDnin bağımsızlık günü resepsiyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 08:19

ABD'nin bağımsızlık günü, bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin konutunda verilen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyona Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi de ikiz kızlarından biri ile katıldı.

Haberin Devamı

''BURUK BİR SEVİNÇ YAŞIYORUM''

AB Bakanı Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekilleri ve üst düzey misyon temsilcilerinin katıldığı resepsiyonun açılışında konuşan Ricciardone, Türkiye'de son kez resmi olarak bir resepsiyonda bulunduğu için buruk bir sevinç yaşadığını söyledi. Kızlarından birinin Türkiye'de doğduğunu, sayısız dostlar edindiklerini ve bu ülkenin kendilerinin ikinci evi olduğunu belirten Ricciardone, bu yıllar boyunca Türkiye'nin tarihi gelişimler yaşadığına ve geliştiğine tanık olduklarını ifade etti. İki ülke ilişkilerinin hiç olmadığı kadar güçlü hale geldiğini vurgulayan Ricciardone, "Çünkü dostluğumuz ve müttefikliğimiz özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü gibi müşterek değerlere dayanıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk halkının ilk kez cumhurbaşkanını kendi oylarıyla seçmeye hazırlandığını vurgulayan Ricciardone, "İki şanlı halk ve müttefik olarak hem demokrasilerini geliştirmeye ve korumaya hem de büyük acılar yaşayan bu bölgedeki diğer halkların da umumi sulh ve insanlığın saadeti hedefine ulaşmaları için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

''VEDA ETMEK DERİNDEN ÜZÜYOR''

Veda etmenin kendilerini derinden üzdüğünün altını çizen Ricciardone, mesafelerin aynı idealları taşıyan gerçek dostlar için sadece teferruat olduğunu vurguladı.

''KAPIMIZ SİZE HER ZAMAN AÇIK''

Ricciardone, konuşmasını, "Tüm dostlarımızı Washington'a bekliyoruz. Kapımız sizlere her zaman açıktır" diyerek tamamladı.

BAKAN ŞİMŞEK İKİZ KIZLARINDAN BİRİYLE KATILDI

Resepsiyondaki sürpriz ise Şimşek'in henüz bir yaşına girmemiş ikizlerinden birini ilk sosyal etkinlik olarak annesinin kucağında resepsiyona katılmasıydı.

ABDnin bağımsızlık günü resepsiyonu

AB BAKANI'NDAN ELÇİ'YE TEŞEKKÜR

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu da Türkiye ile ABD'nin iş birliğine katkılarından dolayı Büyükelçi Ricciardone'ye teşekkür etti. Türkiye ve ABD'nin, iş birliğini model ortaklık düzeyine çıkarmış iki müttefik olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, 21. yüzyılın başlarında insanlığın karşı karşıya kaldığı zorlu sınavların iki ülke arasındaki söz konusu ortaklığı hayati kıldığını dile getirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam aleminin ramazan ayını tebrik eden mesajını anlamlı bulduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 238 yıl önce okyanusun öte tarafındaki bir grup insanın demokrasi ve özgürlük üzerine bina edilmiş bir hayali gerçekleştirmek için bir bildirgeye imza attıklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

ABDnin bağımsızlık günü resepsiyonu


Çavuşoğlu, 4 Temmuz Bağımsızlık Bildirgesi'nin insanlık onuru namına yapılan bir başkaldırının belgesi olduğuna değinerek, "Türkiye ve ABD, esasen geçmişleri, verdikleri varoluş mücadelesi birbirine benzeyen iki müttefiktir. Amerikan bağımsızlık mücadelesinin bir eşi de Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları destanlarında yazılmıştır. Bir milletin küllerinden doğmasının ne demek olduğunu en iyi biliriz. Gücünü bu evrensel değerlerden alan Türk ve Amerikan dostluğu o günden bu güne sağlam değerler üzerinden yoluna devam etti" diye konuştu.

İki ülke arasındaki iş birliğinin dönem dönem bazı sınavlardan geçtiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, bugün ilişkilerin en iyi olduğu noktada olduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında küresel krize rağmen 20 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğuna işaret ederek, ekonomik iş birliğini siyasi iş birliği düzeyine çıkarmayı arzu ettiklerini dile getirdi.

Amerikalıların özgür ve bağımsız bir millet inşa etme hayali için verdiği mücadeleden çok etkilendiğini dile getiren Çavuşoğlu, ABD'de öğrenciyken ülkenin kurucularının anıt mezarlarını ziyaret etme şansına sahip olduğunu belirterek, "Özellikle devrim ordusunun genel komutanı ve ABD'nin ilk Başkanı George Washington'ın mezarı beni derinden etkilemişti" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi galerisinde Sultan Süleyman'ın mermer kabartma portresi, Washington Anıtı'nda da Sultan Abdülmecit'in tuğralı taşının yer aldığını hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkisinin dünya siyasetinin en güçlü ve kalıcı iş birliklerinden biri haline geldiğini ifade etti.

ABD'nin Türkiye'nin stratejik hedefi olan AB üyeliğine de verdiği güçlü desteği takdir ettiklerine değinen Çavuşoğlu, "Türkiye ve ABD, bugünlerde birbirine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Ülkelerimiz, meydan okumaları aşmak için yanyana durmalı ve birlikte çalışmalıdır" ifadesini kullandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!